שתף קטע נבחר

הכנסת: מלחמה באלימות גוברת על זכות התלמיד

התיקון לחוק זכויות התלמיד, המאפשר למנהלי בתי ספר לסלק מיד תלמידים , עבר ברוב גדול בכנסת. 63 תמכו, רק אחד התנגד ואחד נמנע. מנהלת אגף השירות הפסיכולוגי-ייעוצי במשרד החינוך, חנה שדמי: "ברוב המקרים התלמיד לא יישאר בבית, ויימצא לו סידור"

משרד החינוך הצליח להעביר הערב (יום ב') בכנסת את התיקון לחוק זכויות התלמיד, המקנה יותר זכויות למנהלי מוסדות חינוך, שיוכלו מעתה להרחיק לאלתר תלמידים אלימים. 63 חברי כנסת הצביעו בעד התיקון ורק אחד התנגד - ח"כ אילן גילאון ממרצ. ח"כ מיכאל בן ארי מהאיחוד הלאומי נמנע. התיקון הזה מצטרף לחוזר המנכ"ל, שפורסם לראשונה ב-ynet, וכולל החמרה בענישה כלפי תלמידים.

  

עד היום, תלמיד שהוחלט להרחיקו היה עובר ועדות שונות, בהן ועדות שבהן ניתנה לו הזכות לערער על העונש. בכך הייתה מתעכבת ההרחקה, ומתבצעת רק אם הוא נמצא אשם.

 עד ההחלטה אם להרחיקו או לא, לא ניתן היה להעבירו למוסד חינוכי אחר.

 

הסעיף ששונה קבע, כי לא ניתן להרחיק תלמיד ממוסד חינוך עד להגשת ערר, ואם הוגש ערר - ההרחקה עוכבה עד לטיפול בערר. על-פי משרד החינוך היה מדובר בהיבט בעייתי מאד שכן, בתקופת הביניים שבין החלטה בדבר ההרחקה (לאחר עריכת שימוע לתלמיד ולהוריו) לבין החלטה בערר, התלמיד המורחק - לעתים בשל מעשי אלימות קשים - עדיין למד באותו מוסד חינוכי. בתקופה הזו היו תלמידים אחרים נתונים תחת איום, וגם כלים משמעתיים נוספים לא היו יעילים.

 

בעבר הודיע שר החינוך, גדעון סער, שכבר בשנה הקרובה יוחמרו העונשים: "הממשלה נתנה גיבוי חשוב למהלך החקיקתי במסגרת המאבק באלימות בבתי הספר, בכוונתי להביא את הצעת החוק לאישור הכנסת באופן מיידי על מנת לאפשר את חקיקת החוק בכנסת הנוכחית ותחולתה בתחילת שנת הלימודים הקרובה".

 

מנהלת אגף השירות הפסיכולוגי-ייעוצי במשרד החינוך, חנה שדמי, מסבירה את השינוי בחוק: "כשילד מורחק מבית הספר, זה נעשה דרך ועדה בית-ספרית, שאחרי שכלו כל הקיצים או אירוע חמור במיוחד מרחיקים אותו. ועדת הערר להחלטה להרחיקו מתכנסת עד שבועיים. עד היום, בתקופה הזו של השבועיים - אי אפשר היה להרחיק ילד עד שהתקיים הערר. כעת ההרחקה היא מיידית ללא קשר לוועדה".

  

כדי להרחיק תלמיד, ייאלץ המנהל לקבל את אישור המפקח. אישור זה ניתן לרוב באופן מיידי. הרחקה מיידית תתבצע בעקבות מקרי אלימות חמורים או פגיעות מיניות, שבהן נדרשת הפרדה בין פוגע לנפגע והגנה על חברי הקהילה הבית ספרית, ובמקרים אחרים של הפרות משמעת קשות. גם במקרים של חשד לעבירה יכול המפקח כעת להרחיק תלמיד.

  

עוד קובע התיקון לחוק, כי ועדת הערעור על עונשו של התלמיד, שכללה עד היום את הוריו ואת התלמיד עצמו, תכלול מעתה גם את מנהל המוסד החינוכי ו/או מפקח על בית הספר.

 

במשרד החינוך מוסיפים כי בודדים המקרים שבהם תלמיד מורחק. 3-5 מקרים בשנה במחוז. כך שאם בית הספר מרחיק תלמיד מדובר באירוע חמור מאוד. "אם מדובר בחשד לפגיעה מינית או פגיעה במורה, חשוב להרחיק את התלמיד", אומרת שדמי, "המערכת החינוכית תצטרך למצוא סידור לתלמיד המורחק - רשות מקומית, או בית ספר אחר, כי אותו תלמיד לא יחזור לכיתה הרגילה כאילו לא קרה כלום. כל הרחקה של תלמיד הביתה נשקלת גם במצבו של הילד, אז ברוב המקרים הוא לא יישאר בבית. אם הילד חוזר חזרה לבית הספר, ייעשה תהליך גישור ובית הספר יקלוט אותו מחדש".

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ זבולון אורלב, אומר כי "חוק זכויות התלמיד לא אמור להקנות חסינות לכל תלמיד בכל מצב". לדבריו, "המצב הקיים הוא שתלמידים עושים ככל העולה על רוחם וידיהם של מנהלי בתי הספר כבולות. הנתונים מראים כי 50% מהתלמידים מרגישים מאוימים מאלימות בבתי הספר, ולא ניתן להשלים עם העובדה שהמערכת אוסרת על מנהל להרחיק באופן מיידי תלמיד אלים במיוחד הזורע פחד בכיתה שלמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנסת אישרה
צילום: דודי ועקנין
השר גדעון סער
צילום: ירון ברנר
מומלצים