שתף קטע נבחר

ג'ינגל כבר יש: מובארק הבן בדרך לפסגה

ההערכות כי גמאל מובארק, בנו של נשיא מצרים, יירש את אביו, רווחות כבר שנים, אך לאחרונה קיבלו חיזוק משמעותי בדמות פעילות הולכת וגוברת שלו בקרב נתיניו לעתיד. בין שיחות עם צעירים באינטרנט וסיורי שטח, הוא יכול להתהדר גם באסמכתא האמיתית של כל שליט ערבי: שיר פולחן חדש

במדינות אחרות זה היה נחשב אולי לקוריוז, אבל במצרים - גם שיר הוא רמז. קרב הירושה על כסאו של הנשיא המצרי, חוסני מובארק, הולך ומתחמם, והשבוע הושמע במזל טוב הפזמון הראשון שחובר עבור בנו גמאל, המסומן כמועמד בכיר לרשת את כס הנשיאות. כשברקע מאמצי מובארק הבן ליצור קשר עם נתיניו האפשריים לעתיד - דרך האינטרנט ובסיורי שטח, גם היצירה החדשה היא חלק מהקמפיין לקידומו. 

 

הזמר, מוחסן א-סיאד, טען ברשת החברתית פייסבוק כי הקליט את השיר "במקרה, כדי להביע תמיכה בגמאל", אולם גולשים רבים מתקשים להאמין. כך או כך, השיר אינו נמנע מלעסוק ישירות בנושא שנחשב לתפוח אדמה לוהט בקהיר - סוגיית הירושה.

 

 

"גמאל מובארק - אני אוהב אותו!", מזמר א-סיאד בשיר. "הרבה אנשים אמרו שהוא לא צריך לשלוט. למה שהוא לא ישלוט? יש לו שכל, הוא בנו של הנשיא, ומכיר את הנושאים לעומק. הוא לא צריך שלטון ולא ממון. כל ה'סעאידה' (תושבי דרום מצרים, הנחשבים לעניים במיוחד - ר.נ.) אוהבים את גמאל, כל הפלאחים אוהבים את גמאל. המצרים אוהבים את גמאל".

 

בשירו מנבא א-סיאד הצלחה מסחררת לנשיא המיועד. "אם הוא יעמיד את עצמו לבחירה - יבחרו בו", הוא שר. "99% אומרים שהם רוצים את גמאל. 99% אומרים - אוהבים את גמאל! טוב, אז למה שהוא לא ישלוט? כמו שחיית בביטחון, אתה רוצה שילדיך יחיו, כלומר שגמאל יבוא אחרי אביו. אם גמאל מובארק יתמודד - הם יבחרו בו!".

 

מובארק האב: גמאל לא דיבר איתי על הירושה

השיר נחרץ, הטוקבקיסטים - הרבה פחות. "שלא ישלוט!", כתבו רבים מהם. "איזה צבוע!", הוסיף הגולש "אחמד". "מאיפה אתה יודע ש- 99% רוצים אותו?", כתב גולש אחר. "אני נגד הורשת השלטון. אני לא רוצה שמצרים תחזור להיות ממלכה. התקשורת כולה מגוייסת לטובת גמאל", מחה הגולש מידו. למולם, היו גם מי שדווקא הביעו תמיכה בשיר ובבן הנשיא.

 

הבעיה מבחינתה של משפחת מובארק היא שהשיר פורסם זמן קצר לפני צאתו של הנשיא לארה"ב, שם הוא נועד עם מנהיגים יהודים וצפוי להיוועד הערב עם הנשיא ברק אובמה. זהו הביקור הראשון של מובארק בוושינגטון אחרי חמש שנים, שבהן היו היחסים בינה לבין קהיר מתוחים. סוגיית הירושה צפויה היתה לעלות בראיונות של הנשיא המצרי לעיתונות האמריקנית, וכך אכן היה. "גמאל לא דיבר איתי על האפשרות של הורשת השלטון", אמר הנשיא המכהן בראיון שהעניק לעיתונאי צ'ארלי רוז, ושאמור להתפרסם היום בוושינגטון. "כל נשיא צריך להעמיד את עצמו לבחירות חופשיות ושקיפות לחלוטין", הסביר, מבלי לפסול את האפשרות שבנו אכן יעמיד את עצמו לבחירה.

 

ואכן, למרות ניסיונות ההכחשה, הסוגייה מסרבת לרדת מן הכותרות בעיתונות האמריקנית והערבית, ואפילו באתרי האינטרנט המצריים ניתן לה ביטוי. סיבה נוספת לדיון הער בנושא היא העובדה שמובארק הבן, המשמש גם כמזכ"ל הוועדה המדינית של מפלגת השלטון המצרית, החל לפני ימים אחדים לנהל שיחות באמצעות רשת האינטרנט עם אלפי צעירים מצרים. פרשנים רבים מעריכים שהשיחות והשיר המתוזמן מבשרים למעשה על פתיחת הקמפיין שלו לקראת הבחירות שייערכו בשנת 2011.


הנשיא המכהן, חוסני מובארק, עם אובמה. "בחירות שקופות" (צילום: AP)

 

העיתון "לוס אנג'לס טיימס" דיווח כי מובארק הבן "הצליח לשוחח עם יותר מ-12 אלף מצרים באמצעות עמוד מיוחד שפתח ברשת". אחת השיחות שניהל גמאל לפני ארבעה ימים היתה עם סגל של כ-230 אקדמאים צעירים, והיא סוקרה בהרחבה במצרים. במהלך השיחה הביע מובארק אופטימיות לגבי עתידה של המדינה, ואמר: "למרות כל הניסיונות להטיל ספק ולזרוע תסכול... התלונות על עליית המחירים נעלמו בשנה האחרונה, וההוצאות על עניינים חברתיים תופסות את המקום הראשון בתקציב המדינה. אין לנו כוונה לבטל את הסיוע, אך יש לפעול כדי שהוא יגיע למי שבאמת זקוק לו".

 

"פייסבוק" כתחליף לירידה אל העם

על פי הדיווח, מובארק הבן הזמין את הצעירים לשלוח כל שאלה שעולה על דעתם, אולם כשנשאל על סוגיית הירושה נמנע מלהשיב על כך, והעדיף לעסוק בענייני כלכלה וחברה. "השיחה הזאת עם הגולשים היא סוג של מדיניות שבנו של הנשיא

נוקט כדי להחליפו. בחירת השאלות נעשתה על-ידי בכירים במפלגה", נכתב בעיתון. "אופי התשובות לשאלות מעורר חשד וחשש רב סביב הכוונה האמיתית של מובארק בראיון הזה", ציין ה"לוס אנג'לס טיימס".

ואכן, לא כולם שותפים לחגיגה הוירטואלית. אתר האינטרנט המצרי "ווטן" ציטט גורם בכיר במרכז "אל-אהראם" למחקרים

מדיניים ואסטרטגיים, דיאע רשואן, שלא היסס למתוח ביקורת על גמאל. "הוא חי בעולם נפרד מהמציאות החברתית במצרים. הוא אינו רוצה לרדת אל הרחוב כדי לשמוע את הבעיות של התושבים

ולהתמודד עימן. לכן הוא בחר את "פייסבוק" כדי לדבר עם ההמונים.

 

מובארק הבן יכול להתהדר לפחות בעבודת שטח שהוא עושה, ושזכתה לאזכור בשיר החדש, אחרי שיצא ל"סיור אלף הכפרים" באזורים העניים של המדינה. כעת מתברר כי הוא נתקל בלא מעט קשיים, ויזדקק ככל הנראה לקצת יותר מעמוד "פייסבוק", שיחות אינטרנט עם גולשים או שיר תמיכה קצבי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גמאל מובארק. יוצא לשטח
צילום: רויטרס
האבא חוסני. "הילד לא ביקש"
צילום: רויטרס
מומלצים