שתף קטע נבחר

מחסור במאבטחים: 1,600 בתי ספר עלולים לשבות

לפני כחודש שינתה המשטרה את נהלי אבטחת מוסדות הציבור. חברות האבטחה טוענות כי הזמן הקצר לא אפשר להתארגן וכי בכ-1,600 מוסדות יוצבו מחר מאבטחים לא חמושים. עקב כך, מאיימי המורים להשבית את הלימודים. משרד החינוך: המשטרה התחייבה לקיים אבטחה היקפית בכל מקום שאין שומר חמוש

פחות מיממה נותרה עד פתיחת שנת הלימודים, אך גם הבוקר (יום ב') לא ברור אם בכ-1,600 בתי ספר ייפתחו מחר הכיתות. הסיבה: מחסור חריף במאבטחים חמושים עקב שינוי הקריטריונים לאבטחת מוסדות החינוך. יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, הזהיר כי אם לא ייפתר המשבר במהלך היום - לא ייפתחו הלימודים בבתי ספר בהם קיימת בעיית אבטחה.

 

לפני כחודש הודיעה חטיבת האבטחה במשטרה כי החל מה-1 בספטמבר יצטרך כל מאבטח במוסד ציבורי לעמוד בקריטריונים חדשים, ביניהם: שלוש שנות שירות בצה"ל, ידיעת עברית, קרוא וכתוב, ביצוע שישה ימי הכשרה במקום ארבעה ומעבר מבחן כושר כפי שנהוג בצה"ל.

 

ארגון חברות האבטחה התריע כי בשל שינויים, מאות בתי ספר לא יהיו מאובטחים עם פתיחת שנת הלימודים ברמה הנדרשת. מנתוני חברות האבטחה עולה כי בכ-1,600 מוסדות חינוך יוצבו מאבטחים לא חמושים ושלא עברו את מסלול ההכשרה הנדרש. זאת, עקב פרק הזמן המועט שניתן להכשרתם.

 

אמש פנה יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים רן ארז, לשר החינוך גדעון סער, במכתב בו התריע על "סכנה להפקרת ביטחונם של בתי הספר". לדבריו, שנת הלימודים לא תיפתח בבתי הספר בהם לא יהיה מאבטח לא חמוש. "ברצוני להדגיש כי השינויים המוצעים על-ידי המשטרה במסגרת הרפורמה חיוניים ומבורכים, אולם לצערי אינם ישימים בפרק הזמן שהוכתב על-ידי חטיבת האבטחה - כחודש ימים בלבד", כתב ארז לסער.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי נושא האבטחה נתון באחריות משטרת ישראל, "לרבות הכשרתם של המאבטחים". מנהל האגף הבכיר לביטחון במשרד החינוך מסר כי למיטב ידיעתו, בפתיחת שנת הלימודים יוצבו בכל מוסדות החינוך מאבטחים שעברו הכשרה. לטענת המשרד, המשטרה התחייבה כי "בכל מקום שבו יוצבו מאבטחים שטרם סיימו את הכשרתם, היא תקיים אבטחה היקפית".

 

"בתי הספר יישארו פרוצים"

"בבתי ספר בהם יוצבו מאבטחים לא חמושים, ייחשב הדבר בעינינו ובעיניי ההורים והציבור כאילו הם לא אובטחו כלל. ואם לא יימצא פיתרון מיידי, לא נוכל לאפשר את פתיחת שנת הלימודים בכל מוסד אשר בו לא תהיה אבטחה סבירה, קרי מאבטח חמוש", הוסיף יו"ר ארגון המורים וקרא לשר החינוך לפתור את העניין מול השר לביטחון פנים.

 

יצוין כי חלק המאבטחים במוסדות החינוך הם עולים מארצות חבר העמים ואתיופיה, חלקם גימלאים וחלק בעלי מקצועות חופשיים שנפלטו ממעגל העבודה עקב המשבר הכלכלי. ביחס לכל המגזרים האלה קיימת סבירות גבוהה שרבים מהמאבטחים אינם עומדים בכל הקריטריונים החדשים.

 

לדברי חברות השמירה הדרישה לשישה ימי הכשרה אינה אפשרית בפרק הזמן שהוקצב לכך עד תחילת שנת הלימודים. מנכ"ל ארגון חברות האבטחה בישראל, פיני שיף, אמר ל-ynet כי "הרפורמה בהכשרת המאבטחים, כפי שהונחתה על חברות אבטחה, הגם שיש בה משום שדרוג והתמקצעות של מאבטחי מוסדות וארגונים אזרחיים בישראל, אינה מאפשרת את גיוס והכשרת כמות המאבטחים הדרושה עם פתיחת שנת הלימודים. הקריטריונים החדשים יוצרים פער בין ביקוש והיצע, ועל-כן לא ניתן לאתר, לגייס ולהכשיר את מספר המאבטחים הנדרש בטווח הזמן הקרוב".

 

רן ארז אמר ל-ynet: "לא ייתכן שבכל קניון, מסעדה ובוודאי משרדי ממשלה ישנם מאבטחים שבודקים כל נכנס, ואילו בתי ספר שבהם ישנם מאות תלמידים - יישארו פרוצים לכל דיכפין. זה לא רק עניין של סיבות ביטחוניות גרידא, יש עוד גורמים לא רצויים שיכולים להגיע לבתי הספר ולפגוע בתלמידים ובמורים. אנו מקווים שבמשך היום הסוגייה תיפתר ולא יהיה צורך להשבית את אותם בתי הספר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארז וסער. מי ישמור?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים