שתף קטע נבחר

האו"ם לישראל: תנו לנו לבקר במתקני הגרעין

הסוכנות לאנרגיה אטומית אימצה החלטה הקוראת לישראל להצטרף לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני. ישראל, שספגה ביקורת ישירה בסוכנות בפעם הראשונה זה 18 שנים, אמרה כי זהו "מסך עשן" של איראן וסוריה. טהרן הגיבה: "זה רגע נפלא"

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישרה אחר הצהריים (יום ו') הצעת החלטה הקוראת לישראל לאפשר לפקחי האו"ם לבקר במתקני הגרעין בדימונה ובנחל שורק. המדינות החברות באסיפה הכללית של סוכנות אף קראו לישראל להצטרף לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT). מדובר בהחלטה הצהרית שאינה מחייבת, אך היא מעידה על ההסכמה הכללית ההולכת וגוברת בקהילה הבינלאומית בנושא.

 

בהחלטה, שקודמה על-ידי כמה מדינות ערביות, הביעו חברות הסוכנות דאגה מ"יכולות הגרעין של ישראל". בנוסף, קראה האסיפה לראש סוכנות הגרעין היוצא, מוחמד אל-בראדעי, לבחון את נושא הגרעין הישראלי. 49 מדינות הצביעו בעד היוזמה (ובהן רוסיה וסין), 45 התנגדו ו-16 מדינות נמנעו.

 

זו הפעם הראשונה מאז 1991 שסוכנות הגרעין קוראת לישראל באופן מפורש לזנוח את תוכניתה הגרעינית. מועצת הנגידים של הסוכנות אימצה אתמול החלטה הקוראת ל"מדינות המזרח התיכון" לוותר על הנשק הגרעיני, אולם ישראל לא הוזכרה באופן מפורש. גם החלטה זו אינה מחייבת.

 

השליח הישראלי לסבא"א, דוד דניאלי, גינה את ההחלטה ואמר כי היא "עוינת לישראל באופן מופגן". הוא האשים את סוריה ואיראן ב"יצירת מסך עשן דיפלומטי" בניסיון להסיח את הדעת מתוכניות הגרעין שלהן.

 

איראן, מצדה, מסרה בתגובה כי אישור ההחלוה מהווה "רגע נפלא". השליח האיראני לסוכנות, עלי אסגר סולטניה, הדגיש כי ההחלטה מהווה אזהרה לארה"ב ישראל ולתומכיהן. "הממשל האמריקני קיבל מסר ברור - אל תתמכו בישראל בכל מחיר", אמר.

 

סוכנות הגרעין נקלעה אתמול לסערה דיפלומטית לאחר שסוכנות הידיעות AP פרסמה דו"ח סודי שנוסח על-ידי בכירים בסוכנות ולפיו לאיראן יש "מספיק ידע" כדי לייצר פצצה אטומית וכי היא מסוגלת "להתגבר על הקשיים" בדרך לייצור ראש נפץ גרעיני. ההערכה היא שמדובר באותו דו"ח שלטענת ישראל וארה"ב מנסה אל-בראדעי להסתיר בדו"חות התקופתיים שהוא מפרסם על מצב תוכנית הגרעין האיראנית.

 

בסוכנות הגרעין דחו על הסף את הדיווח והדגישו כי אין להם כל הוכחה לכך שאיראן פועלת לפתח נשק להשמדה המונית. "עם כל הכבוד לדיווחים האחרונים בכלי התקשורת, הסוכנות לאנרגיה אטומית שבה על עמדתה כי אין הוכחות קונקרטיות לכך שלאיראן יש היום או היתה בעבר תוכנית גרעין צבאית", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יבדוק את הנושא? בראדעי
צילום: AFP
רגע נפלא. סולטניה
צילום: AP
מומלצים