שתף קטע נבחר

צ'ייני על דו"ח ה-CIA: אובמה לא דואג לביטחון

ארצות הברית סוערת מאז שפורסם דו"ח פנימי של סוכנות הביון המרכזית מ-2004, המתאר התעללות בחשודים בטרור. החלטת הממשל למנות חוקר חיצוני עוררה את זעמו של סגן הנשיא לשעבר: "צריך להוקיר את סוכני ה-CIA ולא לרדוף אותם"

בכירים במפלגה הרפובליקנית בארצות הברית תקפו היום (ג') את החלטת הממשל למנות חוקר חיצוני לבחינת אופן הטיפול בחשודים בטרור. סגן הנשיא לשעבר, דיק צ'ייני, אף אמר כי הפגיעה בעבודתם חוקרי מערכת הביטחון מחבלת בביטחון האומה האמריקנית.

 

דו"ח פנימי של סוכנות הביון המרכזית (CIA) שנכתב ב-2004 הודלף בימים האחרונים לכלי התקשורת בארצות הברית, ובו מתוארים עשרות מקרי התעללות בעצירים החשודים בטרור. בין היתר נכתבו בו עדויות לפיהן חוקרי הסוכנות איימו על חשוד עם רובה ומקדח חשמלי וכי אחרים איימו על מתכנן מתקפת 11 בסטפמבר כי ילדיו יירצחו. מחברי הדו"ח, עובדי מחלקת הביקורת של הסוכנות, הטילו ספק ביעילות שיטות החקירה, והזכירו כי הן לא מנעו אף לא פיגוע אחד.

 

"ניו-יורק טיימס" חשף אתמול כי משרד המשפטים המליץ לפתוח מחדש את החקירות בעניינם של עשרות מקרי התעללות בעצירים החשודים בטרור מצד חוקרי סוכנות הביון. שר המשפטים, אריק הולדר, הודיע בתגובה כי בחר בתובע ג'ון דורהם לעמוד בראש החקירה החיצונית לבחינת המקרים. דורהם יכריע אם יש לפתוח בהליכים משפטיים נגד חוקרי ה-CIA המוזכרים בדו"ח.

 

סנאטורים רפובליקנים לרשת "פוקס ניוז" כי החלטתו של השר הולדר עלולה לפגוע בביטחונה של ארה"ב. סגן הנשיא לשעבר צ'ייני - שבתקופת כהונתו התרחשו המקרים המתוארים בדו"ח - הצטרף לביקורת בראיון למגזין השמרני "איבנינג סטנדרט".

 

"החלטת הולדר מזכירה לנו, אם בכלל היינו צריכים תזכורת, מדוע כל כך הרבה אמריקנים מטילים ספק ביכולתו של הממשל הנוכחי לקחת אחריות על הביטחון הלאומי", אמר צ'ייני. "פעילות ה-CIA, שהיתה תוצאה של מדיניות

ממשל בוש, הצליחה להכשיל כל ניסיון של אל-קאעידה לבצע תקיפות נוספות על אדמת ארצות הברית. אנחנו צריכים להוקיר את האנשים הללו ולא לרדוף אותם או לפתוח נגדם חקירות פוליטיות".

 

באמנסטי אינטרנשיונל הביעו, כצפוי, עמדה שונה לגמרי מזו של צ'ייני. ארגון זכויות האדם קרא לנשיא ברק אובמה לפתוח בחקירה מיידית של הנושא. "דו"ח ה-CIA חושף כי אפילו הסוכנות עצמה הבינה שדרכי הפעולה שלה הן פסולות מבחינה מוסרית ובלתי יעילות. אין אף מצב שבו ניתן להצדיק שימוש בטכניקות המהוות משום עינויים. נקודה", אמר מנכ"ל אמנסטי ארה"ב, לארי קוקס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דואג למורשת. צ'ייני
צילום: רויטרס
האשמה בוטה. אובמה
צילום: AP
החלטה שנויה במחלוקת. הולדר
צילום: רויטרס
חוקר חיצוני. דורהם
צילום: AP
מומלצים