שתף קטע נבחר

בג"ץ קבע: המיסוי הירוק חוקי

המכשול האחרון ליישום רפורמת המיסוי הירוק הוסר. עתירת שלוש יבואניות הרכב כנגד תחילת הרפורמה ביום א' נדחתה. המשמעות - מס הקנייה על מכוניות יעלה ל-90%, ומעט מכוניות "נקיות" יוזלו. בכירים בענף טוענים כי תכנית האוצר נועדה בעיקר להגדיל את הכנסות המדינה

בג"ץ דחה את העתירה האחרונה והכריע: ביום א' הקרוב תיכנס לתוקף רפורמת מיסוי ירוק. במסגרת הרפורמה יועלה מס הקנייה לכל המכוניות החדשות מ-75% ל-90%, ויינתנו הטבות מס למכוניות "נקיות". זאת לאחר שבית המשפט הגבוה לצדק דחה היום (ו') עתירה שהגישו שלוש יבואניות, בה ביקשו מבג"ץ להוציא צו ביניים שיימנע את יישום הרפורמה עד שתתברר עתירתן.

 

  • דורי מנור: "המיסוי הירוק יגרום להתחממות כדור הארץ"
שלוש יבואניות רכב: האוצר פוגע בנו אנושות

 

השופט מעביר ביקורת

בהחלטה שפורסמה הבוקר, מעביר השופט אשר גרוניס ביקורת על תזמון הגשת העתירה. "העתירה לוקה בשיהוי. ביום 8.6.09 פרסמו שר האוצר והשר להגנת הסביבה את התוכנית, שמצאה ביטוי בהמשך בצו המתקן. ניתן להניח שהגורמים הקשורים בשוק כלי הרכב, יבואנים וצרכנים, התארגנו ועשו הכנות לקראת כניסתה לתוקף של הרפורמה... העותרות המתינו במשך למעלה מחודש ימים, שעה שידעו כי הרפורמה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת חודש אוגוסט 2009".

 

עוד כותב גרוניס כי "העתירה נגועה בפגם מקדמי נוסף. מתברר, כי טרם הגשתה של העתירה, לא נעשתה כלל פנייה לשר האוצר במטרה להשיג על הכוונה להתקין את הצו. פנייה כאמור לרשות המינהלית שתוקפים את החלטתה בפני בית המשפט, הינה חובה שיש לקיימה, אלא במקרים חריגים".

 

פגיעה בתחרות החופשית בשוק

שלוש היבואניות שהגישו את העתירה - חברת לובינסקי (פיז'ו וסיטרואן), חברת קרסו (רנו וניסאן), וחברת קמור (ב.מ.וו ומיני) - טענו כי משרד האוצר אינו מוסמך ליישם את הרפורמה. זאת, מאחר שהיא מהווה התערבות בתחרות החופשית בשוק, ומחייבת לכן שינוי חוק קיים באמצעות הליך חקיקה ראשית.

 

לטענת השלוש, הרפורמה תחייב אותן למכור מכוניות במחירים הגבוהים באלפי שקלים מאלו של יבואניות מתחרות. אחת הטענות העיקריות של היבואניות, נגעה לנוסחה לפיה תחושב הטבת המס, לה יהיו זכאיות מכוניות הפולטות כמות מופחתת של מזהמים. הנוסחה מעניקה משקל גבוה למזהמים הגורמים לנזקים בריאותיים, כמו חלקיקים נשימים (PM), אך ממעיטה בחשיבות המיוחסת ל"גזי חממה" - כמו פחמן דו-חמצני (CO2) - להם מיוחסת תרומה להתחממות כדור הארץ.

 

עוד טענו היבואניות, כי הנוסחה תעניק יתרון לא הוגן ליריבותיהן, מאחר שהן מייבאות מכוניות הזוכות לציונים טובים יותר - ולכן גם להטבות מס גדולות יותר. כך התייחס לעניין עורך הדין של היבואניות: "העותרות (שלוש היבואניות, ש.ה) עומדות להיפגע מן הרפורמה, שכן כלי הרכב אותם הן מייבאות, ישלמו מס קנייה גבוה יותר ממס הקנייה שישולם ביבוא כלי רכב מתחרים, באופן הפוגע בחופש התחרות".

 

"הפתרון הגרוע ביותר האפשרי"

בכירים בענף הרכב מתחו בעבר ביקורת נגד החלטת שלוש היבואניות להגיש עתירה, ואמרו כי מדובר בצעד קטנוני ואף מגוחך. במקביל מותחים בענף ביקורת חריפה נגד הרפורמה, ומציינים כי תוצאתה תהיה עליית מחירים של מרבית המכוניות הנמכרות בישראל.

