שתף קטע נבחר

מדריך: בדיקת אלכוהול - מה מותר, מה עושים

בעקבות הספקות לגבי אמינות מכשיר הינשוף. התבקשתם לעצור בצד, ולנשוף במכשיר בדיקת האלכוהול של המשטרה. מה מותר לכם, מה אסור, וכיצד תעבור בשלום את הבדיקה הלא נעימה

לפני מספר ימים הסתבר באופן מדעי - למכשיר הינשוף, המשמש לבדיקת כמות האלכוהול בגופו של אדם, ומשמש את המשטרה לאכיפת החוק, עשויות להיות בעיות אמינות. בית המשפט חייב לראשונה את משטרת ישראל להעביר את מכשיר האכיפה לבדיקת מומחה, והתוצאות העלו שאלות קשות באשר לאמינותו.

 

בעקבות דו"ח הבדיקה המיוחד, בו הוצגו הספקות באשר ליכולת המכשיר לזהות את כמות האלכוהול המדויקת, התבקש בית המשפט על-ידי מספר עורכי דין להקפיא באופן מיידי את ההליכים בתיקי שכרות מתנהלים, כולל תיקים הדנים בנהגים אשר סירבו להיבדק במכשירי הינשוף.

 

 המשטרה לעומת זאת הבהירה כי למרות המסקנות שהתפרסמו, כולל שאלת האמינות שלא זכתה לתשובה חד-משמעית, היא מתכוונת להמשיך כרגיל באכיפת החוק באמצעות מכשיר הינשוף. גם בתי המשפט, כך נראה, לא יחליטו באופן מיידי לשנות דבר מה בתהליכי השפיטה של נהגים הנחשדים בנהיגה תחת השפעת אלכוהול.

 

כך או אחרת, כדאי לפזר אחת ולתמיד את הערפל סביב בדיקת האלכוהול שמבצעת המשטרה. לפניכם שורת שאלות הנוגעות לבדיקה ותוצאותיה מבחינת החוק, ותשובות שהעניק מומחה בדיני תעבורה. יש לכם שאלות נוספות עליהן אין כאן תשובה? הגיבו לכתבה ואנו נוסיף אותן.

 

  • מומחה: מכשיר הינשוף עשוי להתגלות כלא אמין 

 

  • כמה אלכוהול מותר לשתות על-פי חוק, לפני שנוהגים?

הכמות ללא ספק משתנה מאדם לאדם. קחו כלל אצבע - לא יותר מכוס יין אחת או שליש ליטר בירה. זכרו - החוק היבש קובע כי נהג ייחשב כנוהג תחת השפעת אלכוהול, אם בדמו יימצאו יותר מ-50 מיליגרם אלכוהול, או שבאוויר שהוא נושף לפיית הינשוף יהיו יותר מ-240 מיקרו גרם אלכוהול.

 

  • אז כמה זמן צריך לחכות אחרי שתייה ולפני נהיגה?

שיעור האלכוהול בדם יורד בכ-13-15 מיליגרם בכל שעה. גם אם לא שתיתם אלא כוס יין אחת, מומלץ להמתין לפחות שעה לפני שאתם מתחילים לנהוג.

 

  • האם שוטר יכול לבקש מכל נהג להיבדק?

בהחלט כן. הוא רשאי גם לבקש מנֶהג המשמש נהג-מלַווה לנהג חדש. קחו בחשבון, השוטר אינו חייב להריח אלכוהול מפי הנהג או המלווה כתנאי לבדיקה.

 

  • אלו מגבלות חלות על השוטר בזמן הבדיקה?

השוטר חייב לוודא שהבדיקה נערכת 15 דקות לפחות אחרי שהנהג לגם בפעם האחרונה משקה אלכוהולי. זאת מכיוון שנוכחות אדי אלכוהול – או כל חומר אחר שהיה בפי הנהג - יכולה לשבש את התוצאות. לכן יש גם מגבלה של חמש דקות לאחר עישון סיגריה, ואסור לשתות מים.

 

על השוטר לערוך "בדיקת מאפיינים" תחילה: למשל, לבקש מן הנהג ללכת בקו ישר, לגעת באצבעו באפו, לבחון את צורת לבושו ואת צורת דיבורו. לבדיקת המאפיינים קיימת משמעות לגבי השאלה האם הנהג הושפע מהאלכוהול שבגופו, והאם היה מודע לכך שהוא שיכור. תשובות לשאלות אלה מהוות השלכה ישירה למידת העונש.

 

  • האם בדיקת מאפיינים, ללא בדיקת נשיפה, עלולה להטעות?

בהחלט כן. לכן עדיף, כמובן, לסמוך על ממצאי המכשיר, כפי שכתב בעבר נשיא בית המשפט העליון מאיר שמגר, בפסק דין שנתן בסוגיה. לדוגמה: נהג שנבדק לאחר שהיה מעורב בתאונה, ייתכן ויהיה מושפע מתוצאות התאונה ומטראומה שעבר, ואף ששתה אלכוהול ומפיו נודף ריח שמעיד על-כך, אין בזה כדי להעיד על השפעת האלכוהול, או שכמות האלכוהול בגופו עולה על המותר בחוק. עם זה חשוב להדגיש: החוק מאפשר הרשעה בנהיגה בהשפעת אלכוהול, גם על-פי ממצאי בדיקת מאפיינים בלבד.

 

  • האם מותר לי לסרב להיבדק?

ממש לא כדאי. זאת מכיוון שסירוב לבדיקה יגרום להרשעה אוטומטית בנהיגה בהשפעת אלכוהול. במקרה שהנהג מסרב, על השוטר להסביר לו את תוצאת הסירוב. בעבר נתנו פסקי דין רבים בסוגיית ההסבר. כל עוד לא מוכח שהשוטר אכן הסביר לחשוד שמדובר בעבירה שדינה כדין נהיגה בשכרות, ומה העונש הצפוי בגינה, ניתן לטעון שההסבר לא מספק, כי הנהג צריך להבין שאין לו מה להרוויח אם יסרב.

 

  • מה לעשות כאשר השוטר דורש ממני להיבדק, ואני חושש מתוצאות הבדיקה, אך גם חושש מסירוב שיתפרש כנהיגה בשכרות?

אין כאן הרבה מה לעשות. למרות סימני השאלה לגבי אמינות ממצאי המכשיר, סירוב לבדיקה ייחשב אוטומטית כנהיגה בשכרות.

 

  • מה לעשות כאשר אני מרגיש בלחץ מול השוטר שמבקש ממני להבדק? האם זכותי להיוועץ בעו"ד?

בהחלט כן. אם תבקש מהשוטר לאפשר לך להתקשר לעו"ד ולשאול בעצתו, הוא חייב לעשות כן. אם תתנה את הסכמתך להיבדק בשיחת טלפון כזו, אך זו לא תתאפשר לך, לא תהיה הצדקה להאשים אותך בסירוב להיבדק.

 

  • במידה ומסיבה כלשהי (למשל התרגשות או לחץ) לא אצליח לנשוף במכשיר, האם ניתן להאשים אותי בסירוב? והאם השוטר יאפשר לי להיבדק בבדיקת דם במקום?

על-פי הנחיות המשטרה, מי שמכשיל את הבדיקה (נושף מחוץ לפיה למשל), ייחשב כמי שסירב להיבדק, ולא תוצע לו כל חלופה אחרת. לעומת זאת, מי שנכשל בבדיקה יהיה זכאי לתת בדיקת דם.

 

  • אם סירבתי בתחילה להיבדק, ולאחר שנועצתי בחבר החלטתי שאעדיף לי להיבדק, האם השוטר מחויב לאפשר לי זאת, למרות שהחל במילוי טפסים?

במקרה זה השוטר עלול לכעוס מאד, ולא לאפשר לך להיבדק. עם זאת, זכור כי הדבר אינו חוקי. מדובר חד-משמעית בסירוב של שוטר, ולא בסירובך. במידה וזה המצב, עליך לדאוג כי ירשם שחזרת בך, וביקשת להיבדק, כולל השעה המדויקת בה ביקשת זאת. טענה זו תוכל לטעון גם בפני הקצין בפניו תזומן לשימוע.

 

  • מה קורה למי שסובל מאסטמה ומתקשה לנשוף?

במקרה כזה, הנהג עלול להיחשד בסירוב לבדיקה. עם זאת, במידה ויציע לבצע בדיקת דם, חובה על השוטרים לאפשר לו זאת. אם יואשם בעבירת הסירוב, בית המשפט ישקול האם טענתו הייתה כנה, או שמדובר בניסיון התחמקות.

 

  • השוטר חייב להגיש אישורים שהמכשיר כויל?

אישור כיול לא חייב להיות מוצג לנהג, אבל חייב להיות מוצג אחר-כך לבית המשפט. על השוטרים לכייל את המכשיר אחת ל-24 שעות, באוויר נקי מאלכוהול. המשטרה טוענת אמנם כי הכיול מתבצע אוטומטית, אך יצוין כי קיימות השגות כבדות משקל לגבי כיול המכשיר על-ידי המשטרה. בית המשפט בירושלים, בהרכב מיוחד, אמור לתת פסק דין בסוגיה זו. באותו פסק דין ייקבע בין השאר, האם די בכיול שנעשה היום כדי להבטיח מדידה מדויקת.

 

  • מה העונש הצפוי למי שמורשע בנהיגה בשכרות?

העונש הצפוי הוא פסילת רישיון הנהיגה בפועל לשנתיים לפחות, מלבד אחסנת הרכב למשך חודש ימים, ופסילה מנהלית מיידית ל-30 ימים. בנוסף, היה ורישיון הנהיגה יישלל למעלה משנה אחת, יהיה הנהג חייב במבחני רישוי מחדש, ולעיתים עלול שיזומן לבדיקות מכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

 

  • האם יש קשר בין כמות האלכוהול שנמדד למידת העונש?

החוק מיועד להעברת מסר מרתיע מפני הנהיגה לאחר שתיית אלכוהול. לכן, בדרך כלל, מוטלים עונשי פסילה לשנתיים גם כאשר מדובר בכמות אלכוהול נמוכה. עם זאת, שופטים ותובעים רבים מביאים בחשבון כמות מועטה כסיבה והצדקה להקלה ניכרת בעונש.

 

  • האם אני צריך להיות שיכור כדי להיחשב "שיכור על-פי חוק"?

לא. רוב הנבדקים בבדיקת מאפיינים, כאשר מטבע הדברים כמות אלכוהול בגופם אינה חורגת במידה ניכרת מהמותר, נמצאו כמי שאלכוהול לא השפיע עליהם.

 

  • איך אדע שעברתי את הכמות המותרת לשתייה טרם הנהיגה ברכב?

ראוי לחייב בעלי פאבים להציב מכשיר למדידה עצמית של רמת אלכוהול. בכל מקרה, מומלץ להחזיק ברכב נשיפון, מכשיר בדיקה אישי וחד-פעמי, הבודק את שיעור האלכוהול בנשיפה, ויכול להזהיר את הנהג ששיעור האלכוהול בדמו גבוה מהמותר.

 

  • האם אפשר להתיר לי לנהוג בתקופת הפסילה ברכב, המשמש לי לפרנסתי?

בהחלט כן. לבית המשפט מוקנה שיקול הדעת לסייג את הפסילה.

 

  • האם קיימת אפשרות שאנהג לפרנסתי בשעות היום?

