שתף קטע נבחר

השקט: צה"ל מצמצם כוחות לטובת אימונים

הירידה הדרסטית בטרור מאפשרת הפחתה משמעותית של כוחות בשטח, לטובת מימוש חוק המילואים. קצין בכיר מסביר למה ואיך

השקט הביטחוני היחסי, במיוחד בגדה המערבית, מאפשר לצה"ל להקל על חיילי המילואים כפי שנקבע בחוק . בשבועות האחרונים אישר הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, תוכנית שגובשה במפקדת זרוע היבשה, במסגרתה צומצמו משימות התעסוקה המבצעית בכל הגזרות. כך יוכלו חיילי מילואים להיקרא לתעסוקה מבצעית רק אחת לשלוש שנים, ובמקביל לא ייפגעו אימוני המערך הסדיר.

 

אחת הסיבות המרכזיות לצמצום בתעסוקה המבצעית הוא השקט בפיקוד המרכז. ההצלחה שהביאה לריסוק תשתיות הטרור; גדר ההפרדה; האחיזה המודעינית; והפעילות של מנגוני הביטחון הפלסטינים לצד "הסכם המבוקשים" שהרחיק טרוריסטים מהפעילות - הם שהובילו לשינוי המגמה, שאיפשרה את צמצום הכוחות.

 

"זה יאפשר מצב שבו חיילי המילואים ייקראו לאימון, בשנה לאחר מכן לתעסוקה של 24 ימים ובשנה השלישית לאימון נוסף", הסביר קצין בכיר בשיחה עם ynet. "הדבר מתאפשר גם לאור המוטיבציה הגבוהה לגיוס לקרבי, הרחבת מסגרות ונשר נמוך מאוד. נקווה שנצליח לעמוד בכך ולא נגיע למצב שנבקש לפרוץ את מסגרת החוק".

 

לדברי גורם צבאי מפיקוד המרכז, "ברור שעדיין יש דריכות גבוהה, כי מספיק שחגורת נפץ אחת תגיע לישראל, אבל ניתן לומר שהצלחנו לפגוע באופן משמעותי בתשתיות הטרור. אנחנו יודעים להגיע לכל אחד שרק מזכיר את הנושא ומיד לעצור כל תכנון ולו הקטן ביותר של אירוע טרור".

 

עיקר התעסוקה מכוונת נגד אירועי יידוי אבנים על הצירים, ובחלק מהחטיבות - למשל בגזרת אפרים, בפיקוד אלוף-משנה ערן ניב, האחראית על הערים טול כרם וקלקליה בצפון השומרון - ההתמודדות נגד נסיונות לחצות את גדר הביטחון, בשלל שיטות ואמצעים. "לרוב אלה מחפשי עבודה, אבל ההתייחסות היא כאל אירוע שעשוי להתפתח לכל דבר. למרות הניסיונות הללו, הצלחנו לפתח דרכים לסכל זאת", אמר הגורם בפיקוד מרכז.


חיילי מילואים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה (צילום: AP)

 

מודל עזה עולה צפונה

צמצום הפעילות המבצעית הוא נגזרת של תוכנית מקיפה יותר, לאימוני כלל יחידות השדה - שתכליתה להכין את צבא היבשה לעימות עתידי מול חיזבאללה, באופן שבו הוכנו הכוחות למבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. "מפקדי החטיבות שלחמו בעזה ציינו באופן מובהק כי ההכנה היסודית שביצעו, הביאה אותם להישגים וכעת אנו מנסים לפתח דבר דומה עבור החזית הצפונית", אמר הקצין הבכיר ל-ynet. להערכתו, עד אמצע 2010 ייסימו כל הגדודים את האימון הייעודי, ולאחר מכן יחלו אימונים ברמת החטיבה.

 

על פי תכנית שגובשה במפקדת זרוע היבשה (מז"י) בראשות האלוף אבי מזרחי, התכנית כוללת למידה יסודית של מאפייני הלחימה בדרום לבנון והכנה פרטנית לכל מסגרת לגבי תפקידיה. "יהיה דגש על כיבוש שטח, תוך צמצום שיגור הרקטות ממנו לעבר ישראל, דגשים בנושא צירים לוגיסטיים, טיפול באוכלוסייה, החזקת שטח ומאפייני אחרים על פי הצורך", הסביר הקצין.

 

למעשה, תוכנית אימונים זו - שכבר מיושמת ברמה הגדודית - אמורה

ליצור תעתיק של תהליך ההכנות ברצועת עזה לפני "עופרת יצוקה", שהוביל אלוף פיקוד הדרום יואב גלנט. הכוחות אמורים להכיר היטב את המשימות, מאפייני השטח והאויב - ולהשיג יתרון כבר בתחילת המערכה. בצפון, השינוי הבולט הוא בהיקף הכוחות, שכן כעת ייקחו חלק באימונים מסגרות רבות יותר בסדיר ובמילואים.

 

סדרת אימונים זו היא המשך לתהליך שהחל לאחר מלחמת לבנון השנייה. בצה"ל שבו להתאמן באופן אינטנסיבי, בדגש על השבת כשירויות היסוד לצבא היבשה. שלוש שנים מתום המלחמה, מעריך הקצין הבכיר כי היעד הושג, אולם דורש אימון רציף, כך שכל לוחם ביבשה יכיר היטב את לבנות היסוד בתפקידו. "צריך לזכור שחיילים שהתאמנו באופן הזה, ייצאו למעשה למערך המילואים בצורה אחרת - מאומנים ומוכנים יותר, כך שיש פה רווח כפול", הוא מדגיש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעסוקה מבצעית - רק 24 ימים בשלוש שנים (ארכיון)
צילום: הרצל יוסף
האלוף אבי מזרחי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים