שתף קטע נבחר

זירת הקניות
באדיבות החברה להגנת הטבע

חופים הם לפעמים... שמורות טבע בתשלום

משרד הפנים מתיר לגבות תשלום בכניסה לתשעה חופים בלבד, אך ישנם עוד חמישה שגם אליהם הכניסה כרוכה בתשלום: מדובר בחופים שהם גם שמורות טבע, אם כי רק שלושה מהם מוכרזים ובאחרים הרחצה אסורה. סקירה

בתוך מבול התלונות שהגיע למערכת ynet במסגרת סדרת הכתבות "סוגרים את הים", שבו ועלו שמותיהם של שני חופים פופולריים: חוף בית ינאי וחוף הבונים. "רק תשעה חופים מורשים לגבות תשלום בכניסה ושני החופים הללו לא נמצאים ברשימה - אך עדיין גובים תשלום", כתב מתלונן אלמוני בכעס.

 

סדרת הכתבות "סוגרים את הים":

 

האמת היא, שלצד תשעת החופים המורשים על-ידי משרד הפנים לגבות תשלום, ישנם חמישה חופים נוספים שידרשו מכם לפתוח את הארנק בכניסה. כל החמישה נחשבים לחופים יפיפיים, אהובים על הציבור הישראלי ובכניסה אליהם ימתין לכם פקח של רשות הטבע והגנים. הסיבה: בישראל קיימות חמש רצועות חוף המוגדרות כשמורות טבע, והכניסה אליהן מוסדרת באמצעות חוק גנים לאומיים ושמורות טבע.

 

לתשומת לבו של המתלונן האלמוני, אחד החופים הללו הוא אכן חוף בית ינאי . חוף זה, הנחשב לאחד החופים היפים בישראל, הוא חוף מוכרז הממוקם צפונית לנתניה ונחשב לחלק משמורת הטבע של נחל אלכסנדר. הולכי רגל יכולים להיכנס אליו בחינם, אך אם תבקשו להגיע ברכב עד החוף תידרשו לשלם בחניון הסמוך (22 שקלים לרכב פרטי בימי חול ו-30 שקלים בסופי שבוע).


גם שמורת טבע. חוף בית ינאי 

 

מיקומו של בית ינאי בשטח השמורה מאפשר להנות גם מביקור בנחל אלכסנדר, אחד הנחלים המעטים במישור החוף שבו זורמים מים כל השנה. בנחל זה מתקיימת בין היתר אוכלוסייה של צבים והאזור עצמו גובל בשטחי חולות נודדים.

 

הולכים לים ולומדים היסטוריה

חוף פופולרי לא פחות הוא חוף הבונים. חוף זה נחשב לחלק משמורת הטבע חוף דור וגם שם תידרשו לשלם בחניון כמה עשרות שקלים לרכב (כניסת רכב פרטי עולה 30 שקלים; לינת שטח עולה 55 שקלים לרכב). עם זאת, לתשומת לבו של המתלונן הזועם, חוף הבונים אינו נחשב לחוף רחצה מוכרז ועל-פי החוק הרחצה בו אסורה. ועם זאת, אם תגיעו לביקור במקום תוכלו להנות מתפאורה ייחודית של רכסי הכורכר - נוף שכמעט ולא נותר לו שריד בארצנו - וגם לפגוש בעלי חיים שונים בהם שועל החולות וסרטנים.

 

החוף השלישי ברשימה הוא החוף בגן הלאומי חוף אכזיב - חוף הממוקם חמישה קילומטר צפונית לנהריה ואשר בו קיימים עד היום שרידי העיר התנ"כית אכזיב. החוף הצפוני נחשב לחוף רחצה מוכרז והכניסה אליו תעלה לכם כאמור כסף: 30 שקלים למבוגר ו-16 לילד מגיל 14. ברשות הטבע והגנים, שם אחראיים על תחזוקת החוף ותפעולו מציינים כי בחוף אכזיב ישנן לגונות ובריכות ים טבעיות ומלאכותיות - אחת מהן מתאימה גם לילדים.


(צילום: חנן ישכר)

 

החוף הרביעי ברשימת שמורות הטבע החופיות הוא החוף בגן הלאומי אשקלון. במשרד הפנים מציינים כי החוף באשקלון הינו חוף מוכרז אך תעריף הכניסה אליו, בהיותו שמורת טבע, עומד על 25 שקלים למבוגר ו-13 שקלים לילד. בניגוד לחופי רחצה אחרים, נראה כי ביקור בחוף האשקלוני מאפשר גם שיעור קצר בהיסטוריה: ברשות הטבע והגנים מציינים כי בשטח הגן הלאומי מצויים שרידי שער העיר העתיקה אשקלון (שנבנה בשנת 1,800 לפנה"ס לערך) וגם מערכת בארות מים המונה כ 60 בארות מסוגים שונים.

 

החוף האחרון בו תידרשו לשלם בכניסה הוא חוף האלמוגים באילת . שמורת האלמוגים בחוף זה נחשבת לאחת משמורות הטבע התת מימיות המפורסמות בעולם והיא משתרעת לאורך כ-1,200 מטר במימי מפרץ אילת. ברשות הטבע והגנים מציינים כי שונית האלמוגים באילת נחשבת למערכת אקולוגית מורכבת ועדינה. תעריף הכניסה למבוגר בחוף זה עומד על 30 שקלים ולילד 16 שקלים - אך אם החלטתם לפקוד את המקום אתם יכולים להשאיר את בגד הים והמגבת בבית: במשרד הפנים מציינים כי חוף האלמוגים באילת אינו חוף רחצה מוכרז ולכן הרחצה בו אסורה. 

 

  • סדרת הכתבות "סוגרים את הים" על התשלום בחופים, מתפרסמת בסיוע ארגון "מגמה ירוקה " ו-החברה להגנת הטבע , שבאתר שלה ניתן לדווח על גביית תשלום בניגוד לחוק

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמורת טבע; לא חוף מוכרז. חוף הבונים
צילום: ערן יופי כהן
צילום: לע"מ
חלק משמורת נחל אלכסנדר. חוף בית ינאי
צילום: לע"מ
גם קצת היסטוריה. חוף הגן הלאומי אשקלון
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים