יוצאים לפיקניק: לקט מתכונים לדרכים
לרגל סוכות והטיולים שבדרך, יעל גרטי מגישה שמונה מתכונים קלים, שמתאימים לטיולים ולאכילה בשטח: לחמניות קלות-הכנה, ממרחים וסלטים טעימים

במהלך חול המועד סוכות רבים מאתנו יוצאים לטייל ברחבי הארץ. למי מכם שמתכננים פיקניקים בחיק הטבע, הנה שמונה מתכונים קלים שיתאימו לשינוע ולאכילה בשטח.

 

לחמניות לבנות בעיטורים שונים

לחמניות קלות הכנה ונהדרות. אפשר להכין מראש, להקפיא ולהפשיר בטמפרטורת החדר (או במהלך הנסיעה, במשך שעתיים-שלוש).

 

המרכיבים (ל-12-14 לחמניות גדולות):

20 גרם שמרים טריים (מקוביה)

450 מ"ל (2 כוסות פחות 2 כפות) מים פושרים

750 גרם (5 כוסות + 5 כפות) קמח/קמח לחם

1 - 1 ו-1/4 כפות שטוחות מלח

70 מ"ל (1/4-1/3 כוס) שמן זית

לזיגוג:

1 ביצה

2 חלמונים

קורט מלח

קורט סוכר

לשימון הקערה: שמן זית

לעיטור: שומשום, פרג, זרעי פשתן, גרעיני חמניות, זרעי דלעת

עזרים: נייר אפייה, כלי קטן חסין חום, מברשת


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים שמרים ומים פושרים עד להמסה מלאה.
  2. בקערה ענקית ונוחה ללישה מערבבים קמח ומלח.
  3. יוצקים את תערובת השמרים למרכז קערת הקמח ומתחילים לערבב בעזרת כף.
  4. מוסיפים שמן זית וממשיכים לערבב בעזרת כף, עד לאיחוד חלקי.
  5. מתחילים ללוש ידנית, ולשים במשך 5 דקות (ולא פחות), עד לקבלת בצק אחיד וחלק.
  6. משמנים את הקערה במעט שמן זית, מניחים את הבצק להתפחה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים במשך שעה עד שעה וחצי.
  7. מוציאים אוויר מן הבצק ויוצרים 12-14 כדורים גדולים יפים. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים שוב במגבת לחה ומתפיחים במשך חצי שעה עד שעה.
  8. לקראת סיום ההתפחה מחממים תנור לחום גבוה מאוד (230 מעלות) ומכניסים כלי חסין חום ובו מעט מים לתחתית התנור. מערבבים את מרכיבי הזיגוג ומושחים את הלחמניות בעזרת מברשת. מפזרים שומשום, פרג, זרעי דלעת או גרעיני חמניות
  9. כשהתנור חם, מכניסים את התבנית למרכזו ואופים במשך 10 דקות.
  10. בעזרת כפפות-תנור, מוציאים את כלי המים ומנמיכים את חום התנור לחום בינוני (175 מעלות). אופים עוד 5 דקות, מוציאים, מצננים כ-10 דקות ומגישים. בין תבנית אחת לשנייה יש להמתין כ-10 דקות עד שחום התנור יחזור ל- 230 מעלות.

 

טפנד צמחוני

היות וטפנד מסורתי אמור להכיל אנשובי – הטפנד הזה הוא טפנד צמחוני. בחרו בזיתים טעימים (קלמטה או טאסוס, למשל) ולא מאוד מלוחים.

 

המרכיבים (לצנצנת מאוד קטנה):

150 גרם זיתים שחורים, מגולענים

2 כפיות חרדל חלק איכותי

3 גבעולי טימין, עלים בלבד, שטופים

חופן פטרוזיליה טריה, שטופה

2 כפות צלפים

1 שן שום, קלופה וכתושה

מלח

פלפל שחור גרוס גס

שמן זית


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:
  1. מעבדים את כל החומרים יחדיו במעבד מזון עד לקבלת תערובת חלקה. טועמים ומתקנים תיבול עם מלח או פלפל במידת הצורך. מעבירים לקופסה סגורה היטב, עד להגשה.

 

סלט חצילים

המרכיבים:

2 חצילים יפים

2 שיני שום, קלופות וכתושות

1-2 כפות שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. עוטפים כל חציל ב-3 שכבות של נייר אלומיניום. מניחים חציל ישירות על גבי להבה גבוהה למשך 8 דקות. בעזרת 2 כפות או מלקחיים הופכים את החציל לצדו השני וקולים במשך 8 דקות נוספות. עם סיום הקלייה, אוחזים בחציל בעזרת 2 כפות או מלקחיים ומעבירים לצלחת גדולה. ממשיכים כך עם יתר החצילים ומניחים לצינון במשך 10-20 דקות.
  2. פותחים את יריעות האלומיניום בזהירות, מבלי לפוררן, ומניחים את החציל על גבי צלחת גדולה ונקייה. חותכים את קצה הגבעול, בוצעים את החציל במרכזו בעזרת סכין, מרוקנים את בשרו בעזרת כף עץ ומעבירים למסננת מעל צלחת או בכיור (להגרת נוזלים), למשך חצי שעה לפחות.
  3. מעבירים את החצילים לקערה ומועכים בעזרת כף עץ או מזלג.
  4. מוסיפים שום, שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.

 

סלט ברוקולי, בצל סגול וקשיו

המרכיבים (ל-6 מנות):

2 ברוקולי קטנים (או ברוקומיני), שטופים ומופרדים לפרחים קטנים (גבעולים חתוכים לפיסות קטנות)

1 בצל סגול בינוני, קלוף ופרוס לפרוסות דקיקות

100 גרם אגוזי קשיו קלויים מלוחים

לרוטב:

4 כפות שמן זית

1 כף גדושה חרדל חלק איכותי

1 כף סוכר

2 כפות חומץ בן יין לבן

1 כף מים

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים סיר מלא מים רותחים מומלחים על אש גבוהה. מכינים קערת מי קרח.
  2. מוסיפים את הברוקולי לסיר ומבשלים במשך 2-4 דקות, לפי הפריכות הרצויה.
  3. מסננים ומעבירים לקערת מי הקרח. כעבור 1-2 דקות מסננים.
  4. מוסיפים לקערה בצל סגול ואגוזי קשיו.
  5. מערבבים את מרכיבי הרוטב בקערית, טועמים, מתקנים תיבול בעזרת מלח, פלפל או סוכר. מאחסנים בצנצנת סגורה היטב עד להגשה. בהגשה מערבבים את הסלט עם הרוטב ומגישים מיד.

 

סלט אפרסמונים, סלרי, כוסברה ופלפל חריף

האפרסמונים כבר כאן ואפשר ליהנות מהם בסלט פיקנטי ומשגע.

 

כדאי לבחור בגבעולים הפנימיים של הסלרי, שהם עדינים יותר. מי שחושש מחריפות מוזמן להשתמש ב-1/4 פלפל חריף, ולהגדיל את החריפות לפי הטעם. הקפידו לנקות ולחתוך פלפל חריף כשהידיים עטויות בכפפות חד-פעמיות.

 

המרכיבים (ל-2-3 מנות):

3 אפרסמונים יפים, שטופים

4 גבעולי (4 גבעולים בודדים) סלרי אמריקאי, ללא עלים, שטופים ופרוסים דק מאוד

חופן כוסברה, עלים בלבד, שטופים וקצוצים דק

1/2-2/3 פלפל חריף אדום, מנוקה וקצוץ דק מאוד מאוד

3 כפות שמן זית

מיץ מ-1 לימון

מלח

 

אופן ההכנה:
  1. חוצים כל אפרסמון ופורסים כל מחצית דק מאוד, לפרוסות כמעט-שקופות. חוצים שוב (כלומר מקבלים כך ארבעה רבעי אפרסמון, פרוסים).
  2. מוסיפים סלרי, כוסברה, פלפל חריף, שמן זית ולימון. מערבבים ומעבירים לקופסה סגורה היטב. לפני ההגשה מוסיפים מלח, מערבבים ומגישים.

 

סלט תירס טרי עם עגבניות מיובשות-לחות וטימין

עגבניות מיובשות-לחות הן עגבניות מיובשות רכות יחסית, מוכנות לאכילה וטעימות במיוחד. ניתן להשיגן במרכולים, במדפי הירקות המצוננים או בשווקים ובמעדניות. לחילופין ניתן להשתמש בעגבניות מיובשות בשמן זית, מסוננות היטב.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

5 קלחי תירס טרי, מנוקים

100 גרם עגבניות מיובשות-לחות, חתוכות לרצועות דקיקות

4-5 גבעולי טימין טרי, שטופים, עלעלים בלבד

3 כפות שמן זית

2 כפות חומץ בן יין לבן או חומץ בלסמי לבן

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים קלחי תירס בסיר גדול. מוסיפים מים רותחים (לא ממליחים!) ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה. ממשיכים לבשל 10 דקות נוספות או עד שגרגרי התירס רכים דיים אך לא רכים מדי (ניתן לטעום גרגר אם מוציאים קלח תירס אחד מן הסיר בעזרת מלקחיים, שוטפים במים קרים וחותכים מעט גרגרים). מסננים ומניחים לצינון במשך 5-10 דקות או עד שניתן לגעת בקלחי התירס.
  2. בתוך קערה רחבה ונוחה לעבודה (כדי שהגרגרים לא יעופו לכל עבר) מסירים את גרגרי התירס מהקלחים, בעזרת סכין חדה, מבלי להפריד בין הגרגרים.
  3. מוסיפים לקערה עגבניות מיובשות-לחות, עלעלי טימין, שמן זית, חומץ בן יין לבן, מלח ופלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך בעזרת מלח או טימין. מאחסנים בקופסה סגורה היטב עד להגשה.

 

סלט כרובית צרובה, זרעי דלעת ובצל ירוק

ע"פ רעיון של אמא שלי, רחל גרטי

 

חשוב לנקות את הכרובית היטב, ולא רק מטעמי כשרות: מפרקים כרוביות לפרחים קטנים ומשרים בקערת מים עם 1-2 כפות חומץ למשך 10-20 דקות. שוטפים ומסננים.

 

המרכיבים (ל-5-6 מנות):

שמן זית

2 כרוביות קטנות ויפות (1150 גרם ברוטו), מפורקות לפרחים קטנים ושטופות

2 חופנים (50 גרם) זרעי דלעת קלופים

4 גבעולי בצל ירוק, שטופים וקצוצים דק

לרוטב וינגרט:

1 כף חרדל איכותי חלק

3 כפות שמן זית

2 כפות חומץ בן יין לבן

1 כף דבש/סוכר

1 כף מים

מלח

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב על אש גבוהה.
  2. מוסיפים פרחי כרובית ומערבבים-מטגנים במשך חצי דקה.
  3. מוסיפים כף שמן זית ומערבבים ברציפות במשך חצי דקה-דקה. וכך שוב.
  4. מנמיכים את האש ומבשלים תוך ערבוב אקראי במשך 3 דקות, לקבלת מרקם פריך מאוד- או במשך 7-10 דקות, לקבלת מרקם מעט רך יותר. מסירים מן האש ומעבירים לקערה בינונית-גדולה. משאירים את המחבת זמינה.
  5. באותה מחבת (מנגבים את חלקה הפנימי קלות בעזרת מגבת נייר) מחממים כפית שמן זית וקולים זרעי דלעת על אש גבוהה, עד שהם מקפצים במחבת (מניחים להם לקפץ במשך חצי דקה). מסירים מן האש ומוסיפים לקערה.
  6. מוסיפים לקערה בצל ירוק ומערבבים.
  7. מערבבים את מרכיבי הרוטב בקערית, טועמים, מתקנים תיבול בעזרת מלח, פלפל, דבש/סוכר או מים ויוצקים על הסלט. מערבבים ומאחסנים בקופסה סגורה היטב עד להגשה.

 

סלט עדשים שחורות

יתרונן של העדשים השחורות האורגניות בכך שהן אינן מתפרקות בבישול- ובטעמן המשובח. ניתן להשיגן בכל חנות טבע ובמרכולים הגדולים.

 

בצל אקזוטי נראה כמו בצל ירוק אלא שחציו אדום-סגול. ניתן להשיגו במרכולים הגדולים ואצל הירקנים המובחרים. אם רוצים, אפשר להוסיף גם חופן כוסברה טריה קצוצה.

 

בעת ניקוי וחיתוך פלפל חריף מומלץ לעטות כפפות חד-פעמיות.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 ו-1/2 כוסות עדשים שחורות אורגניות, שטופות

6 גבעולי בצל אקזוטי או בצל ירוק, מנוקים וקצוצים דק

1 חב' פטרוזיליה, שטופה וקצוצה דק

1/2-1 פלפל ירוק חריף, מנוקה וקצוץ דק מאוד

2-3 כפות שמן זית

מיץ מ-2 לימונים

מלח

פלפל שחור גרוס גס


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים עדשים במים רותחים (ללא מלח!) במשך 20-25 דקות או עד לקבלת עדשים פריכים ולא רכים יתר על המידה. מסירים מן האש ומניחים במסננת לצינון במשך 5-10 דקות. מעבירים לקערה.
  2. מוסיפים לקערה בצל ירוק, פטרוזיליה, פלפל חריף, שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול בעזרת מיץ לימון, שמן זית, מלח או פלפל, במידת הצורך. מעבירים לקופסה סגורה היטב עד להגשה.

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה יוצאים לפיקניק: לקט מתכונים לדרכים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    לבשל עם יעל
    סלט ברוקולי וקשיו
    צילום: דניה
    ynet ספיישל
    לבשל עם יעל
    משהו מתוק
    תיק אוכל
    מתכון לבריאות
    הבולסת חוקרת