שתף קטע נבחר

נתניהו למפונים: "יהיו פתרונות, והם יהיו בקרוב"

כמו שרון ואולמרט לפניו, גם רה"מ הנוכחי ביקר אצל קהילת מפוני עזה בחבל לכיש, ש-85 אחוז מהם עדיין במגורים זמניים, וגם הוא הבטיח הבטחות. "אני רוצה לקוות שתחת הנהגתך, ייבנו הבתים שלנו", אמר לו דוד חתואל, שמשפחתו נרצחה בפיגוע

ההיסטוריון בן-ציון נתניהו, אביו של ראש הממשלה, יכול להיות מרוצה מהבן בנימין: בדרך לביקור אצל מפוני גוש קטיף על גבול הר חברון, הורה ראש הממשלה לנהגו לעצור, ועיכב את כל השיירה כדי לעלות ולהתרשם ממורשת ישראל בתל-לכיש. אחר כך קרא לילדי המפונים: "עלו על התל, כי אין לנו עתיד בלי עבר. היו פה סנחריב, היו פה הבבלים, הם הלכו - והנה אנחנו פה".

 

במלאות ארבע שנים להתנתקות, בא נתניהו לשמוע את הכאב של אלה הקוראים לעצמם עד היום "מגורשים", כשאליו התלווה השר האחראי על המפונים, דניאל הרשקוביץ מהבית היהודי. זהו ראש הממשלה השלישי שבא ליישובים בחבל לכיש המזרחי ומבטיח הבטחות. היו פה קודם לפניו גם אריאל שרון ואהוד אולמרט, העבודות החלו, אבל בתי קבע עדיין אין, וגם לא ישובים של ממש. נתניהו שמע על מצוקותיהם ותלונותיהם של המפונים, והשיב להם: "הפתרונות יהיו, והם יהיו קצרים בזמן".


מסיירים בשטח (צילום: צפריר אביוב)

 

על פי הנתונים שנפרשו בפני ראש הממשלה, כ-1,400 משפחות מפוני גוש קטיף עתידות לגור בחבל, בין גבעות גיר, כרמים וחורשות. עד כה, רק ב-35 אחוז מישובי הקבע, שמונה במספר, החלו העבודות. כ-85 אחוז מהמפונים מתגוררים כיום במסגרות קהילתיות ב-18 אתרי דיור זמניים. מרביתם עדיין לא החלו לבנות את הבית שלהם.

 

"דברים לא זזים בקצב הנכון"

המועצות האזוריות לכיש ובני שמעון אימצו את המפונים, ותומכות במאבקם לזירוז הבנייה. "בשבילנו זה מהפך", אמר היום לנתניהו ראש מועצת לכיש, דני מורביה, כשהוא מוביל אותו לנקודת תצפית מעל אתר הקראווילות במושב אמציה. "עד כה היו פה 1,700 משפחות. המפונים מכפילים את מספר תושבים בקהילה הקטנה הזאת, שסבלה שנים רבות מנחת ידה של אוכלוסיה פלסטינית לא ידידותית. מי שתוקע את הבנייה זאת הביורוקרטיה, פקידים, משפטנים. רצון יש, כסף יש, נכונות שלנו יש - והדברים לא זזים בקצב הנכון".

 

ראש הממשלה התרשם מסיפורו של דוד חתואל, שאשתו טלי וארבע בנותיו נרצחו בפיגוע על ציר כיסופים. כיום הוא משקם את חייו עם אשה חדשה, לימור, ושני ילדים, בקראווילה צפופה בהרחבת המפונים שליד אמציה. "הקהילה הזאת נתנה לי את הכוח", הוא אומר. "כארבעה חודשים אחרי האסון הגעתי עם חמי, אבא של טלי, אליך למשרד. אמרת לי אז שאתה נוסע במכונית, אינך הנהג. היום, אדוני ראש הממשלה, אתה הנהג, ההגה בידיים שלך. ארבע שנים אנחנו יושבים פה ואין פה עתיד. אני רוצה לקוות ולייחל, שעכשיו כשאתה הנהג, המבחן לא יהיה בעוד ועדת חקירה - אלא בבניין הבתים שלנו".


נתניהו חונך בית ספר לבנות בישוב שומריה (צילום: צפריר אביוב)

 

"אחיי ואחיותי", פנה נתניהו למתקבצים במועדון של אמציה, בהם דמויות בולטות מימי ההתנתקות כאבי פרחן מאלי סיני ועוז קדמון מכפר דרום.

 "זה מעציב ומדהים אותי איך דברים נעצרים בגלל בירוקרטיה. הפתרונות יהיו, והם יהיו קצרים בזמן. אני מוכן ללכת מרחק נוסף, אבל אני רוצה שהדבר הזה ייחתך. זה יהיה סוף מבחינת הפתרונות, וגם סוף מבחינת התביעות. מה שהיה פה זה פציעה פנימית, שנעשתה בתוך עם ישראל. אני רוצה להביא זאת לסיום".

 

הפעם, אומרים המפונים, הם מאמינים לו. מפוני עצמונה קיבלו אותו בשומריה בשירת "שאו שערים ראשיכם", עמדו ומחאו לו כפיים. הם שלחו את ילדיהם הקטנים לשיר לו את "ראי רחל ראי". הם גם יצביעו עבורו גם בבחירות הבאות אם יאפשר להם לבנות את ביתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בביקור אצל המפונים
צילום: צפריר אביוב
בוחן את השטח סמוך לאמציה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים