שתף קטע נבחר

שני בדואים חשודים שהשחיתו את האתר בעבדת

הם נעצרו בחשד שהשחיתו את אתר המורשת של אונסק"ו, אך הכחישו בחקירה. מזכ"ל הוועד הישראלי לאונסק"ו אמר ל-ynet: "ייתכן שאונסק"ו יחליט בעקבות הוונדליזם שערך האתר יירד. זה פשוט פשע נגד התרבות האנושית"

במשטרה עסקו במשך כל היום (ב') בניסיון לאתר מי השחית את שרידי העיר הנבטית העתיקה בגן הלאומי עבדת. בערב התברר כי המאמצים לא העלו חרס. שני בדואים, בני 41 ו-57, המתגוררים בסמוך למקום נעצרו בחשד שפגעו במקום. השניים הכחישו בחקירתם את המיוחס להם.

 

מנהלי האתר גילו בבוקר כי מאות פריטים ארכיאולוגיים נופצו, קירות נצבעו בצהוב ובחום וצוירו ציורי שמן על הגת העתיקה. נגרם נזק כבד לערכי מורשת בני מאות ואלפי שנים. על-פי החשד, הרקע הוא הריסת 23 מבנים ביישובים בדואיים באזור - פעילות שלרוב גורמת לזעם בקרב התושבים.

 

 

צילום: הרצל יוסף

 

מנכ"ל המועצה לכפרים הבלתי מוכרים, עטווה אבו פרח, אמר בתגובה למעצר החשודים כי הוא אינו חושב שמאחורי ההשחתה עומדים בדואים. "קל למשטרה לקשור בין ההריסות לבין מעשי הוונדליזם, אבל הריסות בתים היו בעבר - ומעולם לא היו מעשי נקם כאלה. לפי מיטב הבנתי, הדבר אינו קשור זה בזה. מדובר בצירוף מקרים בלבד. צריך לתת מענה להריסות ההמוניות בכפרים הלא מוכרים ולא להטיל את האשמה על הקורבן. זו עלילת דם".

  

שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), הביע דאגה עמוקה לנוכח המעשים וגינה את הוונדליזם בחריפות. השר עתיד לבקר כבר בימים הקרובים במקום כדי לבחון דרכי סיוע מהיר ומיידי לשיקום האתר. "אסור לתת למעשה הוונדליזם הזה לעבור על סדר היום, אני מקווה שהמשטרה תמצא את האחראים ותמצה עמם את מלוא חומרת הדין".

 

נציג ישראל לאונסק"ו: פשע נגד התרבות האנושית

בשנת 2005 הכריז אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) כי עבדת היא אתר מורשת עולמית תרבותי. מזכ"ל הוועד הישראלי לאונסק"ו, דניאל בר-אלי, סיפר ל-ynet על התחושות כששמע על ההרס במקום: "הייתי המום. זה אקט לא הגיוני. לא מובן לי הדבר הזה. זה פשוט פשע נגד התרבות האנושית. אנחנו לא ידועים מה גרם לזה ומה הוביל לזה. אבל מה שברור הוא שסוג כזה של ונדליזם לא צריך להיות בכלל מקובל בחברה הישראלית. היו כבר מקרי ונדליזם שונים בעולם של כל מיני גורמים, אבל בארץ זה עוד לא קרה".

 

הוא סיפר על חשיבות המקום: "אנחנו לא מבינים את המשמעות של ונדליזם כזה, במיוחד באתר מורשת עולמית שהוכרז על-ידי אונסק"ו, אתר שהחשיבות העולמית שלו לא מוטלת בספק בכלל. עבדת מהווה חלק מדרך הבשמים שמגעיה אלינו מהודו דרך ערב הסעודית ועד ואיטליה. הנבטים הביאו לפה לא רק לבנה ומור ובשמים אחרים, אלא סיפורים ותרבויות".

 

על הנזק שנגרם למקום סיפר בר-אלי: "בדקתי עם האנשים שלנו בשטח והם אמרו לנו שיש דברים הפיכים ודברים בלתי הפיכים. את העמודים שנפלו והקשתות שנשברו, אולי יהיה אפשר לשחזר, אבל את השיש של המזבח שנותץ יהיה קשה מאוד. עבודות יד עדינות ורגישות שנמצאו

 הרוסות יהיה קשה מאוד לתקן וייתכן שלא ניתן בכלל לשחזר. מצד שני יש משיכות של צבעי שחור וצהוב, שכנראה בעזרת משמרים ניתן יהיה למחוק אותם".

 

בר-אלי אמר כי ישראל תגיש דו"ח לאונסק"ו ותבקש תוכנית שיקום, על מנת לנסות להחזיר את האתר לקדמותו. "נצטרך גם להוכיח ששיקום לא יפגע בערך האוניברסלי של האתר. ייתכן שאונסק"ו יחליט בעקבות הוונדליזם שהערך של האתר יירד, כי השיחזור לא יהיה מספק. השיקום הזה יעלה כסף. ואנחנו מקווים שהמדינה תיתן את הכסף, כי אונסק"ו לא נותן תקציבים לשיקום ותחזוקת האתרים, זאת אחריות של המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העמודים שהופלו בעבדת
צילום: אורית בורטניק , רשות הטבע והגנים
צילום: הרצל יוסף
המשטרה אספה ראיות
צילום: הרצל יוסף
שברו, צבעו והשחיתו
צילום: הרצל יוסף
מומלצים