שתף קטע נבחר

למה צינזרה אוניברסיטת ייל את איורי מוחמד?

ההוצאה לאור של האוניברסיטה האמריקנית היוקרתית תפרסם בקרוב ספר שכותרתו "הקריקטורות שזיעזעו את העולם" - אך האיורים המדוברים לא יופיעו בו, מחשש לתגובות אלימות. בוגרים ומרצים מותחים ביקורת: "פחדנות אינטלקטואלית"

בוגרי אוניברסיטת ייל וארגון של פרופסורים אמריקנים מתחו ביקורת על החלטת המוסד החינוכי להסיר את הקריקטורות השנויות במחלוקת של הנביא מוחמד מספר הבוחן את הזעם שעוררו ברחבי העולם המוסלמי בעקבות פרסומן בעיתון בדנמרק. ייל הסבירה שהצעד נבע מחשש לאלימות.

 

ההוצאה לאור השייכת לאוניברסיטה הסירה את 12 הקריקטורות מהספר "הקריקטורות שזיעזעו את העולם", שחיבר פרופסור ג'ייט קלאוסן מאוניברסיטת ברנדייס, ואשר צפוי לצאת לאור בשבוע הבא. הקריקטורות - בהן אחת שבה נראה מוחמד כשהוא חובש טורבן בצורת פצצה - פורסמו במקור בעיתון דני ב-2005, ומאוחר יותר פורסמו מחדש בכלי תקשורת ברחבי העולם המערבי.

 

ב-2006 פרץ גל של מחאות בעולם המוסלמי, ממרוקו ועד אינדונזיה. מתפרעים תקפו שגרירויות של דנמרק ומדינות מערביות אחרות וכמה מדינות אף החרימו מוצרים דניים. ההלכה המוסלמית אוסרת, באופן כללי, על הצגת הנביא, גם באופן אוהד, מחשש שהדבר יוביל לסגידה.

 

"אני חושב שזה מחריד שהקמפוס של נתן הייל (המרגל האמריקני הראשון) הפך למקום הראשון באמריקה שנכנע לפחד מהסוג הזה בגלל מה שקיצונים עלולים לעשות", אמר מייקל שטיינברג, עורך דין ובוגר האניברסיטה, שהיה בין 25 בוגרים שחתמו על מכתב מחאה שנשלח בסוף השבוע למגזין בוגרי המוסד החינוכי. בין החותמים האחרים היו גם שגריר ארה"ב לשעבר באו"ם ג'ון בולטון, וכותב הנאומים מממשל בוש, דיוויד פרום והרופא הליברלי הנודע סת קורי.

 

"אני חושב שזו פחדנות אינטלקטואלית", אמר בולטון. "אני חושב שזה תבוסתני מצד ייל. מבחינתי זה לא ניתן להצדקה". נשיא אגודת הפרופסורים האמריקנים, קארי נלסון, כתב לאחרונה במכתב שפרסם כי משמעותה של החלטת ייל היא למעשה: "שאנו לא נושאים ונותנים עם טרוריסטים, אלא פשוט מקבלים מראש את דרישותיהם הצפויות".

 

בהודעה שבה הסבירה את המהלך, הסבירה ההוצאה לאור של אוניברסיטת ייל כי החליטה שלא לכלול את הקריקטורות בעקבות התייעצות עם הנהלת האוניברסיטה. התברר שהאוניברסיטה התייעצה עם גורמים ללוחמה בטרור, דיפלומטים וגורם מוסלמי בכיר באו"ם. "ההחלטה התקבה בעקבות הערכת מומחים שקיימת סבירות גבוהה לאלימות שעלולה לגבות את חייהם של אנשים חפים מפשע", נאמר בהודעה, שהזכירה כי פרסום מחדש של האיורים כבר הוביל לאלימות ברחבי העולם שגרמה ליותר מ-200 מקרי מוות ופציעתם של מאות בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמפוס אוניברסיטת ייל
צילום: איי פי
תבוסתני. בולטון
צילום: אורי פורת
מומלצים