שתף קטע נבחר

נוסעים בנתיב תחבורה ציבורית? המשטרה תעניש

שר התחבורה ישראל כץ אומר כי הטלת אגרת גודש בתקופה זו אינה ראויה, ומתחייב לאכוף באופן נוקשה יותר את חוקי הנסיעה בנתיבי תחבורה ציבורית. בעקבות זאת, המשטרה תפתח בשבוע הבא במבצע אכיפה נרחב נגד נהגים הנוסעים בנתיבי תחבורה ציבורית. ח"כ דב חנין: להפנות עיקר המאמצים לתחבורה בגוש דן

נהגים, שימו לב: בשבוע הבא תחל המשטרה במבצע אכיפה נרחב נגד נהגים הנוסעים בניגוד לחוק בנתיבי תחבורה ציבורית. כך מבטיח היום (ב') שר התחבורה והבטיחות בדרכים, ישראל כץ. "אתמול סיכמנו באופן סופי את כל הפרטים עם המשטרה, ולכל המאוחר יחל ביום ראשון הקרוב מבצע אכיפה נרחב בתל-אביב, בכל אזור המרכז, ובאזור הצפון". לדברי כץ, מטרת המבצע היא לתת עדיפות לתחבורה הציבורית בכבישים, ובכך לשפר את השירות שמקבלים הנוסעים. "עדיפות בכביש לתחבורה הציבורית היא אחד התמריצים העיקריים לעידוד השימוש בה", אומר השר, שאישר השבוע רכישה של 30 קטנועים חדשים, במטרה לשפר את יכולת המשטרה לאכוף את החוק בנתיבי התחבורה הציבורית. במשרד התחבורה אומרים כי מבצע האכיפה יימשך כשנה, באופן רציף. ראוי להזכיר כי הקנס בגין נסיעה בנת"צ הוא 250 שקל.  

 

כץ, שדיבר בפתיחת יום תחבורה ציבורית שערך ארגון תחבורה היום ומחר, התחייב להציג בזמן הקרוב תוכנית-אב מגובשת לתחבורה, שתכלול פריסה נרחבת של קווי רכבת בכל חלקי הארץ. "בתוך מספר שבועות, אביא בשיתוף עם ראש הממשלה תוכנית חדשה, שבה תהיה פריסת קווי רכבת מאילת ועד קריית שמונה. אני מכיר את הוויכוחים בעניין הנחיצות של רשת רכבות כזו, אבל עמדתי ידועה. זו הדרך הנכונה - כלכלית, תחבורתית, חברתית. לא יכול להיות שיהיו ישובים מנותקים. אנחנו חייבים לחבר כמה שיותר חלקים מהציבור".


נוסעים או חונים בנתיב תחבורה ציבורית? המשטרה מגבירה את האכיפה (צילום אילוסטרציה: ירון ברנר)

 

עוד התייחס כץ לרפורמת "מיסוי ירוק" של משרד האוצר ורשות המסים, שנועדה לעודד רכישה של כלי רכב ידידותיים לסביבה ויישומה החל ב-2 באוגוסט. "מיסוי ירוק לא באמת הגיע לצרכנים", אומר השר, שאינו נמנע מלמתוח ביקורת נגד התוכנית ומשרד האוצר שהוביל אותה - "כרגע, זה יותר אמצעי לגביית מס מכלי רכב אחרים". כץ הוסיף כי בכוונתו לגבש תוכנית חלופית, שתתן מענה טוב יותר לעידוד רכישת כלי רכב "ירוקים". 

 

אגרות הגודש: "קנס למי שאין לו אלטרנטיבה" 

בדבריו, פסל כץ את האפשרות להטיל בעתיד הקרוב אגרות גודש על נהגים הנכנסים לתל-אביב: "אני מאמין שאם תהיה תחבורה ציבורית ברמה גבוהה, עם מתן עדיפות בכבישים ועם תנאים מתאימים - אז מי שיוכל לנסוע בתחבורה ציבורית, יעשה זאת. וזה לא יקרה בגלל שנעניש אותו, או בגלל שנמנע ממנו מלנסוע במכונית הפרטית. כשתהיה תחבורה ציבורית טובה, אז אפשר יהיה להנהיג דמי חנייה מדורגים, ולהטיל אגרות גודש על נהגים. אבל היום, במציאות הנוכחית, לאפשר את הדברים האלה זה פשוט לתת קנס למי שאין לו אלטרנטיבה אחרת".

 

אלא שסקירת מצב התחבורה הציבורית בשלוש הערים הגדולות, אינה משאיר הרבה מקום לאופטימיות. "הפרויקט של הרכבת הקלה בירושלים יצא לדרך בקשיים רבים", אומר כץ. "שילמנו שכר לימוד מאוד גבוה, והפרויקט הזה הוא דוגמה טובה לדרך שבה הדברים לא צריכים להתנהל". בהתייחסו להצהרות מצד הזכיינית המקימה את הפרויקט, לפיהן פתיחת הקו הראשון תידחה במספר חודשים, הצהיר כץ כי בכוונתו לעשות כל שביכולתו כדי להביא לכך שהרכבת תחל לפעול בתאריך המיועד: "צריך לוודא שהקו יתחיל לפעול ב-8 בספטמבר 2010 ונפעל בכל דרך כדי לוודא שהיא תצא לדרך, גם משפטית".

 

לדברי כץ, דווקא בתל-אביב ובגוש-דן - הסובלים מבעיות התחבורה הקשות ביותר - המצב חמור במיוחד. "המקום שבו יש את הפיגור הכי גדול בתחבורה ציבורית, הוא תל אביב וגוש דן", מדגיש כץ. לדבריו, קידום הקו הראשון של הרכבת הקלה בגוש-דן, "הקו האדום", נתקל בבעיות פיננסיות, שאינן נתונות להשפעת משרדו. "אם זה היה תלוי בי, העבודות היו מתחילות כבר מחר. הניסיון העולמי מוכיח שאנשים מוכנים לוותר על מכונית פרטית, כשיש להם נגישות לרכבת קלה".

 

"מדינת ישראל גוררת רגליים"

מול הבטחותיו של כץ, התייצב ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, שסבור כי המדינה אינה עושה כיום מספיק כדי לעודד את השימוש בתחבורה הציבורית. "המערכת הציבורית כולה, אינה מתגייסת לתמוך כראוי בתחבורה הציבורית", אומר חנין. "ומערכת תחבורה ציבורית ללא תמיכה ראויה היא מערכת לקויה".

 

לדברי חנין, המדיניות בפועל של הממשלה גורמת להגברת התלות של האזרחים במכוניות פרטיות - וזאת במקום לעודד את התחבורה הציבורית. "מה שקורה אצלנו מנוגד למה שקורה בעולם, שם התחבורה הציבורית בערים הגדולות הפכה לאופציה היחידה", אומר חנין. "אבל מדינת ישראל לא הולכת בכיוון הזה, אלא ממשיכה לגרור רגליים".

 

חנין מותח ביקורת גלויה וברורה כנגד תוכניתו של כץ לפרוס רשת מסילות בכל הארץ. "לפעמים, תוכניות מגלומניות הן תחליף לפתרונות ישימים ומיידיים. לא צריך בפריפריה רכבת שתגיע לכל כפר ולכל קיבוץ. מה שצריך שם הוא תחבורה ציבורית זמינה ותכופה". חנין גם אומר כי את מרבית המאמצים יש להפנות לפתרון הבעיות בגוש-דן, הסובל מקשיי התחבורה החמורים ביותר. "במשרד האוצר אומרים ש-85% מבזבוז הזמן התחברותי הוא בגוש דן, וכאן נמצאת הבעיה איתה צריך להתמודד - וצריך להתמודד איתה עם אמצעים קיימים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התחבורה, ישראל כץ. אין טעם באגרת גודש - לפי שעה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ דב חנין. המדינה גוררת רגליים
צילום: עמית מגל
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים