שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הגז הטבעי מתעכב; ארדן לבזן: הפחיתו זיהום

המדינה הבטיחה למפעלים בצפון שצינור הגז הטבעי יגיע אליהם השנה, אך בשל מחלוקת עם בעלי קרקעות הגעתו מתעכבת - ותושבי מפרץ חיפה סובלים מזיהום אוויר. השר להגנת הסביבה החליט ללחוץ, והורה לבתי הזיקוק להפחית את הזיהום תוך שנה וחצי. בזן: השקענו מיליונים בציפייה למעבר לגז; עכשיו מצפים שנשקיע עוד

גוברים הלחצים סביב הנחת צינור הגז הטבע בצפון: בימים האחרונים הודיע השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, על כוונתו להוציא צו אישי חדש לבתי הזיקוק לנפט (בזן), שיורה להם להתקין בארובותיהם אמצעים להפחתת זיהום האוויר.

 

ארדן פנה בנושא גם לראש הממשלה, בנימין נתניהו ולשר התשתיות, עוזי לנדאו, ועדכן אותם במהלך. בפנייתו ציין כי מצב זיהום האוויר במפרץ חיפה חמור, ומהווה סכנה בריאותית לתושבי האזור, ושבתי הזיקוק לנפט מהווים את אחד הגורמים המרכזיים למצב זה.

 

דרישותו של ארדן להפחתת זיהום האוויר של בזן היא אמצעי לחץ נוסף שנועד לקדם את הנחת צינור הגז הטבעי - שמגיע היום רק עד אזור אליקים. המחלוקת המונעת את המשך הנחת הצינור קשורה לבעלי קרקעות דרוזים ומחלוקת שלהם עם המדינה בנושא. אם תפתר המחלוקת והצינור יגיע עד מפרץ חיפה, יוכלו מפעלים רבים - ובזן ביניהם - להשתמש בגז כדי לייצר חשמל במקום האמצעים המזהמים המשמשים אותם כיום. המשמעות תהיה הפחתה משמעותית בזיהום האוויר באזור חיפה.

 

הצינור לא הגיע - הצו נדחה שוב ושוב

כבר כמה שנים שהמשרד להגנת הסביבה מציב דרישות בנושא זיהום האוויר לבתי הזיקוק לנפט. כבר בשנת 2006 הורה השר להגנת הסביבה דאז, גדעון עזרא, להוציא לבזן צו המורה להם לנקוט בצעדים דומים, ולהתקין אמצעים לטיפול בזיהום האוויר, אך צו זה לא מומש בעקבות החלטת הממשלה לקדם תשתית גז טבעי לאזור מפרץ חיפה.

 

בשל ההבנה כי קידום הנחת צינור הגז תפחית באופן משמעותי את זיהום האוויר במפרץ, הסכים השר עזרא לדחות את יישום הצו עד ינואר 2009, והורה לבתי הזיקוק להערך בינתיים למעבר לגז טבעי, היערכות שמייתרת את הצורך בהתקנת מתקנים בארובות.

 

אלא שבשל עיכובים הקשורים להנחת הצינור, התחייבות משרד התשתיות לספק גז טבעי למפעלים במפרץ חיפה לא קויימה. בשל כך, ניאות המשרד להגנת הסביבה לאפשר לבז"ן דחייה נוספת, של שנה, בתקווה שעד ינואר 2010 יגיע הגז הטבעי למפרץ, וזיהום האוויר יפחת.

 

אך המחלוקת סביב הנחת צינור הגז נמשכת, והנושא הובא לאחרונה אף לפתחו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לפיכך החליט השר ארדן כי לא יאפשר עוד דחיות, ויוציא צו אישי מחודש לבזן, המורה להם לפעול להפחתת זיהום האוויר תוך 18 חודשים - בין אם על ידי המעבר לגז טבעי ובין אם על ידי התקנת המתקנים בארובות.

 

בזן לרה"מ: לא נשקיע פעמיים

בתי הזיקוק לנפט השקיעו בשנים האחרונות 29 מיליון דולר בהיערכות להעברת הפעילות לגז טבעי, מתוך הנחה שהצינור יגיע למפרץ כפי שהתחייבה המדינה. בין היתר החליפה בזן תשתיות, צנרת, מבערים ומתקנים נוספים, והיא מוכנה למעבר להפעלה בגז.

 

הצו של ארדן דורש כעת מהחברה להשקיע השקעה נוספת באמצעים להפחתת זיהום למקרה שהמחלוקת על הנחת צינור הגז לא תיפתר במהרה. מבחינתם מדובר בדרישה ליצור תשתית נוספת של אמצעים להפחתת זיהום אוויר בהשקעה ניכרת, בנוסף על הכסף שכבר הושקע בהיערכות לגז. גורמים המכירים את הנושא אמרו כי לא ברור מדוע רוצה המשרד להגנת הסביבה להשקיע באמצעים אלה, אם החברה כבר מוכנה לעבור לגז, ואם קיימת החלטה להביא גז לחיפה.

 

מבזן מסרו בתגובה: "בעת הפרטת בז"ן התחייבה מדינת ישראל לספק גז טבעי לחיפה עד סוף שנת 2009. על בסיס התחייבות זו נקבעה עלות רכישת החברה. יתרה מזאת, על מנת להיערך למעבר לגז השקיעה בזן סך של כ-120 מיליון ש"ח לצורך קליטת גז טבעי".

 

בעלי השליטה בבזן ובמפעלים הפטרוכימיים פנו בעצמם לראש הממשלה וקראו לו להתערב ולהביא לפתרון המחלוקת בנושא צינור הגז, על מנת שהממשלה תעמוד בהתחייבותה להביא גז לחיפה.

 

במכתבם ציינו כי בזן לא תשקיע פעמיים - גם בקליטת גז טבעי וגם במתקנים חלופיים, ובכוונתם לעצור השקעות אחרות בהתרחבות החברות עד לבירור הנושא. "עלינו לפעול בוודאות ברורה על מנת להוציא לפועל תוכנית השקעות כבדה כגון הקמת פצחן חדש ומתקנים נוספים. באווירת אי וודאות זו בכוונתנו להמליץ לבעלי המניות לעצור את ההשקעות, עד לקבלת תמונה רגולטורית ברורה".

 

בהתאחדות התעשיינים אמרו בתגובה: "פרויקט הגעת הגז הטבעי לחיפה הוא פרויקט ברמה לאומית ועליו לקבל סדר עדיפויות לאומי. התאחדות התעשיינים פועלת מזה שנים מול הממשלה על מנת שזו תקדם את הגעת הגז הטבעי לאזורי התעשייה במהירות הגבוהה ביותר. לצערנו, את מחיר הבירוקרטיה משלמת התעשייה הישראלית והציבור בצפון הארץ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
בתי הזיקוק לנפט. ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים