שתף קטע נבחר

איראן: "קראתי אללה אכבר ושברו לי אצבעות"

מאז ליל הבחירות לנשיאות ביוני נוהגים תומכי האופוזיציה באיראן לצאת אל הגגות והמרפסות מדי לילה ולקרוא ביחד קריאות "אללה הוא אכבר". אחד מהם, סטודנט שנעצר ביחד עם שכניו וכעת שוחרר, סיפר על היחס הקשה מצד השלטונות הדתיים

"התחייבתי שלא אקח חלק בשום הפגנה ושלא אקרא עוד אללה הוא אכבר" - כך סיפר היום (יום ד') אמיר, סטודנט איראני שנעצר על רקע המחאות בשבוע שלאחר הבחירות לנשיאות באיראן ביחד עם 12 משכניו ונכלא בבית הכלא הידוע לשמצה "אווין" בטהרן. הוא הואשם בפגיעה בביטחון המדינה אחרי שכמו רבים אחרים, צעק את הקריאה הדתית מתוך ביתו אל תוך הלילה.

 

מיד לאחר הבחירות לנשיאות באיראן החלו תושבי טהרן להביע את מחאתם ממרפסות הבתים ומעל הגגות בקריאות "אללה הוא אכבר" מדי ערב. כוחות הביטחון עברו ברחובות ופשטו על שכונות במטרה להפסיק את התופעה. למרות זאת, התופעה נמשכת עד היום מדי לילה ואף זוכה לתיעוד על-ידי בלוגר אמריקני שעוקב אחריה.

 

בראיון לעיתון האיראני המקוון "רוז אונליין" סיפר אמיר כי לא היתה לו ברירה אלא להודות באשמה. "הם הוציאו ממני התחייבות שלא אקח חלק בשום הפגנה. בכתב ההתחייבות עליו חתמתי נכתב שאני מתחייב לא לקרוא אללה הוא אכבר ולא לקחת חלק בשום הפגנה. אחרי שחתמתי שחררו אותי בערבות. לדבריו, הוא הוכנס ביחד עם עצורים אחרים לחדר קטן, שם הורעב במשך יומיים.

 

 

אמיר סיפר לכתבת העיתון כי "בזמן המעצר הכו אותנו קשות. שברו לי שתי אצבעות. שכנים שבאו לעזור הוכו גם הם. אחר כך העבירו אותנו למיניבוס שחנה מחוץ לרחוב ולקחו אותנו לבית הכלא אווין". הוא הוסיף כי "לא התייחסו לפציעות שלנו או למה כואב לנו. אחד החברים שלי נפצע בראשו והמצח שלו נפתח. כולו היה מלא דם".

 

"ליל המעצר היה כמו הלילות שקדמו לו. אני, אמי ושכנים נוספים עלינו לגג. התחלנו לקרוא אללה הוא אכבר ולפתע הגיעו לרחוב אופנועים רבים. איך שהם הגיעו הם דפקו על דלתות הבתים באלות אבל לא התייחסנו לכך ברצינות וחשבנו שהם רק רוצים לאיים עלינו. בכלל לא חשבנו שהם ייכנסו לבתים שלנו". לדבריו, האופנוענים טיפסו ופרצו פנימה לבית והכו את התושבים. באותו לילה, לדברי אמיר, נעצרו עוד 12 אנשים נוספים.

  

יום לאחר מכן החלה החקירה, סיפר אמיר. "בהתחלה לא פחדנו כי לא עשינו כלום ורק קראנו אללה הוא אכבר. באותו לילה אפילו לא צעקנו מוות לדיקטטור". אבל החוקרים, כך נראה, חשבו אחרת. לדבריו, "הם שאלו מאיפה קיבלתם הוראות, מי נתן לכם כסף ואני התחלתי להתבלבל. לא האמנתי שבשביל אללה הוא אכבר יתיחסו אליי ככה. למרות שאמרתי שלא קיבלתי הוראות מאיש ולא עשיתי כלום זה לא עזר. החוקרת שאלה אותי עם מי היית בקשר במטה של מוסווי. מי נתן לך הוראות. במשך שבוע שלם זה היה ככה והם גם קיללו אותנו בחריפות".


מתנגדי המשטר בהפגנתם האחרונה (צילום ארכיון: פרחאד רג'בלי)

 

אמיר ציין שהחוקרים הודיעו לו כי הוא נאשם בפגיעה בביטחון הלאומי והזהירו אותו כי עלולים להוציא אותו להורג על כך. הוא ציין כי החוקרים אמרו לו: "'עדיף שתספר הכל', אבל באמת שלא היה לי מה לספר". אחרי שבוע הוא שוחרר בערבות אבל גם אז הוא לא ידע מנוח. לדבריו, "לפעמים הם היו מתקשרים ושואלים איפה אני ומה אני עושה, אפילו בלילות, כשאנשים קראו אללה הוא אכבר". הוא זומן לחקירה פעמיים בה אמרו לו כי נאסר עליו לצאת את טהרן.

 

בדיווח של "רוז אונליין" נכתב עוד כי אחד מהמפגינים מצא את מותו בחשיכה על גג ביתו כשהוא קורא קריאות. זאת כתוצאה מירי באוויר או ירי מכוון של כוחות הביטחון אחד הבניינים הסמוכים. הסטודנט מוסטפא גניאן בן ה-26 נורה ביום רביעי הראשון לאחר הבחירות על גג ביתו, בן שמונה הקומות שבאזור סעדאת-אבאד בטהרן.

 

בתוך כך, 50 סטודנטים באוניברסיטה התעשייתית שריף שבטהרן הוחתמו על כתב התחייבות שלא לקרוא עוד אללה הוא אכבר, אחרת יועברו לטיפול ועדת המשמעת באוניברסיטה שעלולה להשעות אותם מלימודיהם. לפי הדיווח, מנהלי האוניברסיטה זיהו את החדרים במעונות מהם נשמעו הקריאות בלילה וזימנו את הסטודנטים לשימוע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין איראני מסמן את סמל הניצחון באצבעותיו
צילום: AFP
אנשי בסיג' על אופנועים בטהרן. ארכיון
צילום: AP
מחאה לילית באיראן. ארכיון
צילום: AP
מומלצים