שתף קטע נבחר

אחרי 1,500 שנה: אלת האהבה יוצאת ממחבואה

שלושה פסלים של אלת האהבה אפרודיטה, שהוחבאו בעת המעבר של האימפריה הרומית לדת הנוצרית לפני יותר מ-1,500 שנה, נחשפו באתר הארכיאולוגי סוסיתא

מטמון קדום ובו שלושה פסלונים של אלת האהבה אפרודיטה, שהיה קבור באדמה יותר מ-1500 שנים, נחשף במסגרת עונת החפירות העשירית שמנהלים חוקרי מכון זינמן לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה בראשותם של פרופ' ארתור סגל וד"ר מיכאל אייזנברג.

 

ynet מדע: לקריאה בכל כתבות הערוץ על ציר זמן

 

החוקרים משערים כי הפסלים הוחבאו בשל רדיפה דתית של עובדי אלילים באותה תקופה. "ייתכן כי במאה הרביעית לספירה, כאשר הנצרות הופכת אט אט לדת השולטת באימפריה הרומית, היו עדיין בסוסיתא כמה וכמה תושבים שנשארו נאמנים לאלת האהבה ובקשו להחביאה ולשמרה", העריך פרופ' סגל.

 

הפסלונים המוחבאים נמצאו בפינה הדרום-מזרחית של אזור הפורום של סוסיתא – האזור הציבורי המרכזי של העיר - כאשר עסקו החוקרים בחשיפת חנות עתיקה. העיר סוסיתא, שממוקמת על ראש הר בגובה 350 מ' מעל פני הכינרת, הוקמה במאה השנייה לפנה"ס והתקיימה לכל אורך התקופה הרומית והביזנטית. העיר הוחרבה ברעש אדמה גדול שפקד את צפון הארץ בשנת 749 לספירה.

 

לדברי החוקרים, ניתן היה לראות בברור שניסו להסתיר את הפסלונים שנתגלו בשלמותם. הפסלונים הם בגובה של 30 סנטימטרים, עשויים חרס ומייצגים את הדגם הנפוץ של אלת האהבה המכונה בפי החוקרים: Venus pudica, כלומר וונוס הצנועה. שם זה ניתן לתבנית מכיוון שהאלה ניצבת זקופה, כשהיא מסתירה בכף ידה הימנית את איבריה הצנועים – אולי סיבה נוספת להחביא אותה מהדת החדשה שהשתלטה על האימפריה.


אתר סוסיתא - משמאל ניתן לראות את האודיאון 

 

זוהי עונת החפירות העשירית בסוסיתא ולצד המטמון הניבה העונה עוד ממצא מרתק וחשוב - מבנה מסוג אודיאון (odeion), שכמוהו טרם נתגלה בארץ. האודיאון היה מבנה דמוי תיאטרון, אך מקורה וקטן יותר, שהיה נפוץ למדי בתקופה הרומית ונועד למופעים של קריאת שירה או מופעי מוסיקה בפני קהל נבחר ומצומצם. בעוד שבתיאטרון ממוצע היו כ-4000 מקומות ישיבה, באודיאון מספר המקומות לא עלה לרוב על 600.

 

האזור של העיר שבו נתגלה האודיאון כוסה כולו, עוד בשנות ה-60 כשהמקום היה מוצב צה"לי, בפסולת של כשלושה מטרים כחלק ממיגון המוצב. כשהחוקרים החלו לחפור באזור זה בשנת 2008 כל מה שהיה מעל פני השטח היו שלוש אבנים מסותתות. התיאוריה שהעלו החוקרים, שכיום הם יודעים לספר כי הייתה על גבול הבדיונית, הייתה כי אולי שלוש האבנים מסתירות תחתן מבנה מסוג אודיאון – כאמור, מבנה שלא התגלה עד אז כלל בארץ.

 

למרבה הפתעתם ושמחתם, התיאוריה התבררה כנכונה. עבודות החפירה של המבנה רק בראשיתן, אולם כבר כעת עלה בידי החוקרים לחשוף את מלוא היקפו - מבנה מלבני במתארו שצידו השני הוא חצי עיגול. לדברי החוקרים, טיב בנייתו משובח ונראה שיש לתארכו לשלהי המאה ראשונה לפנה"ס או ראשית המאה הראשונה לספירה.

 

עוד נמצאו בחפירות בסיליקה, מבנה מקורה שמהווה כתחליף לאזור הציבורי שבפורום במזג אוויר גשום. מדובר במבנה הבסיליקה השני שנחשף בישראל אחרי הבסיליקה של שומרון (Samaria). צוותי השימור והשחזור שפועלים במקביל לחופרים הצליחו לשחזר את אחד מעמודי הבסיליקה. "די במראה העמוד המשוחזר כדי להתרשם מהיופי ומהעוצמה של הארכיטקטורה הרומית מהמאה השנייה לספירה", ציין פרופ' סגל והוסיף כי "אנחנו מגלים תנופת בנייה ציבורית נרחבת בעיר, ככל הנראה בזיקה ישירה לראשית שלטונו של הורדוס, במאה הראשונה לפני הספירה. עד היום הנחנו שתנופת הבנייה בתקופת שלטונו הייתה בעיקר בערים יהודיות, אולם הממצאים בסוסיתא מעידים כי ייתכן והשפעתו של המלך הייתה גם על הערים הפאגניות שתחת שלטונו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפרודיטה יוצאת לאור
צילום: מיכאל אייזנברג
צילום: מיכאל אייזנברג
הפסלים שנחשפו
צילום: מיכאל אייזנברג
מומלצים