שתף קטע נבחר

ארה"ב הורידה לטליבאן את הראש. מה זה אומר?

אחרי שהטליבאן הפקיסטני אישר כי מנהיגו בייטוללה מחסוד נהרג בתקיפה אמריקנית, פרשנים מנסים להעריך את ההשלכות: על הארגון, על פקיסטן ועל המלחמה מעבר לגבול - באפגניסטן

הטיל האמריקני שהרג את מנהיג הטליבאן בפקיסטן, בייטוללה מחסוד, עשוי להכות קשות את הארגון ולחזק את שיתוף הפעולה המודיעיני בין ארצות הברית לפקיסטן לאחר שנים ארוכות שבהן שרר חוסר אמון בין המדינות. אולם, גורמים אמריקניים מודים, שמותו של מחסוד לא צפוי לפגוע אנושות בטליבאן הפקיסטני או לסייע למאמצי ארה"ב להכניע את חמושי הטליבאן באפגניסטן השכנה.

 

כתב "הגרדיאן" הבריטי, דיקלן וולש, טוען כי למרות שלמותו של מחסוד אין השפעה ישירה על המלחמה באפגנסיטן, היחלשות אפשרית של ארגונו דווקא כן יכולה להשפיע.

מחסוד עצמו שלח לוחמים מעטים אל מעבר לגבול, אולם כעת יכולה וושינגטון לטעון, הוסר איום משמעותי על יציבות המשטר, ופקיסטן יכולה להרשות לעצמה לפעול נגד קבוצות אחרות בתוך הטליבאן, שמרכזות מאמצים בשליחת לוחמים לאפגניסטן.

 

עם זאת, מציין וולש, שיתוף פעולה אמיתי בין ארה"ב לפקיסטן אינו פשוט. הצבא הפקיסטני מנהל מערכת יחסים אמביוולנטית עם חלק ממנהיגי הטליבאן, שהוא רואה בהם "נכסים", שעשויים להועיל לו כאשר הצבא האמריקני יעזוב את אפגניסטן בשנים הקרובות.

 

לא מתמכרים לאשליות

למרות שניתן לראות בחיסולו של מחסוד, שפיקד על עשרות אלפי אנשי מיליציה, הצלחה לא מבוטלת לצד האמריקני, אסור לשכוח שמחסוד ואנשיו התמקדו בעיקר בתקיפת מטרות של ממשלת פקיסטן וכוחות הביטחון שלה. "אין לנו כל אשליות", אמר בכיר אמריקני ביחידה למחלמה בטרור. "ברשת שבראשה עמד מחסוד חברים אלפי בני אדם. אף אחד לא חושב שהפלנו אותם לנצח".

 

כתב רשת BBC בפקיסטן, איליאס חאן, סבור כי לכל הפחות, הסתלקותו של מחסוד תוביל לתקופה של ארגון מחדש בשורות ארגון הטליבאן הפקיסטני (TTP). בחמש השנים שעברו מאז מונה מחסוד למפקד העליון של שבט מחסוד על-ידי המנהיג הרוחני של הטליבאן, מולה מוחמד עומאר, הוא הקפיד להתרחק מאור הזרקורים, ואיפשר למפקדים מקומיים להיות בכותרות.


ביתו ההרוס של מחסוד לאחר התקיפה (צילום: AP)

 

בחודשים האחרונים, הוא ירד למחתרת, נמנע מכל קשר עם כלי תקשורת ומנסיעות רחוקות, בניסיון להסתתר מהתקיפות האמריקניות הגוברות. פרשנים העריכו כי אחד מסגניו עשוי לקחת את הפיקוד כעת, אך ייתכן שהארגון יתקרב לזרם המרכזי של הטליבאן וייאמץ מטרות רחבות יותר.

 

הקמת ה-TTP הייתה מעין קו פרשת מים בכל הנוגע להיסטוריה של המיליציות החמושות באזור, והארגון נלחם בנחישות בממשלת פקיסטן. רבים מבכירי הטליבאן, באפגניסטן וגם בפקיסטן, התנגדו לקו הפעולה הזה, והאמינו שיש לרכז יותר מאמצים במלחמה נגד הכוחות הזרים באפגניסטן.

 

עם זאת, רבים מציינים את כשרונו של מחסוד בתחום כריתת הבריתות עם שבטים אחרים וקבוצות נוספות, ואת העובדה שהוא הצליח להרחיב את ההשפעה של ה-TTP לאזורים מרוחקים כמו עמק סוואט, בג'אור, מוחמאנד וקוראם. למרות שייתכן שמחסוד פעל בגבולות ארצו מכורח נסיבות שאינן תלויות בו, פרשנים מבהירים כי יכולתו ליצור קשרים ושיתופי פעולה עם קבוצות מרוחקות היא מרשימה, בארץ שבה מחלוקות אידיאולוגיות קשות יוצרות קרעים עמוקים בין השבטים.

 

מועצה מיוחדת תבחר את המנהיג הבא

הדעה הרווחת היא, שמנהיג חדש משבט מחסוד יתקשה להתקבל על-ידי הקבוצות השונות באותו האופן. כבר עכשיו נראה שמאבק הירושה יהיה ארוך ורווי במחלוקות. מומחים לצבא פקיסטן אמרו כי הסכנה האמיתית ל-TTP נובעת מכך שהמחלוקות יחלישו את הארגון עד כדי כך שהצבא יצליח לשלוט שוב במחוז ווזיריסטן.  

 

בעוד ממשלת פקיסטן הבטיחה אתמול לפרק את רשת הטרור שבראשה עמד מחסוד ללא כל קשר למי שיירש את מקומו,

 בטליבאן כבר כינסו מועצת "שורה" בווזיריסטן, שאמורה להחליט על המפקד הבא. מקורות מודיעניים וגורמים בארגונים חמושים אמרו כי לא ברור מתי תתקבל החלטה בעניין.

 

לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, שלושה בכירים במודיעין הפקיסטני העריכו שסגנו של מחסוד, חכימוללה, יתפוס את מקומו. שני שמות נוספים שעלו, הם אזמאט אולה ו-ווליאור רחמן. שר הפנים, רחמן מליק, שנשאל בנושא, אמר כי קרי חוסיין, הידוע כמאמן מחבלים מתאבדים, נחשב למועמד מוביל גם כן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בייטוללה מחסוד. איחד בין שבטים
צילום: AFP
הפיגוע במלון מריוט באיסלמבד
צילום: AFP
מומלצים