שתף קטע נבחר

למה הם ממשיכים לירות בשקנאים?

רשות הטבע והגנים הבטיחה לאסור השנה על חקלאים ירי בתחמושת חיה כדי להבריח ציפורים נודדות, שמאיימות לחסל להם את הפרנסה. הותר להבריח ציפורים רק באמצעות תחמושת נפיצה. אלא שהאיסור לא בוטל, כי לא נרכשה מספיק תחמושת. החברה להגנת הטבע: עשרות שקנאים נורו על ידי חקלאים

קשה שלא להתפעל מרבבות הציפורים שחולפות בשמי ישראל בדרכן לאירופה; קשה גם להאשים את החקלאים שחוששים שהציפורים יחסלו להם את הפרנסה. אך קשה להבין למה למרות ההבטחות, עדיין מתירים לחקלאים להבריח את הציפורים באש חיה.

 

ברשות הטבע והגנים הבטיחו בתחילת השנה כי ייאסר שימוש בתחמושת חיה בעונת הנדידה הקרובה, לצורך גירוש ציפורים נודדות מבריכות דגים ושדות חקלאיים. ברשות אמרו שהברחת הציפורים תעשה תוך שימוש בתחמושת נפיצה בלבד, כמו אקדחי זיקוקים, כדי להפחית את השימוש בתחמושת חיה ולמנוע פגיעה בחיות הבר.

 

אלא שההיתר לא בוטל לבסוף, והרשות התירה למספר חקלאים להשתמש בתחמושת חיה, משום שלדבריה לא נרכשו מספיק כדורי נפץ ולא היו מספיק כדורים שכאלה במלאי עבור כל החקלאים.

 

לאי ההיערכות הזו היו תוצאות בשטח: בתקופה האחרונה התרבו דיווחים מגורמים שונים על ציפורים שנמצאו מתות כתוצאה מירי. בחברה להגנת הטבע למשל קיבלו דיווחים על כל שחקלאים ירו תחמושת חיה ופגעו בעשרות רבות של שקנאים בבריכות דגים באזור עכו, עמק חפר, עמק בית שאן וחוף הכרמל. 

 


שקנאי שנמצא מת באזור חוף הכרמל

 

ברשות הטבע והגנים טוענים כי מספר הציפורים שנורו או נפגעו קטן מאוד, ומדגישים לעומת זאת את העובדה שהשנה הם סייעו לרבבות שקנאים לנדוד בבטחה בזכות פרויקט האכלה מיוחד.

 

אכן, פרויקט ההאכלה של הציפורים הנודדות רשם השנה הצלחה - לבטח לעומת השנה שעברה, אז נורו מספר רב יותר של שקנאים בידי חקלאים החרדים לפרנסתם. ההסכם המשותף בין הרשות, משרד החקלאות וארגון מגדלי הדגים, איפשר הקצאת מאות אלפי שקלים למימון חלוקת מזון ודגים לצורך האכלה מבוקרת של השקנאים והציפורים הלהקניות האחרות באזורים ממוקדים, הרחק מהשדות המעובדים ובריכות הדגים. 

  

עוד כתבות בנושא:

 

ברשות טוענים שעד כה סופקו במסגרת פרויקט ההאכלה למעלה ממאה טון דגים בעלויות כוללת של 230 אלף ש"ח, ומדובר לדבריהם ב"כמויות שיא של כל הזמנים", שחולקה בארבעה מוקדים - בשמורת החולה, עמק עכו, עמק חפר ומעגן מיכאל.
 
ברשות מציינים גם כי ההסכם כולל גם תנאים לפיהם על החקלאים לדבוק באקדחי הזיקוקים ובכדורי נפץ כדי לגרש את ציפורים מהשדות, וההיענות "טובה מאוד ביחס לשנים קודמות". לדבריהם, השנה הוחרמו בשני מקרים כלי נשק שהוחזקו בהיתר באזור מעגן מיכאל, בשל שימוש שלא כחוק.

 

אז מדוע לא בוטלו כל היתרי הירי החי כמו שהובטח? ברשות מסבירים כי הסיבות לוגיסטיות וכלכליות. "עקב אי התארגנות של כל הגופים כלכלית ומעשית לא נרכשו מספיק כדורי נפץ... עניין ההיערכות נכון גם לעניין העלויות", נמסר בתגובת הרשות. במלים אחרות - ברשות מודים כי רכישת כדורי הנפץ יקרה יותר מתחמושת חיה רגילה, ולכן לא נרכש מלאי מספיק לכל החקלאים.

 

לפיכך התירו ברשות לחקלאים להמשיך ולירות אש חיה בתנאים מגבילים: "... אין לירות לכיוון הלהקה ואין לירות מעל הבריכה שבה חונים השקנאים... אנחנו מקווים כי בשנה הבאה ייערכו הגופים טוב יותר ואז ישוב האיסור".

 


האכלת שקנאים השנה בעמק החולה (צילום: אביהו שפירא)

 

בחברה להגנת הטבע דורשים לבטל לחלוטין את היתרי הירי, ופנו למנכ"ל רשות הטבע והגנים בנושא. הם טוענים כי תשובת הרשות אינה מספקת, ולכן פנו גם לשר להגנת הסביבה גלעד ארדן על מנת שיסייע להביא לביטול המיידי של היתרי הירי, ימנע פגיעה בחיות הבר ויפעל להענשת היורים.

 

"...היתרי הירי בתחמושת חיה, אותם מעניקה רשות הטבע והגנים, בניגוד להחלטה הנכונה שפורסמה לפני חודשים ספורים בלבד, הם בחזקת פרצה הקוראת לגנב, ומובילים לפגיעה ישירה בציפורים, ולאו דווקא 'להברחתן', כפי שמתיימרים היורים לעשות", כתב ניר פפאי, ראש אגף שימור סביבה וטבע בחברה. "בכל מקרה, עם היערכות או בלעדיה, שימוש בתחמושת חיה כלפי ציפורי בר איננה באה בחשבון".

 

במשרד להגנת הסביבה מסרו בעקבות פניית ynet בנושא" "עם היוודע הנושא לשר גלעד ארדן, השר ביצע בדיקה מול מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אלי אמיתי, האם ומדוע לא מיושמת ההנחייה האוסרת על שימוש בכדורים חיים. בכל מקרה, דרש השר מהמנכ"ל לרענן בפני כל הגורמים מטעם העובדים את ההנחייה החד משמעית האוסרת על שימוש בכדורים חיים, הן איסור לביצוע ירי על מנת להרוג והן ירי על מנת להרתיע את השקנאים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגר של שקנאי באזור חוף הכרמל
שקנאים נודדים בשמי ישראל
צילום: ליאור כסלו
מומלצים