צילום: דרור כץ
סלטים כתומים: 5 סלטי גזר מרעננים
צבעו עז, טעמו נפלא והוא עשיר בקרוטן ובמינרלים, ולמרות זאת הוא לא זוכה לכבוד הראוי לו. פסקל פרץ-רובין עם סלטי גזר קיציים ומרעננים שכל המשפחה יכולה להתענג עליהם

כאשר מטיילים בשווקים אי אפשר שלא להתענג על מראה הפירות והירקות שיושבים מסודרים בערמות נאות. בביקורי בשוק השבוע צפיתי ברוכל מסדר את מארזי הגזרים בצורה מדוייקת, כשהם שוכבים אחד ליד השני, וצבעם הכתום לא הותיר אותי אדישה.

 

למרות טעמו הנפלא של הגזר, נדמה שלא תמיד הוא זוכה לכבוד המגיע לו. מרקמו קשה וצריך לקלף את קליפתו הדקיקה, מה גם שילדים לא מתים עליו בדרך

כלל. ולמרות זאת, הגזר עשיר בקרוטן, העוזר ביצירת ויטמין A, ועשיר בסיבים תזונתיים ומינרלים.

 

אחד הדברים שאימצתי בביתי, כדי לחבב אותו על בני משפחתי, הוא הכנת קערה רחבה ובה ירקות חתוכים הצפים במים קרים בטעם חמצמץ-מלוח. אני בוחרת גזרים צעירים, חותכת אותם לרצועות דקיקות (לפעמים מוסיפה רצועות קולרבי), מרכזת בקערה רחבה ויוצקת עליהם מים עד כדי כיסוי. מוסיפה כחצי כוס חומץ או יותר, ו-2 כפות מלח, מערבבת וטועמת את המים עד לקבלת דרגת מליחות וחמיצות רצויה (במידת הצורך מתקנת תיבול בהתאם).

 

אני מניחה את קערה הירקות על השיש במטבח, ואז מתחולל המהפך, כשתוך זמן קצר הילדים אוכלים את הגזר (ואפילו את הקולורבי). רעיון נפלא אחר הוא פשוט לחתוך בעזרת קולפן את הגזרים לרצועות, ולהניח בקערה עם הנוזלים המתובלים. והנה רעיונות לעוד מספר סלטי גזר.


(צילום: ירון ברנר)

 

סלט גזר טרי (סלטה דכיז'ו)

סלט חמצמץ מהיר הכנה. אפשר להוסיף כמויות נוספות של מיץ לימון על מנת לשמרו

 

המרכיבים (ל6-4 מנות):

6 גזרים בינוניים

2 בצלים קטנים

6 גבעולי פטרוזיליה קצוצים

1/2 כפית סוכר

קורט מלח

1/2 כפית פלפל שחור

2 כפיות שמן

3 כפות מיץ לימון

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים ושוטפים את הגזרים והבצלים. מגררים אותם במגררת דקה (אפשר גם במעבד מזון) לתוך קערה רחבה. קוצצים דק את עלי הפטרוזיליה ומוסיפים לקערה.
  2. מוסיפים את הסוכר, המלח, הפלפל, השמן ומיץ הלימון. מערבבים הכל עד לקבלת תערובת אחידה. מגישים קר.

 

סלט סלרי וגזר מבושל

מנה ראשונה נפלאה מהמטבח הבולגרי שטעמה חמצמץ, עם ניחוח מודגש של סלרי. בשעת בישול הירקות הבית אפוף ניחוחות. את ה"אפויו" מכינים גם בפסח ו"מתלוננים" על כך, שחסר לחם לטבול אותו ברוטב הטעים

 

המרכיבים (ל-5 מנות):

2 פקעות סלרי בינוניות

2 גזרים בינוניים

מיץ מ-1 לימון

2 כפות שמן

1/2 כפית מלח

קורט סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את פקעות הסלרי ואת הגזרים ופורסים אותם לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ.
  2. שמים את פרוסות הסלרי והגזר בסיר ומוסיפים מים עד לגובה כ-2 ס"מ מעל לירקות.
  3. מבשלים על אש בינונית כ-20 דקות. מסננים מן הנוזלים.
  4. מוספים את מיץ הלימון, השמן המלח והסוכר ובוחשים היטב. מגישים קר.

 

סלט גזר ופקאן סיני

סלט גזר מפתיע ביופיו ובטעמו, שסוחט מחמאות מכל מי שטועם אותו

 

המרכיבים (ל-8 מנות):

לסלט:

6-5 גזרים, מגוררים

צרור עירית, קצוצה דק

100 גרם פקאן סיני, מרוסק גס

לרוטב:

1/2 כוס שמן צמחי

1/3 כוס חומץ הדרים

3/4 כפית מלח

2 כפות שטוחות סוכר דמררה

1 שן שום גדולה, כתושה

לקישוט:

אגוזי פקאן


(צילום: דרור כץ)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים גזר ועירית בקערת הגשה שקופה.
  2. מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים מעל הגזר.
  3. מערבבים את הסלט כולו ומפזרים מעל פקאן.

 

סלט גזר (סלאטה מזורה)

סלט המוגש חם או קר, בעיקר בערבי שבתות. יש משפחות המגישות אותו עם צלחת קוסקוס ומחשי (קציצות ממולאות), והסועד נוטל כף או שתיים מהסלט אל צלחת הקוסקוס

 

המרכיבים (ל-8-10 מנות):

9 גזרים בינוניים

3 בצלים גדולים

5 כפות שמן

2 כפיות זרעי כרוויה (קימל)

2 כפיות הריסה או פלפלת חריפה

7 כפות מיץ לימון

1 כפית מלח

3 כוסות מים

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים ושוטפים את הגזרים ומבשלים אותם במים בסיר עמוק, כ-35 דקות. מסננים.
  2. מעבירים את הגזרים המבושלים לקערה עמוקה ומועכים במזלג. קוצצים גס את הבצלים.
  3. מחממים את השמן בסיר בינוני ומטגנים בו את הבצלים עד שהם משחימים. מוסיפים את הגזרים המעוכים ומערבבים.
  4. מוסיפים את הקימיל, ההריסה או הפלפלת, מיץ הלימון והמלח ובוחשים.
  5. יוצקים את המים ומבשלים על להבה בינונית כ-30 דקות, עד שכל הנוזלים מתאדים. מגישים קר או חם.

 

גזר מאודה (צימעס)

תבשיל גזר מתקתק מהמטבח האשכנזי, בתוספת סוכר וצימוקים. ישנן גרסאות בהן מוסיפים פירות מיובשים כמו שזיפים ומשמשים. אם משתמשים יש לחצות אותם קודם, להרחיק את הגלעינים ולהשרותם במים חמים, ולהוסיף בשלב בישול הגזר

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

1 ק"ג גזרים

4 כפות סוכר

1 כפית מלח

5 כפות שמן או 30 גרם מרגרינה

50 גרם צימוקים בהירים ללא חרצנים

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את הגזרים, קולפים, שוטפים וחותכים לקוביות קטנות או חותכים לפרוסות. שמים בקערה ומערבבים עם הסוכר והמלח.
  2. מחממים את השמן או המרגרינה בסיר. מוספים את הגזר ובוחשים. מכסים את הסיר ומאדים את הגזר על להבה נמוכה עד שיתרכך (יש לבחוש מפעם לפעם, כדי שהגזר לא ייחרך).
  3. מוסיפים את הצימוקים ומערבבים ,יש להקפיד שהסיר יהיה סגור היטב.

 

לאתר הבית של פסקל לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה סלטים כתומים: 5 סלטי גזר מרעננים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד