שתף קטע נבחר

אלפי שוטרים בירושלים: הכי קרוב למצב חירום

תפילות יום השישי בסופו של שבוע סוער, העלו את הכוננות לשיא בכל הארץ, אבל במיוחד בירושלים. למרות מחאות הערבים, גם היום יוטלו הגבלות על כניסת מתפללים להר הבית. מנהיגים מוסלמים בארץ קוראים למחות ולהפגין ב"יום אל אקצה"

אחרי העימותים השבוע בירושלים, עקב ההאשמות של בכירים מוסלמים כי ישראל חופרת בהר-הבית, הכריזו במשטרה על כוננות שיא בכל רחבי הארץ לקראת תפילות יום השישי, שיערכו היום (ו') בהר. אלפי שוטרים יפטרלו בבירה ומסוק יועלה לאוויר.

 

אמש התקיימה הערכת מצב במשטרת מחוז ירושלים, בה השתתף גם מפכ"ל המשטרה, רב ניצב דודי כהן. בישיבה הוחלט לאפשר את הכניסה לתפילות יום השישי בהר-הבית לגברים מוסלמים בני 50 ומעלה, בעלי תעודות זהות כחולות בלבד. גיל הנשים המוסלמיות לא יוגבל.

 

ראש אגף המבצעים במשטרה, ניצב בנצי סאו, אמר ל-ynet: "מזה חמישה-שישה ימים מנהיגים ערבים של כל הפלגים ומנהיגים דתיים בארץ ובחו"ל קוראים להגיע מחר להר-הבית ולהילחם על מסגד אל-אקצה. קריאות כאלו בעבר הביאו לאירועים קשים מאוד ואנחנו ערוכים כדי למנוע כל התקלחות".

 

המשטרה תעבור בשעות הבוקר המוקדמות ל"פעילות מבצעית ג' מיוחד", מדובר ברמת כוננות אותה מגדירים במשטרה "הכי קרובה למצב חירום". אלפי שוטרים, שוטרי מג"ב ושוטרי יחידות מיוחדות, בפיקודו של מפקד מחוז ירושלים ניצב אהרון פרנקו, יתפרסו לפנות בוקר בכפרים, ברחבי מזרח העיר, בסמטאות העיר העתיקה וסביב הר-הבית.


השוטרים יתפרסו ברחבי העיר, השבוע (צילום: AP)

 

כן יוקם חדר פיקוד קדמי נייח בנקודת הכותל ובו יהיו נציגי יחידות המשטרה ונציגי גופים נוספים. מסוק משטרתי יופעל לפיקוח מהאוויר ולסיוע והכוונת הכוחות, וגם בהכוונת התנועה. חדר פיקוד קדמי נייד, בראשות מפקד המחוז, ינוע בין הכוחות ברחבי העיר. במשטרה מדגישים כי "כל ניסיון להפר את הסדר יטופל בתקיפות ובנחישות".

 

ניצב סאו התייחס לאמירות של השייח ראאד סלאח ובכירים ערבים נוספים: "מדובר בהתבטאויות קשות מאוד, שנשמעות בימים האחרונים וניסיון העבר לימד אותנו למה זה מביא. אין חופש, כל השוטרים יהיו בחוץ בכל רחבי הארץ, בדגש על ירושלים - הר הבית, ובכל הערים המעורבות ומרכזי חיכוך. כל זה בנוסף לעובדה שאנחנו נמצאים ערב חג. אנחנו צריכים לפעול למנוע כל ניסיון לבצע פיגוע. הכוחות גם יהיו פרוסים בריכוזי קהל, במקומות בילוי ונופש ופרוסים בצירי תנועה הבין-עירוניים".

 

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', קיים גם הוא הערכת מצב מיוחדת בשיתוף המפכ"ל, גורמי משרד החוץ והפרקליטות. הוא פנה למתפללים ולכל הגורמים המוסלמים והיהודים כאחד ודרש לשמור על איפוק ושקט. עם זאת, השר הדגיש כי כנגד כל ניסיון להפר את הסדר, תינקט פעולה נחושה על מנת למנוע התלקחות.

 

בהמשך לדבריו אתמול של מנהיג הזרם הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב, קרא רב הכותל, שמואל רבינוביץ', למנהיגי הדתות להביא להרגעת הרוחות ולהבאת השפיות לעיר הקודש. לדבריו, "עלינו לעשות הכל כדי שעיר הקודש תהיה עיר של שלום ולא של פירוד ומחלוקת. מנהיג דת אסור לו להיות שותף להפצת שקרים והסתה, המתבססות על טענות מגוחכות".

 

"יום זעם למען ירושלים"

מנגד, הארגונים הפלסטינים ואנשי דת בשטחים ובעולם מבקשים להפוך את יום שישי ליום התגייסות והצלה למען מסגד אל-אקצה. זאת, מלבד בקשת שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, מהאו"ם להתערב בנעשה בהר הבית. מנהיג זרם האחים המוסלמים בעולם, השייח' יוסף אל קרדאויי, קרא למוסלמים ולערבים בעולם כולו להכריז על יום זעם והתגייסות למען ירושלים. קרדאווי אמר כי ירושלים אינה של הפלסטינים, אלא היא נחלתם של כל המוסלמים בעולם ועליהם להפגין ולהתקומם נגד התנהלות ישראל בעיר ובמסגדים.

 

גם תנועת חמאס קראה להתגייסות כללית וליום של הפגנות. תנועת הפתח קראה בהודעה מיוחדת למחות נגד תוקפנות ישראל בירושלים והפגיעה במקומות הקדושים. ראש בתי הדין השרעים ברשות הפלסטינית, השייח' תייסיר תמימי, קרא אף הוא להתגייסות כללית למען ירושלים

 ואל-אקצה. תמימי קרא גם למדינות הערביות ולמדינות המוסלמיות לנקוט בצעדים קונקרטיים למען העיר "כדי להתמודד עם תוכניות ייהוד העיר". בשטחים ובעולם הערבי עוקבים בדריכות אחר הצפוי בבירה, בצל הגבלת המשטרה את גילאי המתפללים והערכות כי מתפללים רבים מתחת לגיל המותר יבקשו להיכנס להר-הבית.

 

במקביל, דחה אמש בג"ץ את עתירתו של יהודה גליק, מארגון "זכויות אדם בהר הבית", שביקש לאפשר ליהודים להיכנס להר מחר ובשבת. השופט יורם דנציגר קבע כי מדובר בהחלטה של המשטרה, ללא עילה להתערבות בית המשפט.

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים השבוע בירושלים
צילום: AFP
הפרות סדר במזרח העיר
צילום: AFP
הר-הבית, במוקד
צילום: AFP
מומלצים