שתף קטע נבחר

בג"ץ: דרוש "בדק בית יסודי" בחינוך העצמאי

השופט אדמונד לוי מתח ביקורת חריפה על מוסדות החינוך העצמאי במהלך דיון בעתירתו של מנהל שפוטר בעקבות קשר רומנטי בין מורה למזכירה, וקבע כי "כל אחד משלבי הליך הרחקתו מבית הספר אותו ניהל נגוע בפגם זה או אחר"

בג"ץ מתח הבוקר (יום ד') ביקורת חריפה על מוסדות החינוך העצמאי וקרא לערוך "בדק בית יסודי" בהתנהלותם, במהלך דיון בעתירה שהגיש עובדיה בן-נון, שכיהן כמנהל בית הספר התורני "סיני" ביבנה ופוטר ממנו לפני כחמש שנים, לאחר 17 שנות עבודה.

 

"סיני" הוא בית ספר מוכר הפועל תחת חסותו של "מרכז החינוך העצמאי לתמודי תורה ובתי ספר של אגדות ישראל ובלתי מפלגתיים בארץ ישראל", וכפוף לפיקוח של האגף לחינוך עצמאי במשרד החינוך.

 

בן-נון הושעה מתפקידו על-ידי מפקח מטעם החינוך העצמאי משום שלטענתו לא דיווח על מערכת יחסים שנרקמה בין מורה מסגל בית הספר לבין אחת המזכירות, אשר כללה בין היתר מעשים מיניים שבוצעו בין כתלי המוסד. בעקבות השעייתו, הגיש בן-נון תביעה לבית הדין האזורי לעבודה וביקש לבטל את השעייתו. במהלך הדיון התברר כי לא נערך לו שימוע, כפי שנדרש, בטרם הושעה.

 

בעקבות הגילוי, הועלה בן-נון לוועדת שימוע בה נקבע כי היה פגם בשיקול דעתו, אך לא מדובר בדבר המהווה עילה לפיטוריו. לכן, הוחלט להשעותו עד לסוף שנת הלימודים תשס"ד. במהלך דיון נוסף שהתקיים בבית הדין האזורי, התברר כי הוא ניסה לפגוע בעצמו ולחתוך את ורידיו באמצעות סכין על רקע הפרשה.

 

במקביל להליכים בבית הדין האזורי, החינוך העצמאי פנה בהסכמתו של בן-נון גם לרב אהרון שטיינמן, כדי שיקבע את עמדתו בסוגיית המשך העסקתו. הרב שטיינמן החליט כי לאחר תקופת ההשעייה ייצא בן-נון לשנת שבתון ולאחר מכן יפנה אליו בשנית כדי לבדוק אם יוכל לחזור לבית הספר. מפסק הדין של בית הדין האזורי עולה כי בעודו בשבתון, קיבל בן-נון מכתב סיום העסקה בו צוין כי עליו לפרוש לגמלאות בספטמבר 2005.

 

המנהל עתר לבג"ץ: תנו לחזור לבית הספר שלי

בית הדין קבע כי יש לבטל את החלטת החינוך העצמאי ולהחזיר את בן-נון לעבודתו כמנהל, משום שהשעייתו היתה מנוגדת לכללי המנהל התקין ולכללי הצדק הטבעיים. אגף החינוך העצמאי ערער לבית הדין הארצי לעבודה, שם התקבל הערעור באופן חלקי ונקבע כי פיטוריו של בן-נון נעשו שלא כדין - אולם בן-נון אינו יכול לחזור לנהל את בית הספר שניהל בעבר, משום שחזרתו עלולה ליצור "אנדרלמוסיה בבית הספר ובמערכת החינוך העצמאי".  

 

בפסק הדין נקבע כי לבן-נון תינתן האפשרות לבחור בין ניהולם של שלושה בתי ספר המשתייכים לאגף החינוך העצמאי. בעקבות החלטת בית הדין הארצי, הגיש בן-נון עתירה לבג"ץ וביקש לחזור למשרתו

כמנהל בית הספר "סיני". בג"ץ קבע כי פסק דינו של בית הדין הארצי יישאר על כנו, אך מתח ביקורת חריפה על מערך החינוך העצמאי.

 

"מוסדות החינוך העצמאי, כמוסדות מוכרים שאינם רשמיים, כפופים בפעילותם כמעסיקים לכללי המשפט הציבורי והמנהלי לחובות תום הלב וההגינות הנגזרות מכללים אלו", כתב השופט אדמונד לוי בהחלטתו, "למרבה הצער דומה כי בפרשה לפנינו ניתן משקל מועט אם בכלל, לכללים ולזכויות אלה.

 

"כל אחד משלבי הליך הרחקתו של בן-נון מבית הספר אותו ניהל נגוע בפגם זה או אחר", הוסיף השופט לוי, "גם התנהלותם של נושאי משרה שונים בחינוך העצמאי איננה מוסיפה לו כבוד". השופט קבע אמנם כי אין עילה להתערבות בפסק הדין של בית הדין הארצי, "אולם מסקנה זו אינה מייתרת את הצורך בעריכתו של בדק בית יסודי בהתנהלות החינוך העצמאי ויפה שעה אחת קודם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתח ביקורת חריפה. השופט לוי
צילום: בוצ'צו, אתר בתי המשפט
מומלצים