שתף קטע נבחר

נתניהו: לא נסכים שאולמרט, לבני וברק יגיעו להאג

מושב הכנסת נפתח, ובנאומו הציב ראש הממשלה את המאבק בדו"ח גולדסטון "המעוות" בראש סדר היום: "החמאס הם פושעי המלחמה". ח"כ זחאלקה קרא לעברו: "הרגתם 400 ילדים". הנשיא פרס דרש "לקבל הכרעות מרחיקות לכת בדרך לפתרון שתי המדינות"

"אנחנו מבטיחים מושב ארוך ומאוד חם" - במליאת הכנסת נפתח אחר-הצהריים (יום ב') מושב החורף. הקפאת הבנייה בהתנחלויות, מעמד העובדים הזרים, הקמת המאגר הביומטרי, הרפורמה בוועדה לתכנון ובנייה, הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה, חוק משאל העם, ושינוי שיטת הממשל - הם רק חלק מהנושאים שיעסיקו את 120 חברי הכנסת מימין ומשמאל בחודשים הקרובים.

 

את עיקר דבריו בפתח המושב הקדיש ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לביקורת חריפה על דו"ח ועדת גולדסטון של האו"ם, שהאשים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. הוא מנה את פשעי המלחמה שביצע חמאס, והדגיש: "לא ניתן שאהוד אולמרט, ציפי לבני ואהוד ברק, ששלחו את בנינו למלחמה, יגיעו לבית הדין הבינלאומי בהאג".

 

"הזכות למדינה יהודית והזכות להגנה עצמית הן שניים מיסודות הקיום של עמנו", אמר נתניהו בפתח דבריו. "שתי הזכויות הללו שזורות זו בזו. ללא מדינה משלנו, לא ניתן להגן על עצמנו, וללא היכולת להגן על עצמנו לא ניתן להגן על המדינה. זכויות היסוד הללו של עם ישראל נמצאות תחת מתקפה מתמשכת מתקפה שהתגברה מאוד בעקבות מלחמת לבנון השנייה ומבצע 'עופרת יצוקה'. המשימה הראשונה שלנו היא להדוף מתקפה זו".

 

נתניהו פנה ותקף את בחריפות דו"ח גולדסטון. בתחילה התייחס לעצם הגדרת סמכותה של ועדת גולדסטון, לחקור את "הפרות החוק הבינ"ל מצד הכוח הכובש הישראלי נגד הפלסטינים".

הוא פנה לח"כים והדגיש: "אני מבקש שתשימו לב לניסוח: 'הכוח הכובש הישראלי'. זה אחרי שפינינו כל סנטימטר מעזה".

 

"הדו"ח המעוות הזה שכתבה הוועדה המעוותת הזו, מערער על עצם זכותה של ישראל להגנה עצמית. הדו"ח הזה מעודד את הטרור והוא גם מסכן את השלום. אני מבקש להבהיר כאן: ישראל לא תיטול סיכונים כלשהם למען השלום אם היא לא תוכל להגן על עצמה". 

 

"בדו"ח הזה מוצגים מנהיגי ישראל, מפקדי וחיילי צה"ל כפושעי מלחמה", הוסיף נתניהו. "אך האמת היא בדיוק הפוכה. מנהיגי ישראל וצבאה הם אלה שיצאו להגן על אזרחי ישראל מפני פושעי מלחמה, ועוד אילו פושעי מלחמה". הוא מנה את פשעי החמאס - הכרזתו על כוונתו להשמיד את ישראל, ירי הרקטות, חטיפת גלעד שליט והחזקתו - והדגיש: "לא נסכים למצב שבו אהוד אולמרט, אהוד ברק וציפי ליבני - ששלחו את חיילי צה"ל להגן על ערינו ואזרחינו - יזומנו לספסל הנאשמים בהאג".

 

"באו"ם קיבלו אותי יותר בנימוס"

במהלך הדברים צעק ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) לעבר ראש הממשלה: "400 ילדים הרגתם!", והושתק על ידי יו"ר הכנסת. בתגובה לקריאות הביניים של הח"כים הערבים הפטיר נתניהו: "באו"ם קיבלו את ראש ממשלת ישראל ביתר נימוס מחלק מחברי הכנסת". ח"כ דב חנין (חד"ש) קרא לעברו "אל תחנך אותנו". נתניהו השיב: "מקבלים את זה באהבה".

 

בהמשך, עבר נתניהו לדבר על תהליך השלום, הזכיר את נאום בר-אילן ואת ההקלות הנרחבות לפלסטינים בגדה המערבית, והדגיש כי "אנחנו מוכנים לעבוד קשה למען השלום", והוסיף כי הוא מצפה לאותה נכונות גם מהרשות הפלסטינית. הוא קרא לראשי הרשות הפלסטינית לומר לעמם את האמת: "ללא הכרה במדינת ישראל כמדינת היהודים פשוט לא נוכל להגיע לשלום. זו גם שעתם של מנהיגי המדינות הערביות באזור לומר לעמיהם את האמת - שמדינת ישראל אינה אויבת האיסלאם". הוא חזר על קריאתו לפלסטינים לפתוח באופן מיידי במשא ומתן.


נתניהו נואם, פרס וריבלין עוקבים (צילום: גיל יוחנן)

 

כצפוי, הציב נתניהו בראש סדר העדיפות מבחינת הביטחון את הגרעין האיראני."בחודשים האחרונים נחשפוט פניה האמיתיים של העריצות האיראנית", אמר. "משטר שתומך בטרור, ובונה מתקנים חבויים לייצור נשק גרעיני. הנשיא אובמה חזר לאחרונה על מחויבותו למנוע מאיראן להשיג נשק זה".

 

כן מנה עוד שורת נושאים העומדים על סדר היום - חיזוק הכלכלה, שיפור החינוך ומאבק באלימות: "להחזיר את הביטחון לרחובותינו עכשיו, ולצמצם את הפערים בין הפריפריה למרכז עכשיו", אמר. נתניהו גם הדגיש שיפעל כדי להקל על הליכי הבנייה כי אנשים מתעסקים עם "מאעכרים ועוד מאעכרים".

 

בסיכום דבריו אמר: "יש דבר אחד שמאפשר לנו להתמודד בהצלחה עם האתגרים: זו ההכרה של מדינת ישראל כביתו היחיד של עמנו, העם היהודי. אין ליהודים מדינה אחרת ואיננו חפצים במדינה אחרת. בעזרת השם, נפעל להביא לישראל ביטחון, שגשוג ושלום. בעזרת השם, כך יהיה לעד. שנה טובה".

 

פרס: בניין המדינה לא יושלם בלי שלום

לפני נתניהו עלה לנאום נשיא המדינה שאמר כי המושב הזה "יצטרך לקבל בחורף הנוכחי הכרעות מרחיקות לכת" והדגיש שני יעדים מרכזיים: הביטחון והחינוך. "בנייתה של מדינת ישראל לא תושלם, כל עוד לא יושלם תהליך השלום. אין לנו פרטנר לשלום מבחינה רגשית. השלום שיש לנו והשלום שיבוא, לא יהיה רומנטי. הוא לא יבוא מאהבה, אלא מכורח. מוטב לנו שלום כזה, מאשר תהליך שאין לו סוף. לא כך חלמנו על שלום - אבל זה מה שיש. די לנו בתהליכים, הגיע עת סיכומים".

 

"במצב הנוכחי, עלינו לבחור בין שתי אפשרויות", הוסיף פרס, "להיות לבד, בודדים בנשיאת האחריות לנעשה בשטחים מול עוינות וביקורת גוברת ולהסתכן במדינה דו-לאומית דה פקטו, או להמשיך את המשא-ומתן עם הרשות הפלסטינית עד למציאתו של פתרון מתקבל על הדעת. יש מלחמת אין ברירה, ויש שלום של אין ברירה. בעיני אפילו שלום של אין ברירה עדיף. אני סבור כי הפתרון של שתי מדינות לשני עמים הוא כבר נחלת הרוב במדינת ישראל. לא ניתן לסגת ממנו, ואין כיום פיתרון אלטרנטיבי טוב ממנו".


מליאת הכנסת מכונסת לדיון ראשון (צילום: גיל יוחנן)

 

בהתייחס לאתגר החינוך אמר הנשיא: "אין לנו הון, אלא אך ורק הון אנושי. זה לא הון קיים שעובר בירושה, אלא הון שיש לייצרו. רק חלוקה צודקת של ההון הזה תביא צדק ושוויון אמיתי לכל אזרחי ישראל. הענקת חינוך יסודי וגבוה חינם, לכל ילדי ישראל, תבטיח עתיד נכון למדינה. אין להשלים עם ירידת רמת הלימוד בתוכנו ואסור להשלים עם עליית רמת הבורות. האלימות בקרב צעירים רבים היא מכת המדינה ויש להתייצב נגדה בעוז".

 

ריבלין: האם הדיונים הפכו לאנדרלמוסיה?

את המושב פתח יושב-ראש הכנסת ראובן ריבלין, שעם תחילת דבריו הייתה במליאה נציגות חלקית בלבד לממשלה - ראש הממשלה בנימין נתניהו ועוד 19 שרים (מתוך 30). במהלך הנאום הצטרפו עוד כמה.

 

בדבריו בחר ריבלין להתייחס באריכות לסוגיית האלימות בחברה, תוך קריאה לחברי הכנסת לשמש דוגמה לציבור. הוא קרא "לבצע חריש עמוק בסדרי העדיפויות הלאומיים שלנו", ובמקום להאשים את מערכת אכיפת החוק, "מוטלת על שכמנו החובה לבחון את האופן שבו אנחנו מנהלים את הפולמוס בין כותלי הבית הזה".

 

"האם גם אנחנו, בדיונים המתחוללים בינינו, לא חטאנו באלימות מילולית?. האם באמת ובתמים משמשת הכנסת בימה שראוי להתכבד בה? האם מצליחה הכנסת להוות זירה של ויכוח אמיתי, אפקטיבי, נאמן למקורו? גם אם הוא לעתים מר, קשה ונוקב? 

או שמא הפכו הדיונים כאן לאנדרלמוסיה בלתי נסבלת? האם לא הגענו למצב שבו הכנסת נעשתה בלתי רלוונטית פשוט משום שאי אפשר לקיים בה עוד שום דיון רציני, דיון כזה שהציבור כורה אליו את אוזנו כדי לשמוע איזושהי בשורה?".

 

עוד לפני הנאומים במליאה הציבו ראש הממשלה ושר הביטחון את יעדיהם המרכזיים במושב החדש. בנימין נתניהו אמר בישיבת סיעת הליכוד כי התנעת תהליך השלום והדיפת דו"ח גולדסטון הם "האתגרים הראשונים שיעמדו בפנינו" והזכיר גם את הרפורמה בוועדות התכנון והבנייה, לה מצפים לדבריו ישראלים רבים. יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה בישיבת קדימה כי מפלגתה הביאה במושב הקודם גאווה רבה והוכיחה שהיא אלטרנטיבה. "אנחנו חוזרים בהסתערות למושב הקרוב. נמשיך לתקוף, נציב נושאים על סדר היום ונאבק בגזרות שהניחה הממשלה על כתפי האזרחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו נואם. "מוכנים לעבוד קשה למען השלום"
צילום: גיל יוחנן
מליאת הכנסת
צילום: גיל יוחנן
פרס וריבלין במליאה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ חנין. "אל תחנך אותנו"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים