שתף קטע נבחר

הנגיד לא נבהל מהאינפלציה: הריבית נותרה 0.5%

זו הפעם הרביעית ברציפות שהנגיד מותיר את הריבית על כנה. על אף עליית המחירים ב-3.6% ב-12 החודשים האחרונים מעדיפים בבנק ישראל להמתין למדדים נוספים ולניצני יציאה מהמיתון - לפני שינוי המגמה והעלאת הריבית

האינפלציה עדיין מפחידה את נגיד בנק ישראל פחות מהמיתון. הנגיד, סטנלי פישר, בחר גם הפעם להותיר את הריבית על כנה - בשיעור של 0.5% - בהתאם להערכות. כמו כן הודיעו בבנק ישראל על הפסקת רכישת האג"ח הממשלתיות שנועדה להוריד את הריבית ארוכת הטווח.

 

למרות שהאינפלציה זוקפת ראש, והצליחה להפתיע הן את בנק ישראל והן את האנליסטים, העדיף הנגיד להמתין לאיתותים מהשווקים הריאלים על יציאה מהמיתון. כמו כן, ככל הנראה, בבנק ישראל מעוניינים להמתין לפרסום מדדים נוספים על מנת לבחון את מגמת עליית המחירים.

 

מדד המחירים לצרכן עלה ביוני ב-0.9% - כשהעלייה ניכרה ברוב הסעיפים. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-3.6%, מעל תיקרת היעד של בנק ישראל (1%-3%).

 

אומנם בבנק צפו שסביבת האינפלציה בחודשים הקרובים תהיה גבוהה (בד בבד עם הערכות שהחל מספטמבר ישובו המדדים להיות שליליים), אך לא ברמה הזו.

 

זו העלייה החודשית הרביעית ברציפות של מדד המחירים - על אף המיתון הגלובלי והמקומי. נציין, שלעת עתה ההערכות הן שמדד יולי יהיה גבוה אף הוא (0.7%-1%).

 

התמתנות בהידרדרות אינה התאוששות

מנתוני הלמ"ס בשבועות האחרונים עולה שחלה התמתנות בהידרדרות במשק. יחד זאת, לא מדובר במעבר למגמת התאוששות.

 

שיעור האבטלה ממשיך לעלות והגיע ל-8.4% במאי, הייצור במשק ממשיך להצטמצם על רקע ירידת הביקושים, וסחר החוץ ממשיך אף הוא להצטמצם, גם אם בקצב איטי יותר. את האווירה האופטימית מספקות לעת עתה רק העליות בשוק ההון - בתקווה שאלו יזלגו אף לכלכלה הריאלית.

 

בנק ישראל נמצא בין הפטיש לסדן, שכן, על אף רמת האינפלציה הגבוהה, אם יעלה את הריבית לפני שנראים סימני התאוששות מהמיתון - הריבית תכביד על המשק ותעכב את יציאתו מהמשבר. זאת משום שריבית בנק ישראל משפיעה על ריבית הפריים המשמשת עוגן להלוואות הניתנות לפרטים ולעסקים. כך, כשנגבית ריבית גבוהה יותר על הלוואות, מצטמצמות הרכישות, הביקושים והייצור.

 

גם ענף הייצוא החבול צפוי להיפגע עוד יותר אם יבחר הנגיד להעלות את הריבית לפני שיעשו כן בנקים מרכזיים אחרים ברחבי העולם. זאת משום שהעלאת הריבית תחזק את המטבע המקומי והייצואנים יקבלו פחות שקלים על כל מטבע זר שבידיהם.

 

כאמור, עליית המחירים בזמן מיתון (סטגפלציה), אינה מרמזת טובות ואף עשוייה להתעצם אם ההסתדרות תדרוש לעדכן את השכר על רקע שחיקת ערך הכסף (תוספת יוקר) בענפים השונים.

 

עליית השכר עשוייה לגרור התייקרויות נוספות בשל מערכת הצמדות שכר והאינפלציה תנסוק לרמות מסוכנות - עוד טרם היציאה מהמיתון. איך זה ישפיע עליכם? גם יהיה יהיה לכם פחות כסף, וגם כוח הקנייה של המעט שיש - יהיה שווה פחות.

 

בהחלטת הריבית הודיע בנק ישראל כי יפסיק לרכוש אג"ח ממשלתיות בשוק המשני (אג"ח ממשלתי שהונפק בעבר וכעת נסחר בבורסה לניירות ערך) החל ב-5 באוגוסט ושאין בכוונתו למכור את האג"ח שרכש. הרכישות, אשר החלו בפברואר השנה, נועדו להוריד את הריבית ארוכת הטווח, על מנת להוזיל את האשראי ארוך הטווח.

 

תגובות להחלטה

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי: "אנו בטוחים כי נגיד בנק ישראל, שהוכיח עד כה אחריות ויצירתיות, ימשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו, לחיזוק כושר התחרות של היצוא הישראלי". בנוסף, מזהיר יהודאי מ"אופטימיות יתר בטרם עת". 


פורסם לראשונה 27/07/2009 17:31

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים