שתף קטע נבחר

התרחיש

האם הפוליטיקאים יצילו אותו? האם יוחלפו הבעלים? ומה יקרה אם אף אחד לא ירצה לרשת אותו? לרגל פרסום המכרז החדש להפעלתו, ערן בר-און עושה לכם סדר בעתיד ערוץ 10

שחר של יום חדש הפציע היום על שוק התקשורת בישראל. הערוץ השלישי במדינה יוצא למכרז. ספר המכרז שיפורסם במהלך היום באתר הרשות השנייה ובהמשך בכלי התקשורת השונים עלול למחוק שנה וחצי של דיונים, הפגנות, ישיבות בכנסת והרבה כסף שנשפך, אלוהים יודע על מה.


הפגנת עובדי ערוץ 10 בירושלים, לפני שלושה חודשים. דבר לא עזר

 

ערוץ 10 עלה לשידור ב-28 בינואר 2002, לאחר שקיבל זיכיון לתקופה בת שמונה שנים. כבר מיומו הראשון חייו לא היו קלים. שנתיים לקח לאנשי הערוץ לגרום לקהל הישראלי להבין שיש אלטרנטיבה לצפייה. שנתיים נוספות של שקט יחסי עברו על הערוץ עד שהחלו להישמע האיומים לסגירתו.

 

השנה האחרונה עמדה בסימן מלחמת ההישרדות. מלחמה שאין בה אשמים, יש בה בעיקר נפגעים. הפסקת הזרמת כספים, שביתה בהפקות מקור, תחלופה של שרים, כהונה של מועצה ציבורית שמתארכת והמון צופים שנקלעו לשדה הקרב - היו רק הכנה לרגע הזה.

 

היום, לבסוף, זה קורה. המכרז יוצא לדרך ובעוד כחודש וחצי לערך הוא יינעל בלי שהחברה המפעילה אותו כיום, "ישראל 10", תוכל להתמודד בשנית, שכן היא נחשבת ל"זכיין מפר חוק". חודש וחצי נוספים ייקח למועצת הרשות השנייה להחליט על הזוכה ואז, בדיוק ברגע שבו יפוג זיכיון "ישראל 10", יקבל זכיין חדש את המפתחות לידיים.

 

הבעיה היא שהסוף עוד רחוק, וכמו שהסבירו לנו בילדות, בכל שביל שנבחר נמצא בקצהו עוד שביל שמתפצל וכן הלאה. כך גם בפתרון סוגיית ערוץ 10. לא מעט תרחישים צופים גורמים בשוק התקשורת החל ממחר, הריאליים מביניהם - לפניכם.

 

תרחיש א': גלגל ההצלה הפוליטי

מכיוון שהכל פוליטיקה, הפתרון לבעיה כפי שרואים אותו רבים נמצא במסדרונות הכנסת. אם הצעת החוק של חברי הכנסת כרמל שאמה ונחמן שי לפיה יוארך זיכיונו של הערוץ, או לחילופין הרצון של השרים משה כחלון ויובל שטיייניץ ליזום שינוי חקיקה יקרום עור וגידים - יוכל הערוץ להינצל. יחד עם אלה, לא יהיה מנוס מחקיקה מסודרת ומשמעותית שתציל את הצדדים מזכייניות שיקפצו על העגלה או יחזרו מהאוב לדיונים. או לפחות למסדרונות בג"צ.


ח"כ שי. הפתרון יגיע מהכנסת? (צילום: גיל יוחנן)

 

שני חברי הכנסת כבר הזדרזו להודיע כי ההצעה שלהם תעלה לדיון דחוף בוועדת הכנסת ביום פרסום המכרז. במהירות שיא, שעות לפני פרסום המכרז אישרה הוועדה את ההצעה וכבר ברביעי היא עשויה להגיע לקריאה טרומית. בחשבון מהיר, אם פעמיים בשבוע דנים בנושא, עד שתיסגר תקופת המכרז - החוק כבר יעבור.

 

גם במשרד התקשורת והאוצר נמשכים (הפעם בשקט תעשייתי) כל העת הדיונים עם נציגי ערוץ 10. לא ברור לגמרי למה מנסים להגיע, אבל כבר בטח יחשבו על משהו להוביל - ומהר. חודש וחצי אם אפשר. תוסיפו לזה את דברי מנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי, לפיהם "אינני רואה אפשרות למפעיל אחר לערוץ 10 למעט ישראל 10; אין שום סיכוי שתימצא קבוצה שתהיה מסוגלת לעמוד בתנאי המכרז ותעלה לשידור בעוד שלושה חודשים" ותקבלו את התרחיש הסביר ביותר.

 

תרחיש ב': החלפת הזכיין

אופציה נוספת אך מסובכת יותר היא החלפת הזכיין, אך יש להקדים ולומר שיציאה למכרז לא בהכרח מבטיחה מציאת אחד שכזה.

 

במקרה שדווקא כן יהיה מי שייקח לידיו את המושכות, ראשית, לוחות הזמנים לא מאפשרים לזכיין חדש להתחיל ולשדר לפני הקמה של שלושה חודשים. שנית, בעלי המניות של "ישראל 10" לא יחזיקו בערוץ מיום בחירת הזכיין החדש, אם לא עוד קודם לכן, בזמן סגירת ספר המכרז. בכל זאת, עדיף להפסיד שלושה חודשים פחות אם לא מפחדים מהחושך על המסך.


משכנו של הערוץ בגבעתיים. בקרוב יגיעו דיירים חדשים? (צילום: ירון ברנר)

 

אבל בעוד שלשתי הבעיות הללו יש פתרון בדמות הפעלת הערוץ על ידי הרשות וחליטת כספי בעלי המניות, יש את בעיית המיגרנה. כפי שמספרים במסדרונות השונים ועל כך כולם מסכימים, איש מהמעורבים בפרשייה הסבוכה הזו לא רוצה את כאב הראש הזה.

 

לא שר התקשורת משה כחלון, שייזכר ככזה שבתקופת כהונתו הוחשך מסך של ערוץ בישראל, אפילו זמנית; לא שר האוצר יובל שטייניץ;

לא יו"ר הרשות השנייה נורית דאבוש שכבר היתה צריכה לסיים לפני רבעון את כהונתה ואפילו לא בעלי המניות, שיודעים שמטלוויזיה אפשר לעשות הרבה כסף וכל מה שנשאר זה לעבור את המשוכה האחרונה.

 

בעיה נוספת שתצוץ, אם נצא מנקודת הנחה שיש מפעיל חדש, היא "הטבות הינוקא" שייקבל זכיין חדש. בשנותיו הראשונות יהיה הזכיין פטור מהשקעה בקולנוע הישראלי, השקעה פחותה בהפקות מקור ושאר הקלות. אם נוסיף לכך את שלושת החודשים הראשונים בהם הוא יקים את הערוץ, שוק היצירה הישראלית ימצא עצמו בבעיה קשה. תרחיש הזכיין החדש, אם כן, לא סביר - אך אפשרי.

 

תרחישים נוספים

השניים שצוינו אינם שני התרחישים היחידים הניצבים בפני בכירי התקשורת. אחד נוסף שכזה הוא הקדמת שיטת הרישיונות לשנה הנוכחית, מהלך שהוביל ח"כ אופיר אקוניס ועם קצת מתיחה של החבל אולי יהיה אפשר לסדר את זה.


מיקי ויעקב. כאן יסתיימו שידורינו? (צילום: ערוץ 10)

 

אופציה נוספת היא היפוכו של תרחיש ב' שלנו, כלומר יציאה למכרז שיתגלה כנטול מתמודדים, מצב שיעמיד את כל הפרשה באור קצת מביך ועלול להשאיר אותנו רק עם שני ערוצים מרכזיים.

 

והאפשרות המפתיעה ביותר, התרחיש שלא נדע מאיפה הוא בא לנו, עלול לנחות עלינו בעוד כחודש וחצי - אם קבוצות תקשורת שונות אכן יתמודדו על המכרז, אז יעקב ומיקי ייאלצו לומר לנו "כאן הסתיימו שידורינו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המיקרופון של חדשות 10. מי מפחד ממסך מוחשך
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים