שתף קטע נבחר

פסגת ה-G20: הכלכלה בראש האג'נדה

פסגת המדינות המתועשות המתכנסת בפיטסבורג שבארה"ב תתמקד בהמשך ההתמודדות עם המשבר הכלכלי. בין הנושאים החמים: הבונוסים לבכירי הבנקים, תוכניות הסיוע הממשלתיות והמחלוקת בין ארה"ב לסין בנושא הסחר הגלובלי

הסוגיות הכלכליות ממשיכות לתפוס את מרכז הבמה בפסגת ה-G20, שנפתחת היום (ה') בפיטסבורג שבארה"ב. הפסגה, שתימשך יומיים, תכנס את מנהיגי המדינות המתועשות, האחראיות על כ-85% מהפעילות הכלכלית בעולם.

 

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר בהודעה שפרסם לקראת פתיחת הפסגה כי "הפסגה בפיטסבורג היא הזדמנות חשובה להמשיך את העבודה הקשה שעשינו בהתמודדות עם המשבר הכלכלי הגלובלי ובחידוש השגשוג עבור העמים שלנו". לדבריו, "ביחד, נבחן את ההתקדמות שהשגנו, נעריך מה יש עוד לעשות, ונדון במה שניתן לעשות כדי להניח את היסודות לצמיחה כלכלית מאוזנת ובת קיימא".

 

בין הנושאים החמים שעל סדר היום נמצאים הבונוסים ומנהגי השכר בבנקים. בתחילת החודש חתמו מנהיגי אירופה, בהם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, על מכתב שדוחק בקהילה הבינלאומית להגביל תשלומים למנהלים בתעשיית הפיננסים. סרקוזי אפילו איים להחרים את הפסגה אם הנושא לא יעלה לדיון.

 

זעם דומה שורר גם בארה"ב, כאשר בתחילת החודש קרא הנשיא אובמה לוול סטריט להעניק תגמולים במגזר הפיננסים לפי מטרות לטווח ארוך, ולא לפי רווחים לטווח קצר. בנוסף, דווח בשבוע שעבר כי הפדרל ריזרב מנסח הצעה שתאפשר לו לבטל תוכנית תגמולים שעלולה להוביל ללקיחת סיכונים גדולים מדי.

 

נושא חם נוסף הוא סוגיית תוכניות התמריצים הממשלתיות, המעוררות מחלוקת בין המשתתפים סביב השאלה מתי וכיצד צריך לסגור את הברזים. החשש הוא שההתאוששות אינה יציבה מספיק, ונסיגה מהירה מדי של הממשלות תוביל לשפל נוסף.

 

עוד נושא שנמצא במחלוקת הוא הסחר הגלובלי. המחלוקת האחרונה בתחום פרצה בין סין לארה"ב בנוגע למס על צמיגים מיובאים מסין. גם ניסיונה של ארה"ב להכניס סעיף של קניית מוצרים אמריקנים לתוכנית התמריצים גרר תגובות נזעמות מצד שותפות הסחר המרכזיות שלה - האיחוד האירופי וקנדה.

 

סוגיית שינוי האקלים תעלה גם היא על הפרק. רוב מדינות ה-G20 מסכימות שיש להתייחס לסוגייה, אך הן חלוקות ביניהן בנוגע לאופן ההתייחסות הטוב ביותר.

 

"גיהנום בלי מכסה"

הפסגה תתנהל תחת אבטחה כבדה. אלפי שוטרים עסקו בימים האחרונים בהקמת מחסומים ברחובות סביב מרכז הכנסים, ורוב האזור יהיה סגור לתנועת כלי רכב ביומיים הקרובים.

 

פיטסבורג, מרכז תעשיית הפלדה האמריקנית, הגיעה כמעט למצב של קריסה כלכלית בשנים האחרונות, בעקבות קריסת התעשייה. כיום נמצאת העיר בתהליך של התחדשות, בעקבות המעבר לדגש על חדשנות ותחומים כמו מדע, אלקטרוניקה והנדסה גרעינית. העיר, שבאמצע המאה ה-19 כונתה "גיהנום בלי מכסה" - בגלל העשן שאפף אותה, נבחרה על ידי אובמה כ"דוגמא אמיצה" לפוטנציאל של אמריקה לבסס כלכלה ירוקה חדשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים