שתף קטע נבחר

ארגון זכויות אדם לחמאס: חקרו גם אתם פשעיכם

Human Rights Watch שלח לר"מ חמאס, איסמעיל הנייה, מכתב שבו קרא לו לחקור את ירי הרקטות על ישראל במהלך "עופרת יצוקה". "הפגיעה הישראלית באזרחים היתה גדולה בהרבה, אך דיני המלחמה אוסרים פעולות תגמול נגד אזרחים"

כשבישראל עדיין מתווכחים אם לפתוח בחקירה עצמאית סביב מבצע "עופרת יצוקה", גובר גם הלחץ על חמאס לחקור. ארגון זכויות האדם Human Rights Watch הודיע היום (ד') כי שלח מכתב לראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, ובו הפציר בו ליישם לאלתר את המלצות דו"ח גולדסטון. ארגון זכויות האדם קרא להנייה לפתוח בחקירה מהימנה בנוגע להפרות קשות של דיני המלחמה שביצעו אנשי ארגונו במהלך המבצע.

 

הוועדה שמינה האו"ם לבדיקת אירועי המבצע ברצועת עזה, בראשות השופט ריצ'רד גולדסטון, קראה לשני הצדדים

במערכה - חמאס וישראל - לחקור בתוך שישה חודשים כל אחד את הפרות דיני המלחמה שביצעו לכאורה כוחותיו שלו. בדו"ח נקבע בין השאר כי יש לחקור את ירי הרקטות על ריכוזי אוכלוסייה ישראליים, בחשד שמדובר בפשעי מלחמה. בסוף השבוע אימצה מועצת זכויות האדם של האו"ם את הדו"ח.

 

מנהלת חטיבת המזרח התיכון וצפון-אפריקה בארגון Human Rights Watch, שרה לאה ויטסון, אמרה כי "חמאס, ממש כמו ישראל, צריך להבהיר לכוחותיו שלא יעבור לסדר היום על התקפות בלתי-חוקיות נגד אזרחים. היענות לקריאה של ועדת גולדסטון תהיה צעד משמעותי, שיוכל להוביל לכך שכל הקורבנות האזרחיים של המלחמה יזכו לכך שיינתן דין וחשבון בעניינם".


מסתתרים מאימת הקסאם. "לחמאס אין תירוץ שלא לחקור" (צילום: AFP)

 

ב-15 באוקטובר הודיעו רשויות חמאס כי יחקרו את ההאשמות נגדן. משרד החוץ של הארגון ברצועת עזה הודיע כי "אף שאיננו מסכימים עם היבטים מסוימים של דו"ח גולדסטון, אנו מתכוונים לפעול על-פי ההמלצות שהובאו בו, ולבצע בעצמנו חקירות בנוגע לכל פשע שבוצע לכאורה על-ידי חברים בתנועות ההתנגדות ברצועת עזה". ארגון Human Rights Watch ציין כי בעבר נמנע חמאס מחקירת לוחמיו ומפקדיו שהפרו את דיני המלחמה.

 

"על חמאס להבהיר אם הוא תומך בירי על אזרחים"

במכתב ששלחו להנייה שלשום, הזכירו ב-Human Rights Watch הצהרות חוזרות ונשנות שהשמיעו גורמים רשמיים בחמאס ולוחמיו, המצביעות על כוונה לכוון את הרקטות לעבר מטרות אזרחיות. הם קראו לחמאס להבהיר את עמדתו בנושא.

 

ארגון זכויות האדם כתב להנייה כי במהלך המבצע פגעו כוחות ישראליים באזרחים רבים ברצועה, במה שנראה כהתקפות בלתי-חוקיות, אך ציין גם כי דיני המלחמה אוסרים על ביצוע מעשי תגמול נגד אזרחים, וקובעים כי הפרות קשות שבוצעו בידי צד אחד לעימות אינן מצדיקות ביצוע הפרות בידי הצד שכנגד, כגון ירי רקטות.

 

הארגון הסביר במכתב כי "אמנם כוחה הצבאי של ישראל היה גדול לאין ערוך מזה של הארגונים החמושים ברצועת עזה, ופגיעתה באזרחים הייתה נרחבת בהרבה מזו של הארגונים החמושים הפלסטיניים, אך אלה עדיין נושאים באחריות לירי מכוון או חסר הבחנה של רקטות לעבר מטרות אזרחיות ישראליות".

 

לדברי ויטסון, "בעבר ניסה חמאס להצדיק את מה שלא ניתן להצדיקו, והגן על ירי רקטות בלתי-חוקי. היות שכעת התחייב חמאס ליישם את המלצות דו"ח גולדסטון, אין לו שום תירוץ שיצדיק הימנעות מביצוע חקירות רציניות של פשעי מלחמה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדסטון בז'נבה. דרש משני הצדדים לחקור
צילום: AFP
הריסות המבצע בעזה. חמאס "הסכים לחקור" את מעשיו
צילום: AP
מומלצים