שתף קטע נבחר

ארבעת "השוטרים הנוקמים" נשלחו לשנת מאסר

קצין משטרה ושלושה בלשים שהורשעו בפרשת "עבריינים במדים" נשלחו לשנת מאסר בפועל. אב בית הדין טען שיש להטיל שלוש שנות מאסר: "מי שהניח מטען חבלה בעיבורה של עיר אינו יכול להסתתר מאחורי היותו איש משטרה". אחד המורשעים: נערער לבית המשפט העליון. אפשר שהיעד לפעולות הנקמה, העבריין מיכאל מור, ישתחרר בעוד כמה שבועות מהכלא

ה"שוטרים הנוקמים" קיבלו עונש חמור יותר מזה שקיבל העבריין שאיים עליהם: שנת מאסר בפועל ושנת מאסר על תנאי נגזרו הבוקר (יום א') על קצין ושלושה בלשי משטרה, שהורשעו כי הטמינו מטען חבלה מתחת לרכבו של העבריין, מיכאל מור - בתום המשפט שנוהל בפרשת "עבריינים במדים". מפכ"ל המשטרה, רב ניצב דודי כהן, סרב להתייחס לעונש, זמן קצר לאחר שניתן.

 

שופטי המחוזי בחיפה - אב בית הדין יוסף אלרון, והשופטים רבקה למלשטרייך-לטר וכמאל סעב - היו חלוקים בדיעותיהם לגבי גזר הדין. השופט אלרון טען כי יש צורך להכביד ולגזור על הארבעה שלוש שנים בפועל.


כמה מהשוטרים טרם מתן גזר הדין (צילום: אבישג שאר-ישוב) 

 

אלרון כתב בהחלטתו: "אם תחושת היעדר הביטחון וההפקרה כלשונם,

היא זו שהביאה אותם לעשות את המעשים, מה יאמר האזרח הפשוט כאשר הוא חש כי בטחונו האישי נפגע ופניותיו לרשות האכיפה אינן נענות? האם אז ייקח את החוק לידיו ויעשה דין לעצמו? כפי שעשו...שוטרים ותיקים ומנוסים כנאשמים".

 

אב בית הדין הוסיף כי סכנת החיים שבה העמידו המורשעים את עמיתיהם, אנשי יחידת החבלה במשטרת ישראל שהוזעקו למקום הנחת המטען, עומדת לחובתם. "מי שהניח מטען חבלה בעיבורה של עיר אינו יכול להסתתר מאחורי היותו איש משטרה", כתב השופט אלרון. "גם אם זכויות רבות עומדות לו".

 

לעומתו, סבר השופט כמאל סעב כי בשל הסכנה שנשקפה לשוטרים יש להקל בדינם. הוא הזכיר את הכרעת הדין שבה צוינו "עשרות אירועים אלימים בעיר נהריה שכללו פגיעות וניסיונות לפגוע בשוטרים, במשפחותיהם ואנשי ציבור....הנאשמים ומשפחותיהם היו מטרה קלה ונייחת לפגיעה על ידי גורמים שעקרון כיבוד החוק והציות לו אינה נחלתם או נר לרגליהם". סעב הוסיף כי מדובר בעבירות נדירות והחשש לריבוי תופעות מסוג זה "אם אינו אפסי, הרי שהוא קלוש ביותר, כך שאלמנט ההרתעה אינו האלמנט העיקרי". לדעתו הצטרפה גם השופטת השלישית בהרכב, רבקה למל שטרייך-לטר.

 

מסתמן: הפרשה תגיע לדיון בעליון

בתום הקראת גזר הדין אמר אחד השוטרים, יוסי לוי: "קיווינו שנוכל לשים את הפרשה הזו מאחורינו, אבל לנוכח גזר הדין הקשה כנראה שנצטרך להמשיך ולערער לבית המשפט העליון".

  

התובע בתיק השוטרים, עו"ד משה סעדה, אמר כי בית המשפט העביר מסר לפיו "שוטר לא יכול לעשות את עבודת השופט והתליין". עו"ד אביטל בן-נון, שייצגה את הקצין יניב אשור, אמרה כי "בית המשפט לא התייחס כלל לנסיבות של סכנת החיים שבגינן בוצעו העבירות."

 

רב-פקד יניב אשור ושלושה בלשים - אלדד חדד, יוסי לוי ורמי מוסא - הורשעו בעבירות "היזק בחומר נפץ", משום שהניחו מטעני חבלה סמוך לביתו של העבריין מיכאל מור ומקורביו בנהריה. הדברים נעשו לאחר שהשוטרים אוימו בידי מור ואנשיו ולאחר שלביתו של הבלש חדד הושלך רימון. השוטרים היו במעצר במשך חודש ולאחר מכן שהו עוד 10 חודשים במעצר בית.

 

מיכאל מור, שהורשע באיומים על קציני משטרה ושופטים, נשלח לפני חודש ל-11 חודשי מאסר. בשל התקופה שבה ישב במעצר - אפשר שישתחרר בעוד שבועות ספורים. בנוסף, תלויים מעל ראשו עונשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים.

 

למרות שרנ"צ כהן סרב להתייחס הבוקר לעונש שנגזר, במהלך חריג הפיץ המטה הארצי ערב גזר הדין דף מסרים, ובו הובעה הסתייגות ממעשיהם, תוך ציון העובדה שהמשימות המורכבות שביצעו בשירותם נעשו במסירות ובנחישות. "זה אירוע חריג ללא תקדים בהיסטוריה המשטרתית ובהחלט חובה ללמוד, להפיק וליישם לקחים. הדעת איננה סובלת מצב שבו שוטרים ייקחו את החוק לידיהם. פסק הדין מצביע על סטייה חמורה ומסוכנת מעמוד השדרה הערכי והמשמעתי של הארגון".

 

עם זאת, במטה הארצי מציינים כי "מבלי להפחית מחומרת המעשים, הרי שאין מדובר בשוטרים שעברו עבירות מסוג טוהר מידות או פעלו לטובתם האישית. הם ביצעו משימות מורכבות שהוטלו עליהם, במסירות, ללא מורא ובנחישות". במשטרה מציינים ש"הם נקלעו לסיטואציה מורכבת מאוד וקשה, הפעילו שיקול דעת לקוי ובחרו בדרך פעולה פסולה, אותה, חד-משמעית, יש להוקיע".

 

עוד טרם שנגזר דינו אמר רפ"ק אשור ביחס לעמדת המשטרה שפורסמה ב-ynet כי הופתע מהדברים שנאמרו לטובתו ולטובת חבריו. "זה מעט מדי ומאוחר מדי", ציין.

 

השוטרים החליטו לנקום אחרי שאוימו

הפרשה החלה באוקטובר 2006, אז הושלך רימון רסס למרפסת ביתו של אלדד חדד, בלש מימ"ר גליל במשטרה. בעקבות זאת החליטו קצין איסוף בימ"ר - רפ"ק יניב אשור, רכז מודיעין בעכו - רמי מוסא, רכז מודיעין בימ"ר - יוסי לוי, וחדד עצמו - לפעול נגד האיומים באותה המטבע. האזרח רן קרוטר, שהואשם אף הוא בפרשה, זוכה לאחרונה בדעת רוב.

 

החקירה הסמויה בפרשה נפתחה בעקבות עדות של שוטר שסרח, חיים משה,

שהעלתה את החשד כי השוטרים הם שהניחו את המטענים. שוטר נוסף שפעל עם החמישה הפך לעד מדינה והפליל את חבריו. הוא נידון, על פי ההסדר עם מח"ש, לחצי שנת עבודות שירות.

 

בנובמבר 2007 נעצרו ארבעת השוטרים. והואשמו כי הטמינו מטעני חבלה מתחת לרכבו של העבריין הנהרייני מיכאל מור. מטען נוסף הוטמן מתחת לאדן החלון בבית השייך לו, שבו התגוררו אחותו ומשפחתה. מטען החבלה בבית האחות התפוצץ וגרם נזק, ומיד לאחר מכן התגלה המטען מתחת לרכבו של מור, ופורק בשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפ"ק אשור. החליט לנקום עם חבריו
צילום: מורן שביט
חדד. שותף לנקמה
צילום: מורן שביט
מוסא. רכז המודיעין נענש
צילום: אבישג שאר-ישוב
מיכאל מור. יעד הנקמה
צילום: גיל אליהו
מומלצים