שתף קטע נבחר

הכנסת תצביע על חוק מופז; הקואליציה ב"עוצר"

החוק, המקל על התפלגות חברי כנסת מסיעה קיימת, יעלה היום להצבעה - ובקדימה שוקלים לבקש לערוך הצבעה שמית כדי להביך את הקואליציה. הם מצידם התבקשו שלא לצאת לחו"ל כדי למנוע "שידור חוזר" של ההצבעה על חוק הקרקעות

סערת חוק מופז – עכשיו ההצבעה. מליאת הכנסת צפויה להצביע היום (ב') בקריאה ראשונה על חוק מופז - שאמור להקל על התפלגות מסיעה בכנסת. על פי הצעת החוק, שבעה חברי כנסת יוכלו להתפלג מסיעה קיימת ולא רק שליש מחברי הסיעה כקבוע כיום.

 

מפני שהדיון בהצעת החוק כבר התקיים - צפויה ההצבעה לקחת פרק זמן קצר יחסית. הצעת החוק תעלה להצבעה לאחר הצעות אי האמון, בשעות הערב. בקדימה שוקלים לבקש הצבעה שמית כדי להביך את הקואליציה, ואופציה נוספת שעלתה בימים האחרונים היא להחרים את הדיון, אולם הסיכוי שזה יקרה נמוך, כיוון שבקדימה מגדירים זאת כ"נשק יום הדין".

 

כך או כך, המאבק האמיתי על החוק יהיה בדיון שיתקיים לאחר שהוא יאושר: בעת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית באחת מוועדות הכנסת – וכן בדיון על הקריאה השנייה והשלישית שיכלול גם הסתייגויות. אחת ההסתייגויות שמתכוונים להגיש בקדימה, תבקש לקבוע כי גם רבע סיעה תוכל להתפלג ולא רק שליש כקבוע כיום. מטרת ההסתייגות הינה להביך את סיעת העבודה, שכן אם ההסתייגות תתקבל יוכלו ארבעה מחבריה לפרוש מהסיעה.

 

כחלק מהערכות קדימה להצעת חוק הופץ לחברי הסיעה דף מסרים העוסק גם בחוק הזה. "קדימה לא למכירה... כל מי שרצה לפורר יתפורר בעצמו.... חוק הפיצול יפגע בליכוד ולא בקדימה", נכתב שם. אגב, באשר לרפורמה בקרקעות נכתב בדף המסרים כי העבודה היא "סמרטוט ריצפה".

 

ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) אמר בתגובה למסרים בקדימה: "החוק חל על הליכוד בדיוק כפי שהוא חל על קדימה, ומכאן שמדובר בבכיינות של מפלגה מפולגת".

 

לא למבוכה נוספת

בקואליציה נראה שיש מי שמפיק לקחים מהפארסה בשבוע שעבר, סביב ההצבעה על רפורמת הקרקעות. בימים האחרונים מוודאים ראשי הקואליציה - גם לקראת ההצבעה על חוק מופז, אבל בעיקר לקראת ההצבעה החוזרת על הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל - שלא יהיו להם "הפתעות". בשל כך התבקשו חברי קואליציה השוהים בחו"ל לחזור ארצה, או לא לצאת לחו"ל, אם לא נמצא להם קיזוז. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אף התקשר באופן אישי למשל לשר התקשורת, משה כחלון, הנמצא כעת בחופשה פרטית בחו"ל וביקש ממנו לחזור ארצה להצבעה. בסופו של דבר הצליח כחלון לקבל קיזוז רשמי מיו"ר סיעת קדימה, דליה איציק, וחופשתו לא קוצרה.

 

בנוסף, גורמים בכירים בקואליציה מקשיחים עמדות ומתכוונים להעביר מסרים חריפים לחברי סיעת הליכוד ה"בעייתים", דוגמת חברי הכנסת דני דנון וציפי חוטבלי - אשר נעדרו מן ההצבעה על הרפורמה במינהל. בכירים בקואליציה מתכוונים להבהיר לשניים כי אם יפרו שוב את המשמעת הסיעתית הם יענשו בחומרה, והדבר אף עלול להביא להדחתם מהוועדה בראשה הם עומדים: חוטבלי היא יו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה ודנון הוא יו"ר הוועדה לזכויות הילד.

 

בד בבד, את חוק מופז מתכוונים בקואליציה להעביר בחקיקת בזק עד ליציאה לפגרה, ביום רביעי בשעה 14:00. במסגרת זו, עשויה ועדת הכנסת להתכנס מיד לאחר ההצבעה בקריאה ראשונה, כדי להכריע איזו ועדה תהיה זו שתדון בחוק לקראת הכנתו לקריאה שניה ושלישית – אם יתעורר ויכוח על כך. אם הקואליציה לא

תספיק להשלים את הליכי החקיקה, היא נערכת להשלים את ההליכים הללו בשבוע הבא, במקביל לאישור הסופי של הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל.

 

אלא שעד להצבעה, לראשי הקואליציה יש עדיין משברון קטן לפתור: סיעת הבית היהודי מאיימת שלא לתמוך בהצעת החוק - אם הקואליציה לא תשוב לקדם את חוק סלומינסקי. חוק סלומינסקי מעוכב בשל סירובה של סיעת הבית היהודי לתמוך ברפורמה במינהל מקרקעי ישראל במתכונתה הנוכחית. בנוסף, גם יו"ר הכנסת ח"כ ראובן ריבלין אינו מתכוון לתמוך בהצעת החוק, והוא צפוי להעדר מן המליאה וככל הנראה לא ינהל את הישיבה. מופז עצמו אגב, למי שתהה, מתכוון להצביע נגד הצעת החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מופז. לא יתמוך ב"חוק מופז"
צילום: דודי ועקנין
אלקין. יד קשה בקואליציה
חוטובלי. תישאר במעמד האשה?
צילום: דודי ועקנין
מומלצים