שתף קטע נבחר

זירת הקניות

46 רשויות בישראל נגועות ביתוש הטיגריס האסייני

היתוש - בצבע שחור עם פסים לבנים - אינו סתם מטרד קייצי. עקיצתו כואבת במיוחד והוא עלול לגרום להתפשטות מחלות כגון מחלה טרופית בשם צ'יקוּנגוּניה. הרשויות בהן היתוש נפוץ ביותר: נהריה, מ.א.מטה אשר, קריית אתא, קריית ביאליק וחדרה

מבדיקות שערך לאחרונה המשרד להגנת הסביבה עולה כי 46 רשויות ברחבי הארץ נגועות ביתוש הטיגריס האסייני (יתוש הנמר האסייתי - Aedes Albopictus). היתוש - בצבע שחור עם פסים לבנים - אינו סתם מטרד קייצי. עקיצתו כואבת במיוחד והוא עלול לגרום להתפשטות מחלות כגון מחלה טרופית בשם צ'יקוּנגוּניה.

 

על פי בדיקות האגף למלחמה במזיקים של המשרד, הרשויות בהן היתוש נפוץ במיוחד, והוגדרו במצב הגרוע ביותר הן נהריה, מועצה אזורית מטה אשר, קרית אתא, קרית ביאליק וחדרה. אלה הן רשויות שרמת המפגע היא גדולה ושטרם נערכו כראוי להדברת היתוש.

 

בין הרשויות שהוגדרו במצב "גרוע" אך עם סיכוי לשיפור, נמנות כפר ביאליק, חיפה, זכרון יעקב, מ.א חוף הכרמל, מ.א. מנשה, תל מונד, מ.א. חוף השרון, מ.א. דרום השרון, כפר סבא, הוד השרון, רעננה, פתח תקווה, ראשון לציון, מ.א. חבל מודיעין, שוהם, נס ציונה, תל אביב, רמת-גן, הרצליה, רמת השרון, קריית אונו, כפר שמריהו, מ.א עמק חפר.

 

אלה הן רשויות שרמת המפגע בהן נמוכה והרשות המקומית טרם נערכה לטיפול ראוי, או רשויות שרמת המפגע בהן גבוהה שהחלו לפעול באופן נרחב להדברת היתוש. בכל הרשויות האלה יש עדין צורך להרחיב את הפעולות כדי שיהיה שיפור משמעותי.

 

שאר הרשויות המפורטות ברשימה של המשרד מוגדרות במצב 1: מעלה יוסף, שלומי, אליכין, סביון, גבעתיים, אזור, חולון,

אבן יהודה, קדימה, אלפי מנשה, ראש העין, נווה מונוסון, גני תקווה, רחובות, רמלה, מודיעין-רעות, מ.א. גדרות, מ.א. גזר. ברשויות אלה יש מפגעים מצומצמים בלבד שמרביתם נתגלו לאחרונה, אך המשרד קורא להם להתגייס לפעולה ולהדביר את המפגע.

 

כל שאר הרשויות, שאינן מופיעות ברשימות, מוגדרות במצב 0 – משמע לא דווח על קיום יתוש זה. המשרד להגנת הסביבה מתכוון לפרסם אחת לחודש את מצב המפגעים ברשויות השונות.

 

יתוש הטיגריס האסייני נפוץ בגינות, במערומי צמיגים ובבתי קברות. בשנה שעברה התגלה גם במספר משתלות, וקיים חשש שמשתלות נגועות ביתוש ימכרו עציצים נגועים בביצי יתוש הטיגריס האסייני. הנקמה מטילה את הביצים בשולי מכלים בהם ישנם מים עומדים. הביצים יכולות לעמוד בתקופות יובש ארוכות יחסית, ולבקוע לאחר הרטבה וחשיפה לתנאים סביבתיים מתאימים. טווח התעופה של היתושים הבוגרים קטן יחסית - עשרות או מאות מטרים בלבד - והם נשארים רוב הזמן בצמחייה בקרבת הקרקע. בקיץ הישראלי משך שרידותם היא נמוכה יחסית - כשבוע עד שבועיים.

 

המשרד להגנת הסביבה קורא לרשויות ולציבור לפעול בדחיפות לאיתור מקיף של תפוצת היתוש בשטחן ולפעול להדברתו. ד"ר אורי שלום, ראש האגף ללחימה במזיקים במשרד להגנת הסביבה, קרא לרשויות לערוך ניטור ורישום מקיפים של המקומות בהם נמצא היתוש, לפעול ולקדם פעולות מניעה ולבצע הדברה. 

 

עם זאת ציינו במשרד כי עיקר פעולות ההדברה הן בתחום המניעה - כלומר, להימנע מקיום מים עומדים בעציצים, לרוקן את המים באגרטלים שאין בהם פרחים בבתי קברות, למחזר צמיגים משומשים ולהכחיד היתוש ממשתלות נגועות.

 

מקורו של היתוש בדרום מזרח אסיה, והוא התפשט לאזורים נרחבים בעלי אקלים טרופי וסוב-טרופי. מדינות אירופה שהיתוש חדר והתפשט בשטחן החליטו לאחרונה להילחם בו מלחמת חורמה, זה עקב התפרצות תחלואה באדם. מחלה הצ'יקונגוניה, שהייתה מועברת על ידי יתוש זה במזרח הרחוק, חדרה לאחרונה גם לאירופה, גרמה להתפרצות מקומית באיטליה והובילה לחשש מהתפרצויות נוספות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
יתוש טיגריס אסייני. ארכיון
צילום: EPA
מומלצים