שתף קטע נבחר

בין הטליבאן לשחיתות: אפגניסטן בוחרת נשיא

על רקע איומי טליבאן וחשש מאי-סדרים, אזרחי אפגניסטן יבחרו נשיא בפעם השנייה מאז 2001. למרות השחיתות והתחזקות החמושים, רובם צפויים לתמוך בנשיא קרזאי. מי נגד מי? כיצד מרכיבים קלפי על חמור? כל התשובות במדריך לבוחר האפגני

15 מיליון מצביעים, 7,000 קלפיות, 3,000 מועמדים למועצות המקומיות ו-31 מועמדים לנשיאות: כך ייראו הבחירות באפגניסטן שיתקיימו החל מהבוקר (ה'). יום החג לדמוקרטיה יתנהל על רקע דאגה גוברת לביטחונם של המצביעים, לאור איומי הטליבאן לסכל את קיומו, ובצל חשש לאי-סדרים וזיופים בהצבעות.

 

41 בני אדם, בהם שתי נשים, רשומים כמועמדים לנשיאות - אולם עשרה כבר הודיעו על פרישה מהמירוץ. הנשיא המכהן, חמיד קרזאי, מוביל בסקרים ונחשב למועמד כמעט ודאי לנצח. אולם אם הוא לא יזכה ב-50 אחוז מהקולות בסיבוב הראשון, הוא ייאלץ להתמודד בסיבוב שני.

 

המועמד שצפוי להגיע למקום השני הוא שר החוץ לשעבר עבדאללה עבדאללה, שנחשב ליחיד שיכול לסכל ניצחון חלק של קרזאי. שר התכנון לשעבר רמזאן בשארדוסט ושר האוצר לשעבר אשרף ראני הם המועמדים הנוספים היחידים שצפויים לזכות ביותר משני אחוזים מהקולות.

 

אזרחי אפגניסטן יכריעו היום לא רק על זהות הנשיא. 3,000 מועמדים, בהם כ-300 נשים, מתמודדים למועצות המקומיות ברחבי המדינה. תוצאות ראשוניות צפויות להתפרסם ב-3 בספטמבר ותוצאות סופיות רק כשבועיים לאחר מכן. אם יהיה צורך בסיבוב שני בבחירות לנשיאות, הוא מיועד להתקיים ב-1 באוקטובר.


הנשיא חמיד קרזאי. ייקח בסיבוב הראשון? (צילום: AP)

 

הבחירות יתקיימו ב-7,000 מוקדים שיהיו פרוסים ברחבי המדינה, גם באזורים נידחים ביותר, שאליהם הועברו הקלפיות באמצעות מסוקים או על גבי חמורים. 30 ארגונים, מקומיים ובינלאומיים, ישקיפו על הבחירות. בוועדת הבחירות העצמאית של אפגניסטן (IEC) מעריכים כי מתוך 33 מיליון אזרחים, ישנם כ-15 מיליון בעלי זכות הצבעה. הבחירות מתקיימות במימון בינלאומי שמסתכם בכ-220 מיליון דולר.

 

הטליבאן, ששלט במדינה בין 1996 ל-2001, הבטיח לסכל את קיום הבחירות והזהיר את האזרחים שלא לצאת לקלפיות. בתגובה, ביקשה ממשלת אפגניסטן מאמצעי התקשורת המקומיים והזרים שלא לסקר אירועים אלימים במהלך יום הבחירות, כדי שלא להפחיד את המצביעים הפוטנציאליים.

 

סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי כ-280 אלף אנשי כוחות ביטחון יאבטחו את ההצבעה. כוחות נאט"ו, שכוללים 100 אלף חיילים, יפעלו ביום הבחירות בעיקר מחוץ לערים ולכפרים, ואילו כוחות הביטחון המקומיים, כ-90 אלף חיילים ו-90 אלף שוטרים, יהיו אחראים לביטחון באזורים המאוכלסים.


