שתף קטע נבחר

נתניהו על בעית הדיור: נדרשת מהפיכה חברתית

ראש הממשלה הגדיר את בעיית מחירי הדיור הגבוהים כמאפיין המובהק ביותר של הפערים החברתיים בישראל. "נעזור לצעירים, חיילים משוחררים, זוגות צעירים, להשיג דירות מבלי שיצטרכו לשעבד את חייהם למשכנתא", אמר נתניהו

"נדרשת מהפיכה חברתית, מכיוון שהפער הגדול ביותר שקיים הוא חוסר היכולת לקנות דירה. בעיית זמינות הדירות היא אחד הדברים הקשים ביותר שישראל עומדת בפניהם. אנו נעזור לצעירים, חיילים משוחררים, זוגות צעירים, להשיג דירות מבלי שיצטרכו לשעבד את חייהם למשכנתא. נסייע להם גם בקליטה בפריפריה. המנועים הכלכליים האלה, הם גם המנועים החברתיים שישפרו את חייהם של אזרחי ישראל ויסייעו לנו לצמצם פערים", כך אמר ביום ג' ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס שנערך בתל אביב.

 

  

נתניהו דיבר בכנס שנערך על הכלכלה הישראלית והתייחס גם להתמודדות של המשק הישראלי עם המשבר העולמי. "המשק הישראלי התפתח בצורה יוצאת דופן ב-12 השנים האחרונות. אני שמח שהייתה לי אפשרות לתרום לשינויים הללו. אפשר לומר היום שהמשק הישראלי הוא חזק. אנחנו לא מוגדרים בעולם כמשק מתעורר או כלכלה מתפתחת, אנו מוכרים ככלכלה מפותחת. אני מקווה שתוך זמן קצר נשלים את המהלכים לכניסה ל-OECD".

 

"הרפורמות בשנים 2005-2003 הביאו לכניסה קלה יותר של ישראל למשבר הכלכלי", הוסיף נתניהו. "אינני יכול לומר שאנו כבר יוצאים מהמשבר הזה, אבל לפי כל הסימנים אנו יוצאים ממנו מהר יותר מכל המדינות המפותחות".

 

נתניהו טרח להדגיש את הצורך בהמשך הרפורמות. "אני מבקש להדגיש שלא סיימנו את המלאכה, ואף פעם לא נסיים את המלאכה. כל הזמן אתה מתחרה. המעמד הכלכלי שלך הוא יחסי לכלכלות אחרות. האמת הפשוטה היא שמי שלא משתפר, נופל אחורה. מי שמשתפר יוצר את התמורות בכלכלה. אין מצב שאנו יכולים לנוח על זרי הדפנה. חלק מהרפורמות מאחורינו וחלקן גדול עוד לפנינו. לכן אנו צריכים להמשיך. רק שילוב של המשך התנופה הכלכלית והשינויים החברתיים המתבקשים, יזניקו את המשק הכלכלי לצמרת הכלכלות העולמיות".

  

נתניהו אמר עוד שאי אפשר לברוח מחוקי הפיזיקה של הכלכלה שפועלים על כולם, בעידן המשבר הנוכחי. "הכלל הראשון הוא שלאורך זמן אתה חייב לייצר יותר ממה שאתה צורך. אם אתה צורך יותר ממה שאתה מייצר, מהר מאוד תגיע לגירעון תופח, או לקריסה, או לפשיטת רגל. אנשים צרכו יותר ממה שייצרו בעולם. ישראל לא נהגה כך. בשנים 2003 עד 2008, הגדלנו מאוד את התוצר וצמצמנו את הגירעון. העובדה שאנו במצב טוב יותר, מעידה על כך שפעלנו בכיוון הנכון. העיקרון השני הוא שעיקר ייצור הערך המשותף בכלכלה הוא בסקטור הפרטי. מי שנושא את עיקר הנטל זה הסקטור הפרטי.

 

"אני המשלתי בזמנו את הכלכלה העולמית, את התחרות שבין הכלכלות העולמיות למרוץ של זוגות זוגות, הסקטור הפרטי הנושא על גבו את הסקטור הציבורי. ב-2003 הסקטור הציבורי כמעט גרם לקריסת הסקטור הפרטי. לכן אי אפשר היה להמשיך כך. המשימה הראשונה היא לצמצם את הסקטור הציבורי, לחזק את הסקטור הפרטי, ולהסיר את החסמים של הצמד הזה שרץ ביחד קדימה. לא מספיק שהסקטור הציבורי השמן, יהיה יותר רזה, אלא צריך שהסקטור הרזה שלמטה, הפרטי, יהיה יותר חזק".

 

היעד: שעה מראש פינה לתל אביב

נתניהו מנה בנאום את הישגי הממשלה שהקים וחשף כמה יעדים להמשך. "אנו הורדנו מיסים על חברות ויכול להיות שנקדים את זה ללפני 2016. הדבר השני שהשגנו הוא ריבית נמוכה. חוללו שינויים ואנו צריכים לשמור עליהם על ידי מדיניות פיסקלית זהירה. בנוסף, חובתנו למתן כוח וחמצן לסקטור הפרטי באמצעות הסרת חסמים. כמו למשל בניית רשת תחבורה ארצית, רכבת מבאר-שבע לתל-אביב בתוך שעה, כביש מהצפון, כמו כביש 6 ותראו מה זה עשה ליוקנעם. אני מתכוון להמשיך את זה לצפון מזרח, כך שמראש פינה לתל אביב זה ייקח שעה, וגם דרומה עד לערבה".

 

"אני מתכוון להמשיך במהפכה האגררית, ולא רק בקרקעות. אחת הביקורות הייתה שהוצאנו את אדמות המדינה מידיה. בארה"ב שולטת המדינה ב-30% מהקרקעות, במדינות אירופה המערביות, האחוז של בעלות המדינה על הקרקע הינו 40%. לפני הרפורמה במדינת ישראל, הבעלות על הקרקע הייתה 93%. אני רוצה לשים את זה בפרספקטיבה, אל מי שאומר שהפקרנו את אדמות המדינה. אי אפשר לבנות פה לא בתים, לא מפעלים, לא בתי מלון. אנו עומדים בשבועות הבאים להניע את הרפורמה הבאה העצומה, בוועדות התכנון", אמר.

 

"כלומר תחבורה, קרקעות ותכנון, אלה שלושת הדברים שיובילו לצמיחה, שתביא להערכתי עוד 2-3 אחוזים תוספת לתל"ג. אלה מקורות צמיחה פנימיים, כבושים, שאינם תלויים במה שמתרחש בסין או בארה"ב".


פורסם לראשונה 08/09/2009 21:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו
צילום: פלאש 90
מומלצים