שתף קטע נבחר

חייכו - מצלמים אתכם בכל מקום

מצלמות וידאו נמצאות בכל פינה בשביל לכאורה להילחם בפשע ובטרור. אבל האם החדירה לפרטיות של האזרחים חצתה את הגבול המותר?

אתם עומדים בתור לבידוק בנמל תעופה. מישהו רואה אותכם ומצלם אותכם. מישהו מקליט את התנועות שלכם ושומר אותן על מערכות מחשב מיוחדות לכך. האם מדובר בצורך בטחוני או בנסיון ללמוד על ההתנהגות שלכם כלקוחות?

 

כאשר אתם מקבלים שרות כאן, ובכל מקום בעולם, הסיכוי גדל מיום ליום שאתם במצויים במעקב מתמיד. זה התחיל כאמצעי למניעת טרור ופשע חמור. זה נמשך כאמצעי למניעת גנבות בבתי עסק וזה נמשך כאמצעי לשיפור שיטות השיווק. אלפי עיניים אלקטרוניות עוקבות אחריכם, והן מתרבות מיום ליום. האח הגדול רואה כמעט הכל, כמעט בכל מצב, ולא תמיד אנחנו יודעים שהוא מפנה אלינו אחת מעיניו האלקטרוניות.

 

כמו בהרבה תחומים, המפנה נוצר אחרי התקפת הטרור של ה-11 בספטמבר בארה"ב . זו נתנה לממשל האמריקני הצדקה לפגוע אנושות בפרטיות, ומדינות רבות הלכו בעקבות ארצות הברית. על רקע המציאות שנוצרה אחרי הפיגוע הטראומטי בניו יורק, הוקמו ומוקמות בעולם מערכות העוקבות אחרי כל דבר שזז: ערים שלמות מרושתות באלפי מצלמות. בניני ציבור מלאים בהן ושלא לדבר על נמלי תעופה.

 

האח הגדול מקשיב לכל

בלונדון ובניו יורק פועלות מצלמות מעקב כבר שנים. הן מצלמות יומם ולילה , גם בחשיכה והכל נאגר , מקוטלג מוכן לשליפה מהירה. לאחרונה, התחילו להצמיד למצלמות גם מיקרופונים רגישים. משטרת העיר שיקגו התקינה כבר 40 מערכות כאלה ברחובות העיר, שהן גם בעלות יכולת האזנה. המיקרופונים רגישים עד כדי כך שהם יכולים לקלוט ולזהות קול של יריה ממרחק של שני רחובות. לוס אנג'לס גם היא בדרך להתקנת מיקרופונים. משטרת העיר מתכננת בשלב ראשון התקנה של 30 מערכות האזנה ברחובות ובעיר טיחואנה במקסיקו התקינו כבר 400 מערכות האזנה כאלו. סן פרנסיסקו, ניו אורלינס, אטלנטה גם הן, בוחנות את הנושא.

 

מפקדי משטרת שיקגו מאמינים בטכנולוגיה. בשנים האחרונות ירד מספר מעשי הרצח בעיר לנקודה הנמוכה ביותר מזה שנים רבות . מפקדי משטרת העיר אומרים כי התקנת מצלמות המעקב ברחבי העיר סייעה להשיג את התוצאה הזו על ידי כך שהשוטרים החרימו בעזרתן לא פחות מ-12 אלפים אקדחים שהוחזקו ללא רשיון.

 

עם האוכל בא התיאבון

הנסיון מתחום המלחמה בפשע ובטרור מיושם כיום במקומות אחרים, רבים מאוד. אולי אתם לא יודעים, אבל זו עובדה. מרגע שאתם נכנסים לנמל תעופה , אתם תחת מעקב שקט של מאות ולפעמים אלפי מצלמות טלויזיה במעגל סגור. כל תנועה שלכם נקלטת במצלמות חדות עין אלה, כל תזוזה שלכם מתועדת. מישהו צופה בכם מחדרים אחוריים , מוגנים היטב, מישהו מוכן לכל דבר חריג.

 

נמלי תעופה שעשו בעבר שימוש במספר קטן של מצלמות, ורק בנקודות מפתח , התקינו בחודשים האחרונים מאות ואלפי מצלמות חדשות. זה המצב גם במבני ציבור רבים ולאחרונה גם במתקנים פרטיים. בפעם הבאה שאתם מגיעים לטרמינל 3 בנמל התעופה בן גוריון, הביטו סביבכם. עם קצת מאמץ תבינו עד כמה מסתכלים עליכם. המצלמות מצויות במשרדים גדולים, במסעדות וכמעט בכל מקום. החברות המתקינות מערכות מעקב לא ידעו פריחה כזו מעולם.

 

הכל מוקלט, הכל מתועד

מצלמות בטחון , הן פריט קבע כבר שנים רבות בהרבה מוסדות. בחלקם רק מצלמים, כדי שאנשי הבטחון יוכלו לעקוב ממקום מרכזי אחרי הנעשה בחלקים שונים של בנין או אתר מאובטח כלשהו. באחרים, כמו בנקים ובעיקר בתי קזינו, מקליטים כבר שנים את מה שהמצלמות מפיקות.

 

בשנים האחרונות, הותקנו כאמור אלפי מצלמות טלויזיה במעגל סגור כמעט בכל נמלי התעופה בעולם. אלו עוקבות אחר הנעשה באולמות הנוסעים, באזורי המטען ועל רחבות חנית המטוסים. שום דבר לא נעלם מעדשותיהן. הכל מוקלט ונשמר בצורה דיגיטלית. כל צילום ניתן לשליפה תוך שניות. רוצים לדעת איך נראיתם או מה עשיתם לפני חודש בנמל התעופה שארל דה גול בפריס ? המידע מצוי אי שם במחשבים של מערכת הבקרה של הנמל העמוס הזה. תאריך ושעה מדויקים ופניכם יראו על המסך.

 

 

האם זוהי חדירה לפרטיות? כמה ארגוני זכויות אדם בארצות הברית ניסו לטעון כך ולצמצם את התקנת המצלמות. בתי המשפט אליהם הובא הנושא להכרעה, פסקו עד כה בעיקר לטובת המצלמות. באווירה של טרור , יש לאח הגדול יתרון על פני אחרים.

 

עתה מתקינים בכמה מקומות גם מיקרופונים בצמוד למצלמות והפרטיות נפגעת עוד יותר. בקרוב כמעט ללא ספק תובא בפני בתי המשפט גם סוגיית המיקרופונים. אתם ניצבים עם חבר או חברה, לפני מעבר חציה. אתם משוחחים שיחה אישית מאוד. על הפנס מעליכם יש מיקרופון סמוי. הוא שומע הכל, המערכת מקליטה כל מילה. פילטרים מיוחדים מסננים את רעש הרחוב ופקח אקראי ומשועמם יכול לגלות עניין בשיחה שאינה מיועדת לאוזניו. זה בהחלט משנה את כל צורת החיים בערים.

 

הבנק שבאמת מקשיב לכם

כמה חברות מפתחות עכשיו מערכות של מיקרופונים שיוצמדו גם למערכות הצילום המתעדות למשל את מי שמושך כסף בכספומטים. מערכת כזו תאזין למה שנאמר על ידי המושך למי שעומד לידו או למי שהוא משוחח אתו בטלפון נייד. הבנקים טוענים כי זה יסייע למנוע שימוש לא חוקי בכרטיסי אשראי. אבל מי שידבר באותו זמן למשל עם אשתו על נושא משפחתי עדין יוקלט גם הוא. לא יהיה כדאי לשוחח על פיטורין או על מצב האוברדרפט.

 

בבתי עסק הציבו תחילה את המצלמות כאמצעי למניעת פשעים כמו גניבות פשוטות. אבל עד מהרה התברר כי ניתן להשתמש בחומר גם לצרכים אחרים. אתה יכול לעקוב אחר התנהגות של לקוח. לאיזה דוכן הוא ניגש ראשון. לאן הוא מסתכל ומה מהירות התנועה שלו בין המדפים.

 

זה נשמע מאוד הגיוני אבל האם לא עוברים כאן על גבול ברור של חדירה לפרטיות ? בישראל ובעולם מתחילה בענין הזה התעוררות של ארגוני זכויות אדם וארגונים לשמירת הפרטיות. אלה טוענים כי בעלי העסקים הרחיבו את ההגדרה של מצלמות ביטחון, והם משתמשים בהן כיום לצרכים אחרים לגמרי.

 

האם זה חוקי לעקוב אחר לקוחות כדי לנתח את דפוסי הקניה? האם צריך לידע את הלקוחות בצורה ברורה שהם במעקב? האם יש אזורים בחנות או במסעדה בהם אסור לצלם במצלמות מעקב ? השאלות האלה עולות לאחרונה בדיונים בין גורמים מקצועיים בכל העולם.

 

לא יהיה פשוט להחזיר את הגלגל לאחור. לא יהיה פשוט לקחת מבעלי העסקים את הכלי שניתן בידיהם. השאלה היא אם החוק יחייב אותם לעשות כך. בינתיים הטיפול בענין  בישראל שולי ולא יעיל. חוץ מכמה חברי כנסת שמשמיעים מדי פעם הצהרות, בענין שום דבר של ממש לא נעשה וכל אחד יכול להתקין מצלמות כאלה בכל מקום. אז בפעם הבאה שאתם נכנסים למוסד ציבורי, לחנות גדולה או קטנה , נמל תעופה או תחנת דלק - חייכו. מצלמים אתכם.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המצלמות בכל מקום. אילוסטרציה
צילום: אבי מועלם
מומלצים