שתף קטע נבחר

75 שנה ל"כדורי": הבוגרים חזרו למקורות

בבית הספר המיתולוגי שוחזר המבנה שבו צמחו כמה מגדולי האומה, בהם יגאל אלון ויצחק רבין, ונחנך במעמד נשיא המדינה. הבוגרים פסעו נרגשים בין החדרים, ונזכרו בימים שבהם המקום כונה "המנזר", העונש על העתקה היה "שמיכה", והערבים באו עם חליפות אל הרפת

75 שנים אחרי שנוסד בית הספר המיתולוגי "כדורי" שבגליל התחתון, נחנך בו היום (ג') המבנה המשוחזר ההיסטורי, שבו התחנכו וגרו במשך שנים רבים משועי ארצנו, בהם יצחק רבין ויגאל אלון ז"ל. לטקס החנוכה הגיעו נשיא המדינה, שמעון פרס, ורבים מהבוגרים, בהם גם רחל רבין, אחותו של ראש הממשלה המנוח, שסיפרה כי "הייתה זו מטרה נכספת של יצחק להגיע לכאן".

 

בבית הספר, שהצמיח שמות מוכרים, רבים מבקשים בשנים האחרונות לשמר את העבר, והמבנה שבו התחנכו אותם אישים ובוגרים ראשונים רבים נוספים עבר לאחרונה שיפוץ ושימור. הרצפה המקורית נותרה כפי שהיא, כך גם המדרגות, וקירות שנבנו בתוכו במרוצת השנים הורדו כדי להשיב לו את המראה האותנטי. גם החלונות שוחזרו, והם נראים כעת בדיוק כפי שנראו לפני 75 שנה. 


תמונת המחזור בבית ספר כדורי (צילום: חגי אהרון)

 

המוזמנים שהגיעו להשתתף בטקס, בהם ראש קרן כדורי בישראל יגאל לוין ובוגרים החברים בעמותת כדורי, נפגשו עם 1,660 תלמידים הלומדים במוסד החינוכי כיום. הם התרגשו לראות כי העבר שעליו הם מתרפקים - עדיין חי ונושם.

 

רחל רבין סיפרה שמרגש אותה מאוד לשוב לבית הספר, ולראות את המבנה שבו התחנך יצחק. "המבנה, שהיה אז מבנה יחיד בבית הספר, כלל את חדר המנהל, כיתות הלימוד, חדר האוכל והחדר שבו ישנו 24 התלמידים", סיפרה. היא ציינה כי "בשביל יצחק, ללמוד כאן היה גולת הכותרת, וההורים שלנו תמכו בכך מאוד".

 

הערבים באו עם חליפות לרפת

לעמנואל רוזנפלד, בוגר המחזור הראשון של כדורי, מלאו כבר 92, אך הוא הילך במבנה כאילו היה נער. "הגעתי לכאן מגרמניה, ולמדנו כאן אני, יגאל אלון ועוד חברים טובים", הוא מספר. "בחוץ היו מאורעות, ואנחנו היינו כאן לבד, כשמסביב אוהלים של ערבים, אבל הזכרונות שנשארו לי הם זכרונות טובים במיוחד". הוא נזכר בחיוך בשיטות הלימוד שהיו נהוגות אז: "בבחינות, השיטה הייתה שיטת הכבוד. המורה היה נכנס, מחלק את מחברות הבחינה, ויוצא. תלמיד שהיה מעז להעתיק - היינו עושים לו 'שמיכה' בלילה".

 

בית הספר נודע בכינויו "המנזר", משום שעד לשנת 1952 למדו בו בנים בלבד. "אני הייתי במחזור הראשון בבית הספר שבו למדו גם בנות. סיימנו חמש בנות ו-68 בנים, וזו הייתה אחת החוויות הכי גדולות בחיי", אומרת שולה דקל, בוגרת מחזור י"ח. "המקום הזה עיצב את הזהות האישית של כולנו, וגם היום, כשאנחנו בני 70, מרגש אותי עד בכי לראות שהמקום הזה עדיין חי ונושם, ושהמורשת שלנו לא תמה".

 

בית הספר "כדורי" הוקם בשנת 1934 על-ידי יהודי ממוצא עיראקי שחי בשנגחאי, סין, במסגרת המגמה להקים בפלשתינה דאז בתי ספר חקלאים. בית ספר ראשון שכזה הוקם בשעתו בטול-כרם, והוא פועל גם כיום, ואחריו הוקם כדורי. "התחרות מי יתקבל לכאן הייתה גדולה מאוד", מספרת רבין, "רמת הלימודים הייתה גבוהה מאוד, ויצחק, שלמד במחזור ד', חלם להגיע לפה".

 

כיאה למוסד ותיק, לאורך שנות קיומו סיפק "כדורי" גם סיפורים שעם הזמן והאבק צברו מימד של קוריוז. "בשנת 1952 פתח בית הספר לראשונה את שעריו גם בפני ערבים", מספר יהודה דרורי, אחד הבוגרים. "אמרו להם לבוא עם בגדי עבודה, אבל הם לא הבינו. הם נסעו עד לחיפה כדי לקנות חליפות במיטב כספם, וכך הם הגיעו לרפת".

 

צו האופנה: סנדלים ושני ברטים כחולים

גם כיום מתגאה בית הספר בהרכב התלמידים הייחודי שלו, שכולל נערים ונערות מכל המגזרים. "המשאב החזק של כדורי הוא ההרכב המיוחד של תלמידיו, ואנחנו מנסים כל העת לשמור על המורשת", אומר מנהל המקום, הלל הלמן.

 

המבנה, ששופץ בהנחיית האדריכלית רונית לומברוזו, יכלול גם מרכז מורשת, שבו יוצגו בין השאר תמונות המחזורים שגידל בית הספר לדורותיו, מחברת היומן ששימשה את המורים, קלסרים עם ציונים של תלמידי העבר ומכתבים שנשלחו להורי הילדים.

 

מי מכם שמתרוצץ דרך קבע עם הזאטוטים בחיפוש אחר מותגים לקראת שנת הלימודים, יחייך בוודאי למשמע הציוד שנדרשו התלמידים להביא עמם לבית הספר באותה תקופה, לפי אחד המכתבים שנשמרו מאז. "כל תלמיד יביא איתו ספר תנ"ך ושני ברטים כחולים", נכתב שם, "ורצוי שיביא איתו גם כלי שרטוט כגון מחוגה, זוג נעלי עבודה וסנדלי בית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביה"ס החקלאי כדורי. שני רק לטול-כרם
צילום: שרון צור
יצחק רבין בימיו כתלמיד. השתוקק להגיע לכדורי
צילום: לע"מ
מומלצים