כן. במקרה חריג, סייג בית המשפט המחוזי את פסילת הרישיון עד תום ההליכים, לנהג שבגופו נמצא אלכוהול בכמות גבוהה, כך שיוכל לנהוג בשעות היום. זאת מכיוון שבדרך כלל, אלכוהול שותים בשעות הלילה.

 

  • האם קיים חשש ששתיית אלכוהול המהול במשקה לא משכר, כמו משקה ענבים כלשהו או משקה תפוזים, עלול לגרום לכך שבמכשיר הינשוף תוצג תוצאה של כמות אלכוהול גבוהה יותר?

יתכן שכן, וזאת על-פי חוות הדעת שנתן מומחה בשם יגאל בר-אילן, אשר בדק את המכשיר בהסכמת בית המשפט המחוזי בירושלים.

 

  • האם מכשיר הינשוף חוקי?

בשלב זה, המשטרה ממשיכה לרשום עשרות אלפי דו"חות על-פי ממצאי המכשיר, ובתי המשפט מרשיעים נהג כאשר מוכח כי המכשיר הופעל על-פי הוראות ההפעלה, והנהג הנאשם אינו מעלה טענות לגבי אמינות המכשיר. יצוין כי בית המשפט העליון הורה למחוקק להתקין תקנות לגבי כמות האלכוהול המותרת, והגדרת המשקה המשכר. דבר זה לא נעשה במגבלת הזמן שנקבעה, כך שניתן היום לטעון כי המכשיר אינו חוקי, עקב אי מילוי הוראת בית המשפט העליון.

 

  • האם אמינות המכשיר עמדה במבחן בבית המשפט?

כן. בית המשפט לתעבורה בירושלים, בהרכב מיוחד של שלושה שופטים, אמור ליתן בחודשים בקרובים פסק דין בשאלת אמינות המכשיר.

 

  • האם יש סיכוי שהמכשיר ייפסל, או שהאכיפה תעשה רק בכמות גבוהה יותר?

על-פי הערכתי, הרכב השופטים עשוי להמליץ על אכיפה בכמות העולה על 290 מיקרוגרם, וזאת על-פי חוות דעת המקובלת על המשטרה. יש לזכור כי הכמות המותרת היא 240 מיקרוגרם, והאכיפה היום הינה מ-265 מיקרוגרם. יתכן כי בית המשפט יקבע מגבלת אכיפה בכמות גבוהה אף יותר.

 

  • האם ייתכן שיקבעו הגבלות נוספות לגבי המכשיר?

יתכן שבית המשפט ימליץ על בדיקות מחמירות בהרבה, על-מנת להכשיר את ממצאי המכשיר. אך ההמלצה תהיה לעתיד, ומטעמי זהירות, וזאת כדי שלא לאפשר למי שכבר הורשע, לבקש מבית המשפט לזכותו.

 

  • האם שופטי התעבורה פוסלים את רשיון הנהיגה אוטומטית, או שהם מפעילים שיקול דעת?

פסילת המינימום בחוק היא לשנתיים. המדובר איפה בעונש מינימלי. קיימת גישה אצל חלק משופטי בתי המשפט המחוזיים, לפיה בכל מקרה יש להטיל את עונש המינימום, על אף שהמחוקק הקנה לבית המשפט סמכות להטיל פסילה קצרה יותר, מנימוקים שייפרט. יצוין כי ועדת התעבורה של לשכת עורכי הדין, המליצה לתקן את החוק, באופן שייכתב במפורש כי כמות קטנה של אלכוהול והעדר השפעה, יצדיקו פסילת רשיון נהיגה לתקופה קצרה יותר.

 

אילון אורון הוא מומחה בדיני תעבורה , ומשמש כיועץ בתחום למערכת ynet


פורסם לראשונה 30/10/2009 20:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין ברור מזה - אם שותים, לא נוהגים
צילום: אבי מועלם
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים