שתף קטע נבחר

"חיסון לשפעת חורף מכפיל סיכון לשפעת חזירים"

האם החיסון לשפעת העונתית יכול להזיק יותר מאשר להועיל? מחקר קנדי קובע שאלו שהתחסנו לשפעת העונתית היו בסיכון כפול לחלות בשפעת החזירים. בתגובה: 12 מתוך 13 מחוזות בקנדה השהו את תכנית החיסונים העונתית שלהם. ארגון הבריאות העולמי: אין סיבה לדאגה. משרד הבריאות: הדו"ח מוכר לנו, נבדוק העניין בישראל

מרבית המחוזות בקנדה משהים את תוכנית החיסונים העונתית שלהם; זאת בעקבות מחקר חדש, המצביע על כך שהחיסונים נגד שפעת עונתית עלולים להכפיל את הסיכון לשפעת החזירים.

 

בישראל, כמו בארצות הברית ובמדינות רבות אחרות, ממליצות רשויות הבריאות לציבור להתחסן כנגד השפעת העונתית לפני או במקביל לקבלת החיסון לשפעת החזירים. לפי דיווח של ה"הוול סטריט ג'ורנל", הממשלות במחוזות הקנדיים החליטו לדחות את תוכניות החיסונים לשפעת העונתית עד לאחר שהחיסונים לשפעת החזירים יושלמו. 

 

"הקשר הוא ספקולטיבי בלבד"

עורכי המחקר, ד"ר דנוטה סקוורונסקי מהמרכז לבקרת מחלות בבריטיש קולומביה, ד"ר גסטון דה-סרה מאוניברסיטת לאבאל בקוויבק וונטשה קרוקופט מהסוכנות להגנה על הבריאות באונטריו, מצאו שאנשים שקיבלו חיסונים לשפעת עונתית בשנה שעברה נמצאים בסיכון כפול להידבק בשפעת החזירים. המחקר נמצא כעת בשלב של "סקירת עמיתים", כך שהחוקרים מנועים מלהתראיין עד לפרסומו, אך הוא גרם לרשויות הבריאות בקנדה ובמדינות נוספות לבחון ממצאים בבתי החולים אצלם, במטרה לאשר או לדחות את הממצאים.

 

התגובה לא איחרה לבוא: הסוכנות הקנדית להגנה על הבריאות מיהרה לשחרר ממצאים ראשוניים מסקירת מידע מבתי חולים ברחבי המדינה, שמצביעים על כך שאין קשר בין החיסון לשפעת עונתית לבין חומרת ההידבקות בשפעת החזירים. ראש הסוכנות, ד"ר דיוויד בטלר-ג'ונס, סיפר בשיחת ועידה טלפונית לתקשורת שצוות החוקרים התבקש לבחון מידע לגבי חולים שאושפזו עם שפעת חזירים חמורה. "קשר בין השניים הוא ספקולטיבי", צוטט ד"ר בטלר-ג'ונס על ידי סוכנות הידיעות רויטרס. הסוכנות הקנדית להגנה על הבריאות גם מינתה פאנל חוקרים עצמאי לבחינת המחקר של סקוורונסקי, דה-סרה וקרוקופט, בניסיון לבחון את המצב, שהוביל למבוכה בקרב הקהילה המדעית וזכה לכינוי "הבעיה הקנדית".

 

ארגון הבריאות העולמי: אין סיבה לדאגה

ארגון הבריאות העולמי אינו מודאג, ובניגוד לעמדת הממשלות במחוזות הקנדיים, הוא ממליץ להמשיך בשגרת החיסונים כפי שתוכנן. מרי פול קייני, מנהלת חטיבת החיסונים בארגון הבריאות העולמי, צוטטה בעיתון הקנדי Globe and Mail באומרה שהממצאים הקנדיים היו "אנומליה בינלאומית" וכי אפשר שהם נבעו מ"הטייה מחקרית". חוקרים מארצות הברית, אוסטרליה ובריטניה אמרו אף הם בתגובה שהם עצמם לא מצאו ממצאים דומים, וגם המרכז לפיקוח ולמניעת מחלות בארצות הברית (ה-CDC) הודיע כי קבלת שני החיסונים בו זמנית הינה בטוחה.

 

"אינני יכול לחוות דעה לגבי ממצאי המחקר, שכן הוא לא פורסם עדיין", אומר פרופ' ראול רז, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים "העמק" בעפולה, "אך בהחלט היה ראוי שהקשר בין מתן החיסון לשפעת עונתית לבין הסיכון להידבקות בשפעת החזירים ייבדק גם אצלנו. זה חשוב לא רק בגלל המחקר שפורסם, אלא משום שאנו עומדים להכניס לתוכנית החיסונים חיסון שאין לנו מושג לגביו - לא רק מבחינת היעילות, אלא גם מבחינת הבטיחות שלו. מאחר שיש בידינו גם האמצעים לעשות זאת  - המידע שזורם מבתי החולים ומהקופות מאפשר לעקוב אחר החולים גם לאחר המחלה, הרי התשתית למחקרים אפידמיולוגיים מהסוג הזה קיימת, כך שכל מה שנחוץ הוא שמישהו ייקח את הנתונים האלה לידיים ויממן מחקר כזה".

 

משרד הבריאות: נבדוק העניין בישראל

ממשרד הבריאות נמסר: "הדו"ח מוכר למשרד הבריאות והמשרד אף פנה לארגון הבריאות העולמי, שבודק את הנושא וציין כי לא התקבל דיווח דומה מאף מקום בעולם. יש להדגיש כי הנתונים טרם פורסמו או נבדקו באופן רשמי. יש לציין עוד,כי לאחרונה פורסם מחקר אחר, בעיתון רפואי מוביל, לפיו החיסון העונתי עשוי להקנות הגנה מסויימת. בכל מקרה, בכוונת משרד הבריאות להתחיל בבדיקה ספציפית של העניין גם בישראל".


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכפיל את הסיכון לשפעת חזירים?
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים