"אל תנסו לקנות או לשנות את פלורנטין"
"בחודשיים האחרונים הדרישה לרשיון לילה ומתן דו"חות לבתי עסק בשכונת פלורנטין בתל-אביב הפך לעניין שבשגרה. הדו"חות המצטברים גרמו לתושבי ועסקי השכונה לזעוק חמס. ארנון מעוז תושב השכונה קורא לסדר ושואל "עיר בלי הפסקה או לא?"
שלוש פעמים בשבוע בממוצע מופיעים הפקחים ברכביהם המצוחצחים ומעניקים דו"ח קבוע של 430 שקל אחרי השעה 1:00 בלילה לכל העסקים הפתוחים בשכונת פלורנטין בתל אביב. מאיזור מוכה גורל, ליכלוך ועוני הפכה השכונה בעשור האחרון לאחד ממוקדי הבילוי החלופיים התוססים בתל אביב.
בעלי העסקים מלינים על אלפי שקלים בחודש שהם נאלצים לשלם בתואנה של שעות סגירה לא הולמות. אמנם כמה מתושבי השכונה שלחו פנייה ציבורית בדבר צביון השכונה ושמירה על השקט הציבורי, אך רוב התושבים ואני בינהם, אינם בעד השבתת השכונה ועצירת התסיסה המדהימה שלה, שהפכה לתת-תרבות מקומית ולסוג של קיבוץ עירוני קטן המלא בקצב ודמיות ססגוניות.
עצמאות לא עצמאית

היתרון העצום של פלורנטין - לבלות בשכונה בה אני גר. צילום: ארנון מעוז
ההתפתחות של פלורנטין כאבן שואבת לחיים צעירים החלה לפני מספר שנים. הניצנים הראשונים החלו ממסיבות הרחוב האלטרנטיביות הספונטניות שהתהוו ביום העצמאות ופורים. אלפי אנשים רקדו במסיבות הכמעט טבעיות שנוצרו בפלורנטין פינת ויטל והפכו למסורת תל אביבית. מסורת שהתגבשה תוך כדי תנועה ואפשרה, ללא חברות הפקה מסחריות, חופש נדיר של התארגנות וחגיגה.
ביום העצמאות האחרון נקטעה המסורת על פי הוראת המשטרה והעירייה. כשבוע לפני יום העצמאות נשלח קטין, שנראה בוגר, לקניית שתייה חריפה בשכונה. עשרה ברים ובתי קפה הושבתו על פי צו המשטרה. התוצאה: סגירת העסקים ביום העצמאות, סגירת השכונה מכל עבריה. לא התאפשרה כניסה ללא תעודה מזהה המוכיחה על מגורים בשכונה אלא רק יציאה ממתחם ההתקהלות. כל מערכת הסאונד הושבתה בידי המשטרה בלווי פקחים. בכך נחתם הגולל על המסורת של שכונת פלורנטין ביום העצמאות המסמל שמחה וריקודים לתוך הלילה. בחודשים האחרונים ישנה דווקא מגמה חיובית של עיריית תל אביב למסד ולאשר את מסיבות הרחוב מול נציגי העסקים בשכונת פלורנטין.
יחד עם זאת, בחודשיים האחרונים הטבעת הממסדית החלה להתהדק. הדרישה לרשיון לילה ומתן דו"חות לבתי עסק הפך לעניין שבשגרה. הדו"חות המצטברים גרמו לתושבי ועסקי השכונה להרים את הכפפה ולזעוק חמס. בכל חנות, בר או בית קפה תלוי פתק הקורא להחתמת עצומה בפנייה לעירייה להוריד את הנטל הכלכלי הבלתי נסבל הזה מעליהם.
ועד עסקי פלורנטין פונה לציבור ובמיוחד לדיירי השכונה לחתום על העצומה כדי להוכיח לרשויות שישנה נכונות מצד תושבי השכונה להמשיך פעילות כרגיל. מתוך נסיון להגיע להסכם הדדי ולא למאבק. אם תל אביב היא עיר בלי הפסקה אז למה לקטוע את ההתפתחות הזאת?

"לא צריך להיכנס לפייסבוק כדי למצוא את השכנים שלך". צילום: ארנון מעוז
כתושב פלורנטין שכבר רגיל לשים לב לצעדיו בגלל הצטברות קקי של הכלבים על המדרכות,
וסובל מהתשתיות הישנות של השכונה המנסה לשנות את צביונה ולהתפתח (הכתובת כבר על הקיר: "הבולדוזרים בדרך"), אני רואה בהתנהלות העירייה צרות עין וחמדנות יתר. לאן אני אמור לצאת לבלות בסוף יום עבודה, אם לא בשכונה בה אני גר? הרי זה היתרון העצום של השכונה הזו, לא?
פלורנטין מסמלת באופן ייחודי ומרענן בתל-אביב, סוג של מקום בו הקשר האישי והישיר נשמר עם מקומות הבילוי והסביבה. לא צריך להיכנס לפייסבוק כדי למצוא את השכנים שלך, אנחנו חיים בתוך בועה שנוצרה מתוך מצוקת הנדל"ן התל אביבית בעשור האחרון, ומתוך הביצה הזו הכל פרח. יוצאי הודו לדורותיהם במעיין "מיין בזאר" הישראלי, יוצרים, ציירים, פסלים, משוררים, מתכנתים, עיתונאים, והרבה אנשים טובים שגרים יחד. בואו לעזור לנו לשמור על הצביון שנוצר. היו שותפים.
- למעלה מאלף חותמים כבר הצטרפו. לחתימה על העצומה לחצו כאן
![]()
- מעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות אודות החברה בישראל ובעולם? שלחו ל- hevra@y-i.co.il וציינו בנושא - עבור מדור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.
- לקריאות נוספות לסדר לחצו כאן.