שתף קטע נבחר

נפילת תרבות המאיה - "הם עשו זאת לעצמם"

מידע חדש על היעלמות תרבות המאיה צריך להדליק נורת אזהרה אצל בני המאה ה-21. ארכיאולוגים שעשו שימוש בצילומי לוויין בקרינה תת אדומה חושפים - כריתת עצים מוגברת לצורך בנייה וחקלאות, האיצה את הבצורת שהביאה לקריסת התרבות המפוארת במרכז אמריקה

במשך 1,200 שנה, שלטו אנשי המאיה על מרכז אמריקה. בשיא פריחתה של תרבותם, בסביבות שנת 900 לספירה, מנו הערים מרכזיות של המאיה יותר מ-2000 איש ל-2.6 קמ"ר. בפריפריה חיו כ-200 עד 400 איש בכל 2.5 קמ"ר. אך לפתע, הכל נפסק.

 

השקט הפתאומי הזה נחשב לאחד מהאסונות הדמוגרפים הגדולים ביותר בכל התרבות האנושית - חורבן החברה התוססת שהייתה למאיה. כיצד זה קרה? מספר חוקרים אמריקנים סבורים שמצאו תשובה טובה לכך.

 

"הם עשו זאת לעצמם", אומר תום סבר, ארכיאולוג ותיק בתחום.

 

"המאיה מתוארים לעתים כאנשים שחיו בהרמוניה מושלמת עם סביבתם", אומר הדוקטורנט רוברט גריפין. "אך כמו תרבויות רבות אחרות לפניהם ואחריהם, הם כרתו יערות והשמידו מרחבים על מנת להגדיל את משאביהם בזמנים קשים".

 

בצורת גדולה התרחשה בערך באותה תקופה שהמאיה החלו להיעלם. ובזמן נפילתם, המאיה הרסו כמעט את כל העצים באזור על מנת לשתול ולגדל תירס להאכלת האוכלוסיה ההולכת וגדלה שלהם, הם גם כרתו עצים בשביל להבעיר אש וכן לשם יצירת חומריי בנייה.

 

"הם היו חייבים לשרוף 20 עצים לחימום אבני הסיד שייצרו רק מטר רבוע אחד של טיח לבניית המקדשים המפוארים שלהם, המאגרים, ומצבות הזיכרון", מסביר סבר.

 

הוא וצוותו השתמשו בסימולציות מחשב כדי להבין כיצד כריתת העצים היערות האיצה את בוא הבצורת. הם בודדו את השלכות דילול היערות באמצעות מודלים ממוחשבים מוכחים של חיזוי מזג אוויר.

 

"מידלנו את התרחישים הטובים ביותר והרעים ביותר : מכריתה של 100 אחוזים מהיערות באזורי המאיה ועד אי-כריתה בכלל", אומר סבר. "התוצאות היו מפתיעות ביותר. אובדן כל העצים גרם לעלייה של 3-4 מעלות בטמפרטורה ולהפחתה של 20-30 אחוזים בכמות הגשמים".

 

עוד ב"הידען": ראשי סוכנויות החלל: יש להתמקד בשיתופי פעולה ובבעיות הסביבה

 

לא שמרו על השמיטה

התוצאות מדברות בעד עצמן, אך יותר מחקרים צריכים להיעשות על מנת להשלים את התמונה הגדולה של היעלמות המאיה. תיעוד ארכיאולוגי חושף כיצד בעוד מספר ערים מרכזיות של המאיה נפלו במהלך תקופת הבצורת, ערים אחרות שרדו ואף שגשגו.

 

"אנו מאמינים שהבצורת הובנה באופן שונה באזורים שונים", מסביר גריפין. "אנו מציעים שהעלייה בטמפרטורה וירידה בכמות הגשמים נגרמו על ידי דילול יערות שהשלכותיו היו רציניות מספיק על מנת לדחוף חלק, אך לא את כל הערים המרכזיות מעבר לקצה יכולתן".

 

דילול היערות של המאיה נעשה באמצעות השיטה החקלאית של כריתה ושריפה – שיטה שעדיין משתמשים בה במקומות מסוימים בעולם, ולכן החוקרים מבינים איך זה פועל.

 

"אנו יודעים שמדי שנה עד שלוש שנים מעבדים חלקת אדמה, ולאחר מכן צריך לתת לה להתאושש במשך 15 שנה. באותו הזמן, עצים וירקות יכולים לגדול על האדמה הזו בעוד שכורתים ושורפים אזור אחר כדי לשתול בו".

 

אך מה קורה אם לא נותנים לאדמה לנוח מספיק זמן ולהתאושש מעצמה, או שמעבדים את השדות יותר ממה שהם מסוגלים לספק?

 

"אנו מאמינים שזה מה שקרה למאיה", אומר גריפין. "הם כרתו אזורים גדולים ועיבדו אותם בצורה אינטנסיבית מדי. עקב כך, גם היה קשה יותר עבור המאיה לאחסן מספיק מים כדי לשרוד את תקופת הבצורת".

 

"הערים ניסו לשמור על אספקה של 18 חודשים של מים במאגרי האחסון שלהם", אומר סבר. "בטיקל, למשל, הייתה מערכת של אחסון שהחזיקה מיליון גלונים של מים. ללא כמויות מספיקות של גשמים, מאגרי המים הלכו והתייבשו. רעב וצמא לא עוזרים לשמח את העם. השאר, כפי שאומרים, הוא כבר היסטוריה".

 

"בחלק מהערים המרכזיות של המאיה, נמצאו קברים גדולים, שהכילו קבוצות של גולגולות שיש להם אבני ירקן משובצות בשיניהן - דבר שנשמר רק לאליטה של המאיה - אולי במקרה זה מדובר ברצח אריסטוקרטים", הוא משער.

 

עוד ב"הידען": דיון על יזמות בחלל

 

החלל עושה מהפכה בארכיאולוגיה

אין גורם אחד שגורם לציביליזציה שלמה להיכחד, אך ברוא היערות כנראה האיץ את הבצורת, ויכול היה בקלות להחריף בעיות אחרות כמו מתיחות אזרחית, מלחמה, רעב ומחלות.

 

הרבה מן התובנות הללו התאפשרו בעזרת צילום מהחלל, מציין סבר. "על ידי שימוש במידע לווייני בקרינה תת-אדומה, איתרנו אלפי ערים ישנות ונטושות שנתגלו לראשונה. המאיה השתמשו בטיח מסיד כבסיס למבנים של הערים הגדולות שלהם אשר היו מלאות במקדשים מקושטים, מצפי כוכבים, ופירמידות. במשך אלפי שנים, הסיד חילחל לאדמה. כתוצאה מכך, הצמחים בסביבת החורבות נראים שונים הקרינה תת-אדומה עד לימינו".

 

"טכנולוגיית חלל עושה מהפכה בארכיאולוגיה", הוא מסכם. "ואנו משתמשים בה על מנת ללמוד על המצוקות של השבטים העתיקים כדי שנוכל להימנע מגורל דומה".

 

ynet מדע: כל הכתבות על ציר הזמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר פאלנקה של המאיה במקסיקו
צילום: קרלוס סנצ'ז
לאתר "הידען"
מומלצים