שתף קטע נבחר

תמונות לוויין: האם זה מתקן ההעשרה האיראני?

בסוף השבוע פרסם מכון המחקר האמריקני ISIS צילומי לוויין שעשויים להוות הוכחה נוספת לקיומו של מתקן להעשרת אורניום בעיר קום. כמויות עפר גדולות עשויות ללמד על בניית מתקן תת-קרקעי, להגנה מפני הפצצות מהאוויר

מכון מחקר אמריקני פרסם בסוף השבוע תמונות שעשויות להיות הוכחה נוספת לקיומו של מתקן ההעשרה הגרעיני של איראן בעיר קום. הצילומים שפרסם ארגון ISIS נלקחו מ-google earth ומ-Digital Globe ובהם נראים כמעט ללא ספק פתחי מנהרות או מתקן תת קרקעי גדול שנחפר בצלע הר.

 

על כך מעידות הדרכים הרחבות המוליכות אל סככות הכניסה למתקן התת-קרקעי ומה שחשוב יותר, גם ערימת העפר והסלעים הגדולה הנמצאת לא רחוק מפתחי המנהרות. כנראה תוצאות עבודת החפירה.


פתחי המנהרות מתוך אתר ISIS

  

הרזולוציה (חדות הפרטים) בצילומים אינה גבוהה מפני שמדובר בצילומי לוויין אזרחי. אבל, ברור שיש שני פתחי מנהרה הנמצאים סמוכים ומקבילים זה לזה, אחד מהם משמש לכניסה ואחד משמש ליציאה או ככניסה אלטרנטיבית. יש בהם גם כדי להעיד שמתבצעת עבודה נרחבת משני כיוונים מנוגדים מתחת לפני השטח.

  

פרשננו לענייני ביטחון, רון בן-ישי, מדגיש כי אי אפשר לקבוע בוודאות שזה אכן צילום המתקן להעשרת אורניום שידוע כי הוא הולך ונבנה ליד העיר קום. העיר, אגב, נחשבת למעוזם של האייתולות ושל חכמי הדת השיעים באיראן. מעין "בני ברק" של איראן. מכמויות העפר שהצטברו לא הרחק מהפתחים אפשר להקיש שמדובר במתקן גדול מאוד שנמצא בבנייה כבר זמן רב למדי.

  

מתקן להעשרת אורניום, בין אם הוא תת-קרקעי או מעל פני הקרקע, תופס שטח גדול מאוד מפני שהוא צריך להכיל אלפי סרכזות (צנטריפוגות). לפי הערכת גורמי מודיעין, המפעל החדש אמור להכיל כ-9,000 צנטריפוגות ואם להסתמך על ניסיון העבר, הן ימוקמו במספר אולמות תת-קרקעיים כדי להגן עליהן מפני הפצצה מהאוויר. האולמות האלו חייבים להימצא בעומק של עשרות מטרים של סלע ועפר.


מבט נוסף

  

אישוש לבניית מתקן כזה אפשר לקבל רק ממעקב לווייני רצוף שתיעד את השינויים בשטח הסמוך למתקן תוך כדי העבודות. כך היה אפשר לאמוד את כמויות העפר ולהקיש מהן על גודל המתקן או המתקנים.

  

ייתכן שהאיראנים בונים מתקן בשני אתרים שונים סמוכים זה לזה, אולי כדי להטעות את הלוויינים והחיישנים האחרים שמפעילים שירותי ביון מערבים מעל איראן. בצילומי ISIS אין כדי לאשש השערה זו או לפסול אותה. לשם כך, צריך בירור ומחקר מודיעיני רציני של המטרה, לא רק מן האוויר אלא גם על הקרקע.

  

איראן מכל מקום, מודה בקיום האתר בקום ולמעשה אין זה משנה מבחינת המערב אם מדובר בשני אתרים נפרדים או באתר אחד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרכים וערימות עפר גדולות
הנשיא אחמדינג'אד השבוע באו"ם
צילום: AFP
מומלצים