שתף קטע נבחר

גולדסטון: כיהודי, חובה עלי לחקור פשעי מלחמה

בראיון ל-CNN, אמר השופט שחקר את מבצע "עופרת יצוקה": "מה שמעציב אותי זה העובדה שיהודים מרגישים שבגלל שאני יהודי אני לא צריך לחקור את ישראל". לדבריו, "נתניהו לא הבין את הבסיס לחקירה שלנו - זכות ישראל להגן על עצמה מובנת מאליה, השאלה היא אם תגובתה הייתה פרופורציונלית"

ישראל ביצעה פשעי מלחמה - ודווקא על שופט יהודי מוטלת חובת-יתר לחקור אותם; הנזק לתשתית הרצועה היה חסר פרופורציה וללא כל הצדקה צבאית; בנימין נתניהו אינו מבין את בסיס החקירה שנערכה; ומדיניות ישראל ברצועה משיגה תוצאה הפוכה למטרה שהציבה - אלו רק חלק מהכותרות שסיפק היום (א')  השופט הדרום-אפריקני ריצ'רד גולדסטון, שחיבר את הדו"ח הקשה של ועדת החקירה של האו"ם בראשותו. הדו"ח מצא כי ישראל ביצעה פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה.

 

בראיון לתוכנית GPS של פאריד זכריה ברשת CNN, אמר גולדסטון כי למרות חומרת ההתרחשויות ברצועה, לא ניתן להשוות אותן לרצח העם ביוגוסלביה או למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה. הוא הביע תקווה שהדו"ח שחיבר יהווה "מפת דרכים",

לפיה "שני הצדדים יחקרו את הדברים בעצמם". כשנשאל אם יבקר בישראל, השיב כי יש לי "חברים רבים בישראל" - אך אין לו תוכניות לבקר כאן בזמן הקרוב.

 

"יש בי אהבה גדולה לישראל", הדגיש, בתגובה להאשמתו באנטי-ציונות. "זו מדינה שביקרתי בה פעמים רבות. עבדתי עבור בתי משפט ישראלים רבים ואמשיך לעשות זאת. מה שמעציב אותי היא העובדה שיהודים, בין אם בישראל או מחוצה לה, חשים שמשום שאני יהודי אני לא צריך לחקור את ישראל. אם כבר, אני חושב שיש לי מחויבות גדולה יותר לעשות זאת. אם חקרתי פשעי מלחמה במדינות אחרות, מדוע שישראל תהיה שונה? אני חושב שיש לברך על כך ולהכיר בכך".

 

גולדסטון התבקש על ידי המראיין להתייחס לטענתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בנאום שנשא באו"ם, כי הדו"ח שלו אינו מבחין בין מדינה דמוקרטית שמאוימת על-ידי רקטות, וארגון טרור שמנסה לפגוע באופן אקראי באזרחים חפים מפשע. "אני חושב שעם כל הכבוד", השיב, "מר נתניהו לא הבין כהלכה את הבסיס לחקירה שלנו. לא הטלנו ספק בזכותה של ישראל להגן על עצמה. מה שבדקנו זה השיטות שבהן השתמשו. למעשה לקחנו את זכותה של ישראל להגנה עצמית כמובנת מאליה. מה שבדקנו הוא האם התגובה הייתה פרופורציונלית או דיס-פרופורציונלית".

 

אותו הגיון, לדבריו, הנחה אותו גם בצד השני: "לא בדקנו אם לחמאס יש זכות להשתמש בכוח צבאי כדי להשיג עצמאות לעם הפלסטיני. בדקנו באילו שיטות נקט - ומצאנו שהן בלתי חוקיות".

 

"הרגו רבבות תרנגולות - זה לא קשור לרקטות"

השופט תיאר בראיון את הנזק שנגרם לרצועת עזה במבצע, והדגיש כי "לנזק שנגרם לתשתיות לא הייתה כל הצדקה צבאית. כך למשל בכל הקשור להשטחת שטחים חקלאיים באמצעות טנקים ובולדוזרים. מפעל הקמח היחיד שפעל ברצועה נהרס למעשה. הם הרסו גם את רוב ענף ייצור הביצים. הם הרגו עשרות אלפי תרנגולות ואין לכך שום קשר לירי רקטות או פצצות מרגמה".

הוא הדגיש כי גם ישראל וגם חמאס ביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, ושני הצדדים לא עשו די כדי להגן על אזרחים מפגיעה.

 

גולדסטון עומת גם עם הטענה הישראלית שאנשי החמאס הציבו עצמם בבתי חולים ואילצו את ישראל לתקוף שם. "אנחנו לא פסלנו את כל הטענות האלה, לא יכולנו", השיב. "היה לנו לוח זמנים צפוף והיו לנו משאבים מוגבלים. אנחנו חקרנו תקריות ספציפיות ולא מצאנו שבתקריות האלה, שהטענות הישראליות מוצדקות. אך אנו לא יכולים לשלול אותן לחלוטין".

 

הוא התבקש להשוות את התרשמותו מהמצב ברצועה לקונפליקטים בינלאומיים אחרים שחקר. "אני לא אוהב לעשות השוואות משום שכל מצב שונה לגמרי", ענה. "אך אין ספק שלא ניתן להשוות את מה שאירע כאן למצבים שחקרתי ביוגוסלביה לשעבר, של רצח עם. אני לא חושב שהמצב בעזה מתקרב בכלל למה שקרה שם. זה שונה מאוד. אנשים רבים אוהבים להשוות את מה שקורה בשטחים הכבושים לאפרטהייד בדרום אפריקה. אני לא אוהב את ההשוואה הזאת. יש דמיון מסוים, אך יותר הבדלים".


עיי חורבות בג'בליה. "לא הייתה כל הצדקה" (צילום: AP)

 

לגולדסטון הייתה גם ביקורת על המדיניות הישראלית גם במישור פרקטי: "המדיניות של ישראל, במיוחד מאז עליית החמאס בעזה, היא להגביר את הלחץ עזה. אחת המטרות היא להפוך את החיים לכה קשים עבור תושבי עזה, שהם יפסיקו לתמוך בחמאס. למעשה, אני התרשמתי שהתוצאה הייתה הפוכה".

 

בסיכום הראיון התבקש להתייחס לסיכוי להשגת שלום, והשיב: "אף דרום-אפריקני לא יכול להיות פסימי באשר לסיכויים לשלום. היה לנו מצב בלתי אפשרי והיינו בטוחים שיהיה מרחץ דמים, והודות למנהיגות טובה נמנענו מזה - ואני גאה לומר שכיום יש לנו דמוקרטיה נפלאה בדרום-אפריקה. נכון שיש בעיות, אך אנו מתקדמים בכיוון הנכון".  

 

הרשות משכה הבקשה, השר התפטר

שלשום החליטה מועצת זכויות האדם של האו"ם לא לנקוט בשלב זה בשום פעולה בכל הנוגע למסקנות דו"ח ועדת גולדסטון. המועצה, שבה חברות 47 מדינות, הייתה אמורה להצביע בישיבתה ביום שישי בז'נבה על הצעת החלטה מטעם המדינות הערביות, המוסלמיות והאפריקניות,

שקראה לגנות את ישראל בעקבות הדו"ח, ולהעביר את הטיפול בו למועצת הביטחון.  ברגע האחרון העבירה הנציגה הבכירה של מדינות אלה, פקיסטן, בקשה לדחות את ההחלטה לישיבתה הבאה של המועצה, במרס 2010, "כדי לפנות זמן נוסף שבו ניתן יהיה לקיים הערכה מקיפה של ממצאי הדו"ח".

 

בד בבד התברר כי הפקיסטנים ביקשו את הדחייה לבקשת הנציג הפלסטיני, שנבעה מלחץ אמריקני

. בעקבות זאת התעוררה סערה במחנה הפלסטיני, כשחמאס מאשים את הרשות בבגידה. בעקבות זאת, גם התפטר אתמול השר הפלסטיני בסאם חורי, שהואשם כי סיכם עם ישראל כי הפלסטינים ימשכו את בקשתם מהמועצה, ובתמורה תסייע ישראל במתן הקלות לחברת הסלולר הפלסטינית החדשה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט ריצ'רד גולדסטון
צילום: AFP
עזה מופגזת, "עופרת יצוקה"
צילום: AP
נתניהו נואם באו"ם. "עם כל הכבוד, הוא לא מבין"
צילום: AFP
מומלצים