 

הטענה העיקרית שמעלים בכירי הענף נגד הרפורמה, נוגעת להחלטת משרד האוצר להעלות את מס הקנייה לכל המכוניות מ-75% כיום ל-90% בשבוע הבא. בכך, טוענים בענף, יחל "ייקור זוחל" - עליית מחירים הדרגתית, שתתפרס על-פני מספר שנים. יש לציין כי משרד האוצר מעריך כי הרפורמה תגדיל את הכנסות המדינה ממסים ב-400 מיליון שקל.

 

"זה הפתרון הגרוע ביותר שאפשר היה להגיע אליו", אומר ל-ynet יבואן בכיר. "אין כבר שום דבר ירוק ברפורמה הזו - העלאת מס היא העלאת מס, ואין שום דרך יפה לתאר את זה". בכיר אחר בענף אומר כי "התוצאה של המיסוי הירוק תהיה שגויה, מאחר שהיבואנים ינצלו אותה כדי למקסם את הרווחים שלהם, ולשם כך יעלו את המחירים".

 

מס גבוה, מחיר גבוה 

בכירים בענף אומרים כי ההחלטה לייקר את מס הקנייה לכל המכוניות, תביא לכך שבעתיד יידרשו היבואנים לשלם מס גבוה - ולכן גם ייגבו מחיר גבוה יותר מהלקוחות - עבור כל אביזר חדש או שיפור כלשהו, כולל שיפורים בטיחותיים או "סביבתיים". כך מסביר את הבעיה יבואן בכיר: "אם ארצה להוסיף בעתיד מערכת בטיחות חדשה, אדרש לשלם עליה מס קנייה של 90% במקום 75% - וזה יתבטא במחיר לצרכן. אותו דבר יקרה כשארצה לייבא גרסת מנוע חדשה וחסכונית, שמחירה לצרכן יהיה גבוה יותר בגלל העלאת מס קנייה שתקזז את הטבת הרפורמה".

 

בטווח הזמן הקצר, מסבירים בענף, השינויים במחירים צפויים להיות קטנים יחסית. תקופת אי הוודאות תסתיים כנראה כבר בשבוע הבא, עם פרסום המחירונים החדשים של היבואנים, ובעיקר עם פרסום המחירון של היבואנית הגדולה בישראל, חברת דלק מוטורס - יבואנית מאזדה ופורד - שהחלטותיה צפויות להכתיב את התנהלות מרבית היבואניות האחרות.

 

על-פי ההערכות, מחירי מרבית המכוניות הפופולאריות - מכוניות משפחתיות כמו מאזדה 3, יונדאי i30 וטויוטה קורולה - צפויים להישאר ללא שינוי משמעותי. מנגד, צפויה ירידת מחירים של מספר קטן יחסית של דגמים, ובעיקר של אלה המצוידים במנועים קטנים וחסכוניים.

 

"אינטרסים לגיטימיים אך מנוגדים"

אז מתי בכל זאת תגיע עליית המחירים? בענף מצביעים על ה-1 בינואר 2010, אז צפויה להשתנות שיטת חישוב "שווי השימוש" - המס החודשי שמשלמים עובדים המקבלים רכב צמוד, למשל באמצעות חברת ליסינג. על-פי השיטה החדשה, יחושב המס כאחוז קבוע ממחיר המחירון של כל מכונית. זאת, במקום השיטה הנוכחית, לפיה נקבע המס בהתאם לשבע קבוצות מחיר קבועות מראש. קבוצות מחיר אלה, קובעות בפועל את מחירי מרבית המכוניות הנמכרות בישראל.

 

השיטה החדשה צפויה להקטין את מעורבות משרד האוצר בקביעת מחירי המכוניות - מעורבות הנחשבת כיום לרבה מדי. אלא שלצד הקטנת המעורבות, ישתחררו יבואניות הרכב מסד המחירים הנוכחי - המתקיים כתוצאה מאותן "קבוצות מחיר" - וכך יוכלו להתחיל לייקר את מחירי המכוניות.

 

"יש כאן שני אינטרסים לגיטימיים אך מנוגדים", מסביר בכיר בענף. "מצד אחד, היבואנים ירצו להעלות מחירים, לאחר שנים בהן נאלצו להתאים אותם ל'קבוצות מחיר'. מנגד, משרד האוצר מפעיל עליהן לחץ להתאמץ במשא ומתן מול יצרניות הרכב. בסופו של דבר, השוק יאזן את עצמו, אבל נקודת האיזון - כלומר, רמת המחירים הממוצעת - תהיה גבוהה מזו של היום".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורי מנור - פיז'ו סובלת
דורי מנור - פיז'ו סובלת
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים