שתף קטע נבחר

תוכנית: המדינה תסייע כספית לקרובי נרצחים

ל-ynet נודע כי ועדה במשרד הרווחה המליצה על תוכנית, לפיה המדינה תעניק לקרובי נרצחים סיוע כספי, ליווי ללא תשלום במשפט ועזרה נוספת. השר הרצוג: "אני רואה בסיוע זה מינימום של סולידריות חברתית במדינה שגל האלימות שוטף אותה"

בחודש בו נשברו שיאים חדשים באלימות - מתגבשת תוכנית לפיצוי משפחות קורבנות הרצח: לפי התוכנית שהגיעה לידי ynet, המדינה תסייע כספית לקרובים בסכום של 10,000 שקלים ובנוסף תעניק להם ליווי ללא תשלום בהליך המשפטי הפלילי והאזרחי.

 

כיום משפחות נפגעי עבירה זכאיות לפיצוי בגובה של עד 228 אלף שקלים לקרוב. אבל את הפיצוי צריכים לשלם העבריינים - וברוב המקרים הם אינם עושים זאת ואין אכיפה שסכום הפיצוי שקבע בית המשפט אכן יגיע לקרובי הקורבנות. כמו כן רק במקרים בודדים נפסקו פיצויים למשפחת הקורבן.

 

רוצחים שחוייבו לפצות משפחות:

 

לפני כשנה הוקמה ועדה, אשר אמורה להמליץ על פיצוי קורבנות אלימות פיזית ומינית וניתחה את סוגיית שירותי הסיוע הטיפוליים והכספיים הניתנים לנפגעי עבירה בשלושה מימדים: צרכי הנפגעים, המענים הקיימים הניתנים כיום והמענים הנדרשים.

 

הוועדה גיבשה דו"ח ביניים ופרק ייחודי בדו"ח מתייחס לנפגעי עבירות המתה - רצח והריגה. קרובי הנפגעים הם בן או בת הזוג בעת המוות, הילדים, ההורים, האחים או אפטרופוס. למרות שהעבירה הפלילית לא כוונה ישירות נגדם, אלא כלפי יקירם, הם אלו שנותרו עם האובדן, הכאב והטראומה שממשיכה לוות אותם כל חייהם. מצב ייחודי זה, מחייב מתן סיוע נפשי פרטני וליווי לאורך זמן. עוד קובע הדו"ח, כי ההתייחסות למצוקתם של נפגעי עבירות המתה מחייבת גישה רב-מקצועית בתחומי רווחה, בריאות ומשפט וכן ריכוז משאבים בין שירותיים ובין ארגוניים.

 

מסיוע כספי ועד מרכז לעזרה

המלצות הדו"ח מציעות קשת מענים הנדרשים ממועד מסירת ההודעה למשפחה דרך המשך התנהלותם, בהתאם לאפיון הייחודי של שכול. בין ההמלצות: התערבות טיפולית פסיכו-סוציאלית מיידית וכן ארוכת טווח - באמצעות כוח אדם מיומן שהתמחה בתחום זה במרכזי סיוע ייעודיים. ליווי ללא תשלום בהליך המשפטי הפלילי והאזרחי - סיוע בקבלת מידע לגבי ההליך, קוד כניסה למענה ממחושב ודרך ניהול ההליכים הפליליים והאזרחיים באמצעות שירותי יעוץ וייצוג משפטיים. סיוע כספי מיידי - לבני משפחת הקורבן במטרה לסייע להם במימון ההוצאות הנובעות מהאבל והאובדן וחזרה למסלול חייהם.

 

עוד המליצה הוועדה על ליווי וסיוע במיצוי זכויות - באמצעות עובד סוציאלי מהרשות המקומית. ליווי בתהליך קבלת ההודעה המרה ופרסומה - יצירת כללים לעניין שחרור המידע לגבי האירוע באמצעי התקשורת, רק לאחר קבלת ההודעה המרה על-ידי בני המשפחה, הכשרת צוותים ונוהל קבוע למסירת ההודעה המרה, ליווי בתהליך ניתוח וזיהוי הגופה. הקמת מרכז סיוע כחלק מתוכנית ניסיונית במרכז הארץ. הדגש בתוכנית הינו מתן שירות משפטי, החל משלב החקירה הפלילית במשטרה וכן הפעלת קבוצות תמיכה. על פי הערכות של משרד הרווחה התקציב הכולל של התוכנית יעמוד על 10 מיליון שקלים.

 

בישראל המענים הקיימים הם מועטים, חלקיים ומבוססים על ארגונים מהמגזר השלישי ומתנדבים. סיוע זה ניתן רק לחלק מזערי מהאוכלוסייה הנזקקת. במדינות רבות קיים מערך שירותים עבור נפגעי עבירות אלימות שעניינם טיפול, הכוונה וליווי, לצד סיוע כספי ישיר שמטרתו כיסוי הוצאות. מחקרים מצביעים על קשר בין נסיבות מוות, בעיקר מוות טראומטי ובלתי צפוי, לבין התמודדות בני המשפחה עם האובדן, כמו-כן מתוארת פגיעה נפשית קשה ביותר של בני המשפחה, בהשוואה לסוגי אובדן אחרים.

 

הורים שילדם נרצח מתייחסים לרצח כאל אירוע שהרס ושינה את חייהם באופן מוחלט והפוגע במכלול תחומי החיים, האישיים, התפקודיים, החברתיים, הרגשיים והמשפחתיים. לצד זאת בני המשפחה מוצאים עצמם נאבקים גם מול הממסד.

 

"מינימום של סולדיריות"

שר הרווחה, יצחק הרצוג, פועל לשנות את חוק נפגעי עבירה, תוך שימת דגש על סיוע מיוחד שיוענק לקורבנות עבירות של רצח והמתה. השר סבור כי החוק הקיים אינו מספק את המענים הנדרשים לטיפול באוכלוסיית

 נפגעי עבירה ובוודאי כאשר מדובר בעבירה פלילית.

 

השר הרצוג אמר ל-ynet: "אני רואה בסיוע זה מינימום של סולידריות חברתית במדינה שגל האלימות שוטף אותה, סוג של קופה קטנה לסיוע למשפחה לעבור הלם ראשוני. מצאנו משפחות שהרצח מוטט אותן, לעיתים אלו משפחות ללא מקורות פרנסה".

 

לדבריו, "זהו מצב בלתי נסבל. מדובר במשפחת שכול שראוי לתת לה מענים ראויים בהתאם לנסיבות הקשות אליהן נקלעו". בכוונתו של השר להביא הצעת החלטה מפורטת לשינוי החוק בהקדם לממשלה.  

 

ראש מרכז נגה לנפגעי עבירה בקרייה האקדמית אונו, ד"ר דנה פוגץ', אמרה: "החלוקה התקציבית הנוכחית מתעלמת מהשכבה המתרחבת של נפגעי עבירות ומקצה כספים ואמצעים רק לפוגעים. לא ייתכן שמצפים מקורבנות הפשיעה להתמודד לבד עם הנטל הכלכלי, הנזק הנפשי והעדר הסיוע המשפטי. אנו במרכז נגה קוראים לחלוקת התקציב מחדש, באופן שפוי, כך שלא יתעלם מהקורבנות. אנו מברכים את יוזמת השר ותולים בה תקוות לעתיד".

 

בהכנת הידיעה השתתפה ורד לוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת רצח. סיוע ראשוני למשפחה
צילום: אבי מועלם
השר הרצוג. "מצאנו משפחות שהרצח מוטט אותן"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים