שתף קטע נבחר

אחרי המפלה: חוק הפרטת הקרקעות אושר בכנסת

הממשלה הובכה, נתניהו איים לפטר, והמשמעת הקואליציונית עשתה את שלה: שבוע אחרי המפלה, אישרה הכנסת את חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. 61 תמכו, 45 התנגדו. רוב חברי העבודה תמכו, ועוררו ביקורת בקדימה: "קברו את דרכם"

ההפרטה הגדולה של קרקעות המדינה יוצאת לדרך. חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל עבר בצהריים (יום ב') בקריאה שנייה ושלישית. 61 ח"כים הצביעו בעד החוק, 45 התנגדו. אישור החוק הושג בין היתר בזכות פשרה בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לבין יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק. בנוסף, הודיעה הקואליציה כי נתניהו יקים צוות שרים שיבחן היבטים שונים של הרפורמה. בשבוע שעבר נחלה הקואליציה מפלה, כשלא השיגה רוב לפני ההצבעה.

 

בין חברי הקואליציה שהצביעו נגד הרפורמה, ניתן למנות את חברי הכנסת של הבית היהודי, זבולון אורלב ואורי אורבך, ח"כ שלי יחימוביץ' מהעבודה ואת ארבעת "המורדים", אופיר פינס, איתן כבל, עמיר פרץ ויולי תמיר. ההצבעה עצמה התנהלה באווירה סוערת. כשח"כ דניאל בן סימון מהעבודה הצביע בעד, חברי האופוזיציה קראו לעברו קריאות גנאי. רוני בר-און צעק לעברו: "מה היית כותב על זה דני".


ההצבעות בכנסת, היום. אחרי ההתנגדות, יעלון מרוצה (צילום: גיל יוחנן)

 

גם השר ברק זכה לקריאות בוז וריבלין ניסה להשקיט את האווירה: "אחר כך אתם מתפלאים מדוע הציבור חושב שכאן עושים מעשה ליצנים". ח"כ שי חרמש מקדימה הוצא מהאולם, אך הוחזר למליאה כעבור דקות כדי שיוכל להצביע בעצמו.

 לאחר ההצבעה נראה נתניהו מחויך ומאושר. שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס מש"ס, בירך על החוק. "עם ישראל צריך לשמוח על חוק מצוין שחיכינו לו הרבה שנים", אמר.

 

מנגד, תקפו בקדימה את מפלגת העבודה, ש"קברה היום סופית את דרכה והיא האחראית הישירה להפרטת אדמות הלאום". בקדימה אמרו עוד, כי "הוכח מעל לכל ספק כי יותר קל לגזול את אדמות המולדת מאשר לגאול את חברי העבודה מכסאות הממשלה". ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי היא "מתביישת" בהצבעת מפלגתה. יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר כי הצבעת העבודה היא "עדות טרגית לפשיטת רגל רעיונית".

 

נתניהו איים, התפשר - וכולם התיישרו

רגע לפני ההצבעה התיישרו השרים לפי המשמעת הקואליציונית, בעקבות איומיו של ראש הממשלה. זה התחיל בפגישה בין נתניהו לברק. יו"ר העבודה ביקש מראש הממשלה

להוסיף לחוק הסתייגות, לפיה כמות הקרקעות המוצעות להפרטה תפוצל. 400 אלף דונם יוצעו להפרטה עד 2014, ועוד 400 אלף אחרי 2014. ראש הממשלה נענה לדרישות העבודה ובכך נסללה הדרך לתמיכת המפלגה ברפורמה. נתניהו אמר לברק: "חשוב לי לשמור על העבודה כשותף קואליציוני חזק". השניים תקעו כף, ונכנסו יחד מחויכים למליאה.

 

עם זאת, שר בכיר בממשלה שהיה מעורב במגעים, אמר: "הפשרה שהושגה עם מפלגת העבודה חסרת משמעות אמיתית, והיא מס שפתיים". ח"כ שלי יחימוביץ', שהגישה את ההסתייגויות, אמרה בעקבות הסיכום כי ההסתייגות אינה מגבילה באמת את שטח הקרקע שתימכר לבעלי הון ל-400 אלף דונם, אלא רק משהה את השלב השני של מכירת 400 אלף הדונם הנוספים בשנים מעטות. "זה הישג לא משמעותי, וחברי הכנסת המחפשים סולם לרדת בו מהעיקרון של אי מכירת קרקעות המדינה בל נתלו בסולם מעורער זה", אמרה.

 

אחרי המפלה בשבוע שעבר, נתניהו איים לפטר שרים שיתנגדו לחוק.

השר משה יעלון, שהתנגד בהצבעה הקודמת לחוק, הודיע כי הוא רואה בהקמת ועדה לבחינת היבטי הרפורמה, מימוש ההסכמה בינו לבין ראש הממשלה, שגובשה כבר לפני 10 ימים. לדבריו, "הרכב הוועדה מבטיח החלטה על שינוי מעמד הקרקע ולא 'מריחה'". השר יעלון יעמוד ועדה על עיקרון שמירת קרקעות הלאום וערכי הציונות, כפי שאמר בחודשים האחרונים גם בשיחותיו עם ראש הממשלה.

 

להצבעה קדמה דרמה עם מפלגת הבית היהודי. בכירים בלשכת ראש הממשלה איימו כי אם יו"ר המפלגה, שר המדע דניאל הרשקוביץ, ייעדר מההצבעה כפי שהודיעה סיעתו - הוא יפוטר לאלתר. בסופו של דבר, גם הרשקוביץ התיישר - והצביע בעד הרפורמה. ואולם, הוא ספג ביקורת מעמיתיו למפלגה, זבולון אורלב ואורי אורבך. "ההחלטה היתה חד משמעית", אמרו, "על השר הרשקוביץ היה להיעדר מן ההצבעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. יכול להיות מרוצה
צילום: AP
מומלצים