שתף קטע נבחר

בדקנו את Windows 7

מערכת ההפעלה החדשה מבית מיקרוסופט, Windows 7, תצא בעוד כמה ימים לשוק. האם לרוץ ולהתקין? ניב ליליאן בדק את הגירסה הסופית וחזר עם מסקנות

בעוד 11 ימים בדיוק תצא לשוק Windows 7, מערכת ההפעלה החדשה מבית מיקרוסופט. שבע, כפי שהיא מכונה בקיצור, היא כבר עכשיו מערכת הפעלה שמוכרת כבר בבתים רבים – בזכות תוכנית בטא ציבורית רחבה מאוד, שהשיקה מיקרוסופט כבר לפני מספר חודשים.

  

על פי נתוני החברה, תשעה מיליון משתמשים ברחבי העולם וביניהם לפחות 75 אלף ישראלים הורידו והתקינו את מערכת ההפעלה החדשה בגירסתה הלא סופית, גירסת RC1. אנחנו בדקנו את Windows 7 עוד בגירסת ה-Pre-Beta שלה, והתרשמנו אז לחיוב מאחת מגירסאות הניסוי היציבות והבוגרות ביותר שיצאו מבית מיקרוסופט.

  

עריכה והגשה: מישל דור 

 

לכן, בביקורת הרשמית של הגירסה הסופית אותה קיבלנו להתנסות, לא נחזור שוב על ציון התכונות החדשות ב-Windows 7 (מי שמעוניין, מוזמן לקרוא על כך בנסיעת המבחן שלנו או לצפות בווידאו), אלא נתמקד בהליך ההתקנה, בביצועים במשימות יומיומיות ובשינויים שבוצעו בין הגירסאות. כרגיל, ההתבוננות שלנו היא מנקודת מבטו של המשתמש הממוצע – וקצת יותר.

 

שלוש גירסאות ל-Windows שלי

Windows 7 מגיעה בשלוש גירסאות: Home Premium, Professional ו-Ultimate. גירסת ה-Home Premium מיועדת בעיקר למשתמש הביתי וזו כנראה הגירסה שרובנו נתקין והיא ממוקדת בעיקר בתמיכה במדיה - מוזיקה, תמונות וסרטים. גירסת Professional מוסיפה עליה עוד כמה תכונות שמעניינות את מי שמתחבר עם המחשב שלו למקום העבודה (חיבור ל-Domain) או לעסקים קטנים, אליבא דמיקרוסופט.

  

ולבסוף, גירסת ה-Ultimate, המכילה כל טוב, כולל אפשרויות ניהול ונעילת יישומים – והיא מקבילתה של גירסת ה-Enterprise שתשווק רק לארגונים גדולים – מדובר באותה גירסה, רק בשמות שונים, וזו גם הגירסה שאנחנו קיבלנו לבדיקה – גירסת 32 ביט.

 

מחשב הבדיקה שלנו, למתעניינים, מבוסס על מעבד AMD Athlon 64X2 +3800 כפול ליבה במהירות שני גיגההרץ, עם שני גיגהבייט זיכרון DDR2 במהירות 667 מה"צ, ולוח אם של Albatron, דגם KM61S-AM2.

 

התקנה: איפה השדרוג?

תכונה אחת מאוד בולטת ומרגיזה בהתקנה של Windows 7 הוא חוסר היכולת לבחור באפשרות "שדרוג", המשמרת את כל התוכניות שלכם ואת נתוני המערכת, אם

אתם עוברים מ-Windows XP (ב-Vista האפשרות הזו קיימת). אבל, למרבה הפלא – גם כשניסינו לשדרג מגירסת ה-RC של Windows 7 – נענינו בשלילה. מרגיז.

 

בלית ברירה, התקנו התקנה נקיה, מה שאומר שהיינו צריכים גם להתקין מחדש חלק ניכר מהתוכנות שלנו. אגב, בצורך הזה מיקרוסופט מודים מפורשות.

 

בדיעבד, מסתבר שיש דרך עוקפת שמאפשרת שדרוג מ-RC, אבל היא מחייבת שינוי תוכן של קובץ ומשיכה שלו מהתקליטור, ואינה מומלצת על ידי מיקרוסופט למשתמש הממוצע.

 

הדבר היחיד שממתיק את הגלולה המרה, הוא כלי המעבר המצורף בגירסאות האחרונות – Windows Easy Transfer. הכלי הזה, אוסף מהמחשב הישן שלכם את כל הנתונים שלכם, מסמכים, תמונות, הגדרות וקבצים אחרים חשובים ומעביר אותם למערכת ההפעלה החדשה.

 

אנחנו השתמשנו בו – ומיד הרגשנו בבית: הטפט שלנו, כל הקבצים שהיו על שולחן העבודה וכל ההגדרות שלנו, יובאו למערכת החדשה.

 

לגבי הליך ההתקנה עצמו, הוא מהיר ואלגנטי. התקנת המערכת (כשהמחיצה המיועדת אותחלה) אורכת פחות מרבע שעה, ופחות מעשרים דקות כולל מסכי ההגדרה האחרונים בסביבה החדשה. במובן הזה, אין לנו תלונות כלל.

 


 

תמיכה בחומרה

כבר בנסיעת המבחן, ציינו לטובה את התמיכה בחומרה של Windows 7. החומרה שלנו, מרביתה ככולה, זוהתה והותקנה, להוציא כמה יוצאי דופן של חומרה ישנה במיוחד כמו מודם אנלוגי וסורק ישן. זו, אגב, אחרי התקנה ידנית של דרייברים שנכתבו במקור לויסטה, החלה לעבוד ללא שום תלונות.

 

בין גירסת ה-Pre Beta לבין גירסת השחרור, הספיקה מיקרוסופט לשפר ולהוסיף עוד כמה מנהלי התקנים, כמו למשל מנהל התקן עבור מצלמת הרשת שלנו מתוצרת לוג'יטק, שבגירסת הטרום שחרור עוד לא נתמכה כראוי.

 

בסך הכל, בכל הקשור לחומרה – Windows 7 עושה עבודה מצוינת וראוי לציון גם מסך ניהול ההתקנים החדש בתפריט ה"התחל" – Devices & Printers, שמציע מסך ניהול גרפי וידידותי יותר לניהול ההתקנים שלכם, מאשר Device Manager הוותיק, שעשוי להיראות מאיים למשתמש הלא מנוסה.

 

מערכת קבצים

WinFS המיוחלת אומנם מבוששת לבוא גם בגירסה הנוכחית, אבל כפי שכבר ציינו בנסיעת המבחן, מציגה מיקרוסופט ב-Windows 7 את הרעיון של Libraries, ספריות-על, המאגדות קבצים לפי סוג: מסמכים, תמונות, סרטים ומוזיקה (ניתן גם להוסיף סוגים לפי ראות עיניכם), והמכילות כל אחת, את כל התיקיות (folders) הרלוונטיים, מבלי שתצטרכו לכתת אצבעותיכם בשיטוט בתוך הכונן הקשיח, בחיפוש אחר קובץ אבוד.

 

בגירסת ה-Pre Beta, הסידור המאוד נוח הזה, היה שמור למחיצות המפורמטות כ-NTFS בלבד. כעת, מיקרוסופט הרחיבו את התמיכה גם למערכת הקבצים FAT32 המיושנת יותר, מה שאומר שכעת כל אחד יכול להשתמש בה. יופי.

 


ספריות על

 

ביצועים

כשפרסמנו את נסיעת המבחן, היו מגיבים שהתלוננו – מדוע לא השווינו ביצועים ל-XP אלא רק ל-Vista? פורמלית, ההיגיון מחייב להשוות רק מול הגירסה הקודמת, כדי למדוד הבדלים ושינויים מעשיים בארכיטקטורת התוכנה, וכך גם עשינו.

 

אולם, בשל העובדה ש-Vista היא מערכת הפעלה שנכשלה בשוק, ובבתים רבים בישראל ובעולם יישקל בעצם המעבר בפועל מ-XP ל-7, הפעם מדדנו ביצועים גם מול מערכת ההפעלה הוותיקה בת שבע השנים (מצאתה ב-2002), בגירסת SP3. התוצאות מפתיעות קמעה.

 

בזמני עליה וכיבוי המחשב, Windows 7 היא אלופת המהירות ומביסה את קודמותיה. בהפעלה, 24 שניות לעומת 34 שניות ב-XP ו-42 ב-Vista. ובכיבוי היא מנצחת את XP רק ב"פוטו-פיניש" צמוד וזניח, למעשה: 13.47 שניות לעומת 14.04 שניות. Vista משתרכת בכבדות מאחור עם 45 שניות לכיבוי מלא.

 

מבחינת צריכת זיכרון, “במצב מנוחה” ללא כל יישום פועל או שירותים חיצוניים נוספים - Windows 7 צורכת מעט יותר זיכרון מ-XP: כשלושים אחוזים לעומת 23.3.

 

למה לשדרג מ-XP?

אז למה בעצם לשדרג? צריך לזכור שחוץ מהתכונות החדשות, ניהול הזיכרון וניהול המעבד של שבע הוא מתקדם בהרבה מזה של XP. הוא אכן בא לידי ביטוי כשהעמסנו על המערכת דפדפן עם לשוניות מרובות פתוחות, משחק מה-ג'ונג', ונגן מדיה פועל עם ויזואליזציה, כשברקע רצה לה בדיקת וירוסים.

 

בשעה שב-XP ניצולת הזיכרון והמעבד נסקה מעלה (התמיכה של XP בריבוי ליבות אינה מיטבית, בלשון המעטה) עם מעל ל-50 אחוזי ניצולת לזיכרון ולעתים גם למעבד, ניצולת הזיכרון עלתה ב-7 לארבעים וחמישה אחוזים בלבד (כ-15% נוספים לעומת מנוחה), ופעילות המעבד, נותרה גם בשיא מתחת ל-40% - המשמעות: יותר משאבי מערכת נותרו פנויים לעבודה.

 

במבחן ה-RIP שלנו, שבו אנו בודקים את זמן ההמרה של תקליטור מוזיקה בן 62 דקות (האלבום השחור של מטליקה) לקבצים בפורמט MP3, באיכות דגימה של 192 Kbps, שיפרה Windows 7 את התוצאה שלה מגירסת הבטא מ-2:25 דקות ל-2:12, וניצחה גם את XP שביצעה את אותה המשימה ב-2:15 שניות.

 


ריבוי משימות

 

שלום למסכים הכחולים?

ומילה אחרונה לפני סיום לגבי יציבות: בגירסת ה-RC של Windows 7 נתקלנו במסכים הכחולים הידועים לשמצה, שלא היו מנת חלקנו ב-Pre-Beta. אלה נעלמו, אחרי ששדרגנו את ה-BIOS, תוכנת ההפעלה הבסיסית של לוח האם שלנו, שהוא כבר מיושן יחסית.

 

לכן ההמלצה שלנו: אם לוח האם שלכם בן יותר משנה וחצי-שנתיים – טרם התקנת Windows 7- שדרגו את ה-BIOS שלו - העזרו בטכנאי מחשבים או בחנות בה רכשתם את המחשב.

 

סיכום

Windows 7 היא קפיצת מדרגה רצינית עבור מיקרוסופט. זוהי מערכת הפעלה יציבה, ידידותית וטובה, שלוקחת את החברה ומשתמשיה אל תוך העתיד, ולא רק מבחינת ביצועים ויציבות: היא מכילה בתוכה הרבה תכונות מתקדמות שלא סקרנו כאן, כמו תמיכה בממשקי מגע, תאימות טובה גם לנטבוקים ומחשבים ישנים, מצב תאימות מיוחד והזרמת מדיה מרחוק - ואותן נבקר בחלקה השני של סקירה זו, שיפורסם בהמשך השבוע.

 

המחירים טרם נמסרו לנו על ידי מיקרוסופט ונשמרים ליום ההשקה, אבל באופן עקרוני, אם היו שואלים אותנו אם היינו מוכנים לרכוש את Windows 7 כמערכת הפעלה למחשב חדש – התשובה שלנו הייתה חיובית. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים