הדג השבדי מסריח מהרגל
האם חיילים שבדים כורתים את רגליהם של דייגים נורבגים כדי להכין את הסלמון הכבוש המסורתי? שטוקהולם: זה פרסום אנטישבדי

גרבד לקס – סלמון כבוש – הוא אחד המאכלים הסקנדינביים הפופולריים ביותר. ההכנה שלו פשוטה ומהירה, ומרכיביו זהים, לכאורה, בכל מדינות חצי האי: פילה סלמון, מלח, סוכר, שמן ועשבי תיבול.

 

אך למרות זאת, טוענים בתוקף יודעי-דבר וחדי-חיך, טעמו של הגרבד לקס השבדי שונה מזה של עמיתיו - הנורבגי, הפיני והדני. "בגרסה השבדית קיימת איזו חמצמצות קלה", אומר השף הדני ריצ'ארד מולר קולוסטרום, "שמעולם לא הצלחתי לעמוד על מקורה".

 

בתחקיר זה חושף ynet לראשונה את מה שעשוי להיות המרכיב הסודי בגרבד לקס השבדי. מדובר, למרבה הזוועה, בפטריות שהוסרו מרגליהם של דייגים נורבגים חפים מפשע.

 

אימה בכפר הדייגים

 

ארנולף לילהאמר, מהכפר הנורבגי אידביין הסמוך לגבול שבדיה, לא ישכח את הפעם האחרונה בה ראה את אביו, וידקון, בחיים. "זה היה ממש לפני החורף האחרון", סיפר ארנולף, "האגם עמד לקפוא. ואבא יצא לדוג בצהריים. הוא ביקש שכשיחזור, אעזור לו לנקות את הדגים. אחרי שלוש שעות כבר התחלנו לדאוג. למחרת, כשמצאנו את הסירה שלו, הבנו שמשהו נורא קרה".

 

שלושה שבועות לאחר מכן, התחלפה חרדתו של ארנולף לגורל אביו באימה טהורה, כשבמהלך חיפושיו הקדחתניים, מצא בשלג את גופתו של וידקון לילהאמר – כששתי כפות רגליו כרותות.

 

לא היה זה מקרה ההיעלמות היחיד באותו אזור. להפך – בשנים האחרונות נרשמו במזרח נורבגיה עשרות מקרים של דייגים שלא שבו לביתם בתום יום עבודה. המקומיים ייחסו את מקרי ההיעלמות הרבים לתנאי מזג האוויר הקשים, וסופות השלגים העזות לא הותירו תקווה למציאת גופה. אולם גורלו של וידקון לילהאמר הבהיר, כי מדובר בפרשה מסתורית בהרבה.

 

מקרה המוות המשונה הזה פורסם בהרחבה בכלי התקשורת המקומיים, והמשטרה הקדישה לכך מאמצים ניכרים, אולם התעלומה לא נפתרה. עד שזכתה משפחת לילהאמר לסיוע בלתי-צפוי: ביום קיץ בהיר אחד הופיע על מפתן דלתה ביורן ב' (השם המלא שמור במערכת), שהציג את עצמו כעריק מהצבא השבדי.

 

מלחמת הסלמון

 

במסגרת תפקידו כקצין מודיעין, סיפר ביורן לבני המשפחה ההמומים, הוא נחשף לפעולותיה של יחידה סודית ביותר בצבא השבדי. הגילוי הזה גרם לו לייסורי מצפון קשים. ברגע שקרא בעיתון על הטרגדיה של משפחת לילהאמר, ידע שלא יוכל לחיות עם עצמו אם לא יתוודה בפניהם.

 

במהלך שנות ה-50 של המאה הקודמת, אמר ביורן, נרשמה ירידה חדה בייצוא הסלמון הכבוש משבדיה, בעיקר בגלל התחרות ההולכת וגוברת עם הסלמון הנורבגי. ניסויים ומבחני טעימות סודיים שערכו מדענים שבדים גילו בדרך לא-דרך את המרכיב הסודי, שיחזיר את הבכורה בשוק לסלמון השבדי: גרם אחד של פטריות מרגלי אדם, לכל 100 גרם של גרבד לקס.

 

תושבי הכפרים במזרח נורבגיה, הידועים בכך שאינם מורידים את גרביהם במשך חודשים ארוכים, היו אם כן יעד מתבקש לתקיפה. וכך הוקמה יחידת העילית Stinkande strumpor, האחראית לאספקה טרייה של רגלי אדם מצחינות, לתעשיית הסלמון השבדית.

 

בכירים בצבא השבדי מכחישים כמובן מכל וכל את קיומה של יחידה זו, אולם חיזוק נוסף לעדותו של ביורן ב' ניתן בשבוע שעבר, בכפר דורקנהוט – 120 ק"מ דרומית לאידביין. נער ששוטט על שפת הנער מצא פיסת מתכת הנראית כמו סיכת לוחם של יחידה צבאית, ועליה סמל שאינו משתמע לשני פנים – גרב עם שתי כנפיים.

 

כעת נותר לראות האם בית הדין הבינלאומי בהאג ירים את הכפפה, ויחקור את מה שנראה כמו פשע ברוטלי של שבדיה כלפי העם הנורבגי.

 

תגובת משרד החוץ השבדי

 

"אנחנו המומים מהפרסום האנטישבדי חסר הבסיס הזה, ומצפים מממשלת ישראל לגנות אותו בכל תוקף. היעדר הגינוי מזכיר את התגובה הנרפית של ממשלת בן-גוריון לרצח הרוזן פולקה ברנדוט ב-1948".

 

הערה לסיום: הכותב הוא תחקירן מתחזה והתחקיר הנ"ל ערכו כקליפת השום ושוויו כשווי התחקיר השבדי שפורסם בשבוע שעבר

 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה הדג השבדי מסריח מהרגל
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    תחקיר מיוחד עלק
    צילום: סי די בנק
    סלמון?
    צילום: סי די בנק
    לקס?
    צילום: ירון ברנר
    נורבגי?
    צילום: jupiter
    ynet ספיישל