שתף קטע נבחר

זירת הקניות

גם "כפרי הסרטן" הם עדות לזינוק הכלכלי של סין

הסוללות, רכיבי המחשב ומוצרי האלקטרוניקה שמיוצרים במפעלים במחוז גואנדונג בסין נמכרים מסביב לעולם. מה שנשאר מאחור הן המתכות הכבדות והחומרים המסרטנים, שזורמים לנהר - אותו נהר שצבעו כעת אפור-כתום ומשמש את התושבים לשתייה ולהשקיית שדות האורז. לא פלא שהם לוקים בזה אחר זה בסרטן, ומתים בלי שאיש יעניק להם טיפול רפואי הולם

לא צריך לחפש יותר מדי. מספיק להביט במים העכורים של הנהר ליד הכפר שנגבה בדרום מחוז גואנדונג כדי להבין את חומרת המצב. המומחים אומרים שכמות המתכות הכבדות והזיהום הפכו את הכפרים באזור הזה בדרום סין ל"כפרי סרטן".

המים בנהר משנים את צבעם מאפור לגוון של כתום, והם כה צמיגיים שהרוח לא מצליחה ליצור עליהם אדווה. בכפר שנגבה, הנהר הוא לא מקור חיים; הוא הורג.

 

"כל הדגים כבר מתו מזמן, ואפילו התרנגולות והברווזים ששתו מהמים חלו ומתו. אם תכניס את הרגל שלך, תקבל פריחה וגירוד נוראי", אומר הֶא שונקאי, מגדל אורז בן 34 שחי בכפר כל חייו. "רק בשנה שעברה לבדה, שישה בני אדם בכפר שלנו מתו מסרטן. הם היו בני 30 או 40".

 


האגם ליד הכפר שנגבה (צילום: רויטרס)

 

הסרטן אכן מטיל צל כבד על הכפרים באזור זה של סין, השוכנים בין שדות חקלאיים שזוהמו במתכות כבדות מהמפעלים הסמוכים. המפעלים האלה מייצרים סוללות, רכיבי מחשב ומוצרי אלקטרוניקה שנמכרים בכל העולם.

 

על פי נתוני הבנק העולמי, בכל שנה מתים בסין מוקדם מהצפוי כ-460 אלף בני אדם מתים כתוצאה מחשיפה לאוויר או מים מזוהמים. על פי נתונים של שלטונות סין, בין 2005 ל-2006, עלה שיעור מקרי המוות כתוצאה מסרטן ב-19 אחוז בערים, וב-23 אחוז באזורים הכפריים. הסוג הנפוץ ביותר של סרטן הוא בבטן, בכבד, בכליות או במעי הגס. ארגון הבריאות העולמי טוען כי ריבוי מקרי סרטן במערכת העיכול קשור לצריכה של מים מזוהמים.

 

הזיהום חודר גם למזון

שתי נכדותיה של יון יאושון מתו כשהיו בנות 12 ו-18, לאחר שלקו בסרטן בבטן ובכליות - הנדירים בקרב ילדים. "זה בגלל מכרה דבושן והמים המלוכלכים", אומרת סבתם בת ה-82. "הילדות נהגו לשחק כל הזמן ליד הנהר. אפילו הבאר שלנו זוהמה".

 

הנהר עובר ליד המכרה, שנמצא בבעלות חברה מקומית, וממשיך להתפתל קרוב מאוד לחצרות הבתים. המים שלו מזוהמים בקדמיום - חומר הידוע כמסרטן, בעופרת, באבץ - שבכמויות גדולות גורם לפגיעה בכליות ובכבד, ובחומרים נוספים. למרות שבדיקות שבוצעו במימיו ביולי הזהירו מפני הזיהום הכבד, כל הכפרים באזור צורכים את מי הנהר לשתייה. 

 

אך לא רק המים מזוהמים. המתכות הכבדות חודרות גם לתוך שרשרת המזון. תלוליות של פסולת מהמכרות מונחות ליד שדות האורז בכל רחבי האזור. "אם תבדוק את האורז, תגלה שהוא רעיל, אבל אנו אוכלים אותו אחרת נרעב", אומר הא, מגדל האורז המקומי. "אנו אפילו מוכרים את האורז הזה", הוא מוסיף. 

  

עשרות "כפרי סרטן" משלמים את מחיר הצמיחה

רק קומץ משפחות שגרות ליד מכרה דבושן לא נפגעו מהסרטן. אין נתונים השוואתיים על שיעורי הסרטן שהיו בכפר בשנים קודמות, אך פעילי סביבה אומרים כי מדובר בשיעורים גבוהים בהרבה מהממוצע הארצי. "בדרום סין, שם הקהילות הכפריות תלויות במעיינות, נחלים ואגמים לאספקת מי שתייה, שיעורי הסרטן במערכת העיכול גבוהים מאוד", טוען דו"ח בשם "Environment and People's Health in China", שפורסם על ידי ארגון הבריאות העולמי ותוכנית הפיתוח של האו"ם ב-2001.


הנוף מרשים, המים מזוהמים (צילום: רויטרס)

 

וכמו הקהילות הללו, יש ברחבי סין אלפי כפרים קטנים ובלתי ידועים, שתושביהם סובלים מהתוצאות הקשות שהביאה הצמיחה המהירה של הכלכלה הסינית. בכפרים אלה, המקור לשיעורי הסרטן הגבוהים חייב להיות הזיהום הסביבתי - לטענת המומחים.

 

התחזית שלהם עגומה. לדבריהם, זה יהיה גורלם של יותר ויותר כפרים וקהילות ברחבי המדינה הענקית ככל שהמפעלים והמכרות ימשיכו לפלוט עוד ועוד גזים רעילים וחומרים מסוכנים למים, לאוויר ולקרקע, בניסיון להמשיך ולקצור את פירות הצמיחה הכלכלית הסינית.

 

למחלות הללו יש גם מחיר כלכלי. על פי נתונים רשמיים אחרים, המחיר של טיפול בסרטן הגיע ל-100 מיליארד יואן בשנה אשתקד (14.6 מיליארד דולר) - כ-20 אחוז מהוצאות הממשלה הסינית על בריאות. העדר מערכת בריאות מודרנית משמעה גם העדר פיצוי לקורבנות הזיהום. החולים צריכים לשאת בהוצאות הטיפול בעצמם, ולרבים מהם אין את היכולת לעשות זאת, והם שוקעים בחובות כבדים - או סובלים וגוועים לאיטם מהמחלה.

 

"פקיד מדינה דווקא בא לכאן לתת לי פיצוי - 20 יואן (כ-3 דולר)", אמרה ליאנג שיטי, שבעלה מת מסרטן בבטן בגיל 46. התרופות שצרך לבדן עלו למשפחה יותר מ-800 יואן בחודש, היא סיפרה.

 

ז'אנג ז'ינגג'ינג, עורך דין המסייע לכפריים, אמר כי מנהלי המכרה הבטיחו לו שיחלקו כמה אלפי יואן לתושבים בכל שנה. למרות שהכסף לא יצליח לכסות את ההוצאות הרפואיות, הוא מעודד מהיוזמה ורואה בה צעד ראשון בדרך לשינוי. "המשמעות היא שהמכרה מודה שהוא מזהם את הסביבה. אם הוא לא היה עובר על החוק, הוא לא היה מנדב לחלק כספים בצורה כזו", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המים הכתומים של הנהר ליד שנדבה
צילום: רויטרס
שתי הנכדות שיחקו ליד הנהר. יון יאושון
צילום: רויטרס
מומלצים