 

גם החמורים מתכוננים לבחירות (צילום: AP)

 

רציחות וחטיפות לקראת הבחירות

מארגון Human Rights Watch נמסר כי מחודש אפריל אירעו באפגניסטן לפחות 13 מקרי רצח על רקע פוליטי ולפחות 10 בני אדם הקשורים למערכת הבחירות נחטפו. בראד אדמס, מנהל תחום אסיה בארגון, מוטרד. לדבריו, האלימות במדינה, השימוש הבלתי רגיל בכוחות הביטחון, והסיקור הבלתי הוגן בתקשורת, מהווים "סיבה לדאגה".

 

הוא הביע חשש מכך שהממשלה מתכוונת לגייס עד 10,000 בני אדם ל"כוחות ביטחון קהילתיים", שיאבטחו את הבחירות באזורים מסוכנים. הוא גם הזכיר שוועדת הבחירות, שהעומד בראשה מונה על-ידי הנשיא קרזאי, אינה כפופה לפרלמנט ואף הפגינה יחס בלתי הוגן כלפי מועמדים של האופוזיציה.

 

בארגון מוחים גם על בקשת הממשלה שלא לסקר את אירועי האלימות ביום הבחירות מהשעה 6:00 ועד 20:00, ומסרו כי "ניסיון להטיל צנזורה על הדיווח על אלימות הוא הפרה בלתי הגיונית של חופש העיתונות". גם ראש איגוד העיתונאים באפגניסטן הביע התנגדות ואמר כי ארגונו מגנה "מהלכים כאלה, שמונעים מבני אדם גישה לחדשות". מאידך, דובר מטעם הנשיא הסביר כי ההחלטה נועדה למנוע את "ההשפעה השלילית של התקשורת. אם משהו יקרה, זה ימנע מהם להגזים בסיקור, כך שאנשים לא יפחדו וייצאו להצביע".


מודעות של המועמדים בקאבול, השבוע (צילום: רויטרס)

 

משיקולים ביטחוניים: 440 קלפיות בוטלו

ואכן, יש סיבה לדאגה. מספר האזרחים שנהרגו במחצית הראשונה של שנת 2009 גבוה ב-24 אחוז מהנתון המקביל אשתקד. נאט"ו והצבא האמריקני ספגו לאחרונה אבידות רבות, ו-75 חיילים נהרגו בחודש שעבר בלבד. על רקע האלימות הגוברת, הודיעה ועדת הבחירות השבוע כי 440 קלפיות ייסגרו בשל "שיקולים ביטחוניים".

 

אתמול נהרגו שמונה בני אדם ונפצעו יותר מ-50 בפיצוץ מכונית תופת בבירה קאבול; רקטה שוגרה לעבר בית הנשיא; שני חיילים אמריקנים נהרגו בפיצוץ מטען צד במזרח המדינה; מועמד לבחירות נורה למוות בצפון המדינה; שלושה עובדי קלפיות נהרגו בפיצוץ; שני אזרחים ושלושה חיילים אפגנים נהרגו בפיצוץ מחבל מתאבד במחוז אורוזגן.

 

למרות זאת, השליח האמריקני ריצ'רד הולברוק הביע אופטימיות בנוגע לבחירות שמהוות לדבריו הזדמנות להתנסות בדמוקרטיה ולאפשר לאזרחים להעניק לגיטימציה לממשלה. על פי הדיווח ב-CNN, הוא הודה שקשה לקיים בחירות בזמן מלחמה, אך הזכיר שבמקומות רבים בעולם מתקיימות בחירות על רקע אלימות. 


קיץ שחור: 75 חיילים נהרגו ביולי (צילום: AFP)

 

מי נגד מי?

המועמד המוביל, כאמור, הוא הנשיא חמיד קרזאי, שמכהן בתפקיד מאז 2001. קרזאי בן ה-51, שמוצאו פשטוּני, הוא בן לשבט של משפחת המלוכה לשעבר. בשנות השמונים הוא הצטרף לפלג פרו-מונרכי של המוג'הדין האנטי-סובייטי וב-1992, לאחר נפילת ממשלת הבובות שנתמכה על-ידי הסובייטים, הוא מונה לסגן שר החוץ. הוא תמך בעבר בטליבאן, אך בהמשך פעל עם פקיסטן להפלת שלטונם.

 

השחיתות בממשלה, הפיתוח האיטי, הברית שכרת עם אנשי מיליציה לשעבר והפגיעות באזרחים חפים מפשע במבצעים של הכוחות הבינלאומיים, פגעו בתמיכה בו. בעימות פוליטי שהתקיים השבוע הוא הודה שהשחיתות היא בעיה קשה - אך לא הציע פיתרון. לשיטתו, שיחות עם החמושים הם בעדיפות עליונה.

 

עבדאללה כיהן כשר החוץ מ-2001 ועד 2006, אז הודח על-ידי קרזאי. הוא עבד כרופא עיניים עד שבאמצע שנות השמונים הצטרף לארגון שפעל נגד הסובייטים. משנת 1998 כיהן כשר החוץ של הברית הצפונית, ששלטה בשטח קטן בצפון אפגניסטן, ואחרי ההתנקשות במנהיג הברית הפך לדמות מובילה בארגון שסייע לארצות הברית בהפלת שלטון הטליבאן. הוא נחשב למנהיג בולט של הטג'יקים החיים בצפון המדינה, למרות שהוא עצמו חצי פשטוני.


עבדאללה עבדאללה בעצרת בחירות (צילום: AP)

 

אשרף ראני, בן 59, כיהן כשר האוצר בין 2002 ל-2004. מוצאו פאשטוני והוא ד"ר באנתרופולגיה.

הוא חי יותר משני עשורים מחוץ לאפגניסטן ועבד באוניברסיטאות שונות וכן בבנק העולמי. ב-2002 כיהן כיועץ מיוחד לאו"ם ולאחר מכן מונה לשר האוצר בממשלתו של קרזאי.

 

רמזאן בשארדורסט, בן 43, הוא חבר פרלמנט שכיהן כשר התכנון בין 2004 ל-2005. מוצאו הזארי והוא דוקטור למשפטים שחי יותר מ-20 שנה בצרפת. הוא מבקר ידוע של השחיתות בממשלה, אשר מיתג את עצמו כ"איש של העם", ומנהל את קמפיין הבחירות שלו מאוהל שמוצב מול הפרלמנט. הוא הבטיח שאם ייבחר, לא יאפשר לכוחות הזרים להישאר במדינה.

 

עבדאללה, היריב הרציני ביותר של קרזאי, טוען כי אי-שביעות הרצון של האזרחים מהנשיא הובילה להתחזקות החמושים וכי הממשלה נכשלה בכך שבמשך שמונה שנים לא הצליחה לייצב את המדינה. באברק באברקלה, לוחם במוג'הדין ועיתונאי לשעבר, תומך בו, בטענה שהוא "יציל את כל אזרחי אפגניסטן מהשחיתות ומהממשלה החלשה הזאת".

 

לעומתו, לטיפה, עקרת בית מקאבול, תומכת דווקא בנשיא. "זה כמו לגדל ילד במשך שבע שנים", הסבירה ל-CNN, "בשבע שנים הוא עזר לקאבול שלנו, לאפגניסטן שלנו, לעמוד על שתי רגליים. לפני כן לא ידענו מה זה בחירות ולא ידענו מה זה פרלמנט". 


פורסם לראשונה 19/08/2009 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טליבאן הבטיח לסכל את הבחירות
צילום: AP
עבדאללה עבדאללה. "יציל את האזרחים"
צילום: AFP
המועמד ראני. חי במשך שנים מחוץ לאפגניסטן
צילום: AP
בשארדוסט. מנהל את הקמפיין מאוהל
צילום: AP
חיילים אמריקנים באפגניסטן
צילום: AFP
מומלצים