שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דו"ח: באזור חיפה יותר ילדים חולים בגלל זיהום

דו"ח של הקואליציה לבריאות הציבור שהתפרסם היום (א') קובע כי באזור חיפה ילדים חשופים יותר לזיהום אוויר ולמחלות. במשרד הבריאות מודים: באזור חיפה והקריות אין מספיק תחנות ניטור ואין מידע על כל סוגי המזהמים

ילדים המתגוררים באזור חיפה והצפון חשופים יותר לזיהום אוויר ותחלואה - ולמרות זאת בידי הרשויות אין בסיס נתונים מקיף אודות כלל המזהמים המצויים באוויר, כך עולה מדו"ח שפרסמה היום (א') הקואליציה לבריאות הציבור.

 

דו"ח זה מאחד תחת הכותרת, "לראות את הנולד" את מרבית המחקרים שנעשו אודות השפעות זיהום האוויר על בריאות ילדים - הן בישראל והן בעולם.

 

השורה התחתונה שלו מסכמת למעלה מ-25 שנות מחקר ואינה מותירה ספק: ילדים המתגוררים במקומות בהן רמות הזיהום גבוהות - בעיקר באזור חיפה אך גם באזורים הסמוכים לתחנות כוח כמו חדרה ואשקלון למשל - נחשפים לזיהום בעשרות אחוזים יותר מאשר ילדים באזורים אחרים ומשלמים על כך בבריאותם.

 

לצד בחינת הקשר בין זיהום ותחלואה בקרב ילדים, בוחן הדו"ח את המצב השורר בישראל לבין המצב השורר באירופה ומוצא כי רמת זיהום האוויר בישראל גבוהה משמעותית מרמת זיהום האוויר במערב אירופה. הסיבה לכך היא בעיקר תקנים נמוכים יותר ובמרכזם תקני דיוקסינים (מזהמים אורגניים - א.ר), הגבוהים משמעותית מהתקנים הנהוגים במדינות במערב אירופה.

 

בדו"ח מוצגים ממצאים רבים על רמת התחלואה בקרב ילדים בישראל ובעיקר באזור חיפה, שם קיים ריכוז מזהמים כתוצאה מפעילות התעשייה הפטרוכימית. מנתונים אלה עולה כי באופן שיטתי, בין השנים 1995 ל-2002, הייתה רמת התחלואה באזור חיפה בקרב ילדים עד גיל ארבע, גבוהה בכ-10 עד 30 אחוזים יותר מהממוצע הארצי.

 

בקרב ילדים עד גיל 14, מדבר בסטייה גבוהה אף יותר שנעה בין 15 ל-50 אחוזים. מחקר נוסף בהקשר זה מעלה כי הילדים המתגוררים באזור חיפה חשופים לעופרת פי ארבעה מהממוצע הארצי. לצד זה, בדו"ח מצוין כי בניטורים שנעשו בעשרה מוסדות חינוך באזור חיפה והקריות נמדדו חריגות גבוהות בחומרים מסרטנים וודאיים. כך למשל בחומרים המסרטנים בנזן ופורמלדהיד נמדדו חריגות של פי 6 עד 10 מערכי הסף הישראלים שנקבעו.

 

מדו"ח הקואליציה עולה עוד כי רמת עופרת גבוהה מצויה גם במוסדות חינוך ובמרכזי קניות הסמוכים לאזורי התעשייה, דוגמת קניון 'חוצות המפרץ' למשל.

 

מחברת הדו"ח, אלה נווה, מציינת כי מחקרים אלו קושרים באופן חד משמעי בין זיהום לתחלואת ילדים וכן בין השפעות הזיהום על מומים מולדים בתינוקות. לצד מחלות דוגמת סרטן, סכרת, מחלות בדרכי הנשימה, מציינת נווה כי המחקר העכשווי מצביע גם על קשר לבעיות נוירו-התנהגותיות בילדים.

 

כמה עולה ההזנחה? פי 42

פרט למחיר הבריאותי שמשלמים תושבי ישראל על היעדר הטיפול מצד הרשויות השונות, בקואליציה מציינים כי קיים גם מחיר כלכלי. הדו"ח מביא תחשיבים שבוצעו בנושא אשר מצאו כי העלות הכלכלית של הטיפול במחלות גבוה פי 42 מהעלות של מניעת הזיהום. במילים אחרות, מדיניות רכה כלפי מזהמים עולה למדינה פי 42, בהשוואה למדיניות קשוחה של מניעת זיהום ומניעת תחלואה בקרב האוכלוסיה.

 

עם פרסום הדו"ח הודיע המשרד לאיכות הסביבה כי חלק מהמלצותיו תואמות את מדיניות המשרד באזור הצפון, בכל הקשור למניעת הגברת הזיהום ואכיפה. . במשרד הבריאות התלוננו על ניטור לקוי, בעיקר באזור הקריות.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי הניטור באזור חיפה והצפון חסר ולקוי ואמרו כי "למרות ההצהרה של איגוד ערים חיפה על ריבוי תחנות הניטור, רק שלוש מהן מנטרות חלקיקים מסוג PM2.5 הנחשבים למסוכנים ביותר".

 

סגן הרופא המחוזי במשרד, ד"ר יונתן דובנוב הוסיף כי "גם הכמות וגם המיקום הפיזי של התחנות (טבעון, נווה שאנן ואחוזה בחיפה) אינם מספקים ואינם נותנים תמונה אמיתית לאזורנו (הקריות חשופות לגמרי ואין כל נתונים משם)". דובנוב סיכם כי יש לנטר גם מזהמים נוספים לבד מהמזהמים "הקלאסיים" שנבדקים.

 

מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, שלמה כץ, אמר כי משרדו פועל להורדת הזיהום הן בדחיפת פרויקט הולכת הגז הטבעי לאזור חיפה והן ביישום טכנולוגיות להפחתת מזהמים. "המשרד מתנגד לאישורים של בניית פרויקטים חדשים אשר יוסיפו לזיהום הקיים", הוסיף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין נתונים באזור. מפרץ חיפה והקריות
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים