שתף קטע נבחר

"אוניברסיטת ת"א הסירה תערוכה משיקול זר"

בית המשפט מתח ביקורת על האוניברסיטה שהחליטה לפני כשנה וחצי להסיר תערוכה של ה"פאלון גונג" עקב לחץ מצד שגרירות סין. השופט: פגיעה בחופש הביטוי תחת שיקולים זרים

השתקה תוך כניעה ללחץ מצד שגרירות סין. בית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבל הבוקר (יום ד') עתירה שהגישו סטודנטים באוניברסיטת תל-אביב נגד המוסד ואגודת הסטודנטים שלו, בבקשה לאפשר את העלתה מחדש של תערוכת מתרגלי שיטת "פאלון גונג". זאת, לאחר שהתערוכה הוסרה לפני כשנה וחצי בעקבות לחצים שהפעילה שגרירות סין בישראל.

 

שיטת פאלון גונג היא שיטה סינית עתיקה למדיטציה, שמטרתה להביא את המתרגל לרמות רוחניות גבוהות ולהארה. יצויין כי בין הציורים ניתן לראות צורות עינויים קשות ותמונה של הוצאה להורג לכאורה של נשיא סין לשעבר, ז'יאנג זמין. השיטה מבוססת על חמישה תרגילים גופניים, על-פי העקרונות ג'ן-שן-רן (אמת, חמלה וסובלנות). היא זכתה לפופולריות רבה, אולם ב-1999 הוציאה אותה בייג'ינג אל מחוץ לחוק, בטענה שהפופולריות מהווה איום על יסודותיו האידיאולוגיים של השלטון הקומוניסטי.  

 

חרף החלטתו של ראש החוג ללימוד אסיה לשעבר, פרופסור יואב אריאל, שהתבקש לדון בסכסוך - החליטה האוניברסיטה לאסור את המשך הצגת התערוכה. אריאל טען כי מדובר בהחלטה פסולה ושרירותית המהווה פגיעה בחופש הביטוי.

 

השופט, עמירם בנימיני, קבע בהחלטתו כי אוניברסיטת תל-אביב "נכנעה ללחציה של שגרירות סין, המממנת פעילויות שונות באוניברסיטה, והורידה את התערוכה משיקולים זרים תוך פגיעה בחופש הביטוי".

הוא חייב את האוניברסיטה לשלם למרגני התערוכה, איתי תמוז וניצן יניב, 45 אלף שקלים הוצאות משפט. עוד נקבע כי על האוניברסיטה להעלות את התערוכה לשבוע נוסף בשנת הלימודים הקרובה.

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, שחר בוצר, אמר בתגובה כי "על האוניברסיטה להוות מרחב המעודד פלורליזם וחופש ביטוי בקרב ציבור הסטודנטים וכל הבאים בשעריה. כחלק מהשקפת עולם זו, האגודה סייעה למארגני התערוכה והגישה בשמם לקיום התערוכה. מרגע שהאוניברסיטה החליטה להסיר את התערוכה, המתינה האגודה להכרעת הדין בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתרגלי פאלון גונג
צילום: תקווה מהבד
מומלצים