שתף קטע נבחר

קלינטון לנתניהו: הקפאת הבנייה - לא תנאי מקדים

ראש הממשלה נפגש עם מזכירת המדינה וטען כי ישראל מוכנה להיכנס מיד למו"מ, אך הפלסטינים מציגים לכך תנאים מוקדמים - וחדשים. קלינטון אישרה כי הקפאת הבנייה מעולם לא היתה תנאי מוקדם לתהליך ואמרה כי ממשלת ישראל פועלת בנושא זה "באופן ראוי"

"מעולם הקפאת הבנייה בהתנחלויות לא היתה תנאי מוקדם לתהליך. ריסון הבנייה אכן עלה, אך לא כתנאי". כך אמרה הערב (שבת) מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בפתח פגישתה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "שני הצדדים צריכים להתחיל בשיחות מוקדם ככל שניתן", הדגישה.

 

"המקום שבו אנו נמצאים עתה הוא הניסיון להיכנס למשא ומתן. ראש הממשלה מוכן להציג את מה שממשלתו עושה בנושא ההתנחלויות. אני חושבת שזה ראוי. משא ומתן הוא ניסיון לפגוש את עמדות הצד השני. ההתנחלויות לא היו מעולם תנאי מוקדם".


קלינטון ונתניהו במסיבת העיתונאים, הערב (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

מזכירת המדינה התייחסה מספר פעמים בדבריה לתנאים שונים שהעלו הצדדים לחידוש השיחות. "תחילה נוקטים בעמדות ואחר כך הן אולי משתנות, ככל שהשיחות מתקדמות. העיקר להתחיל במסלול הזה", אמרה.

 

מנגד אמר נתניהו כי ישראל מוכנה להיכנס למו"מ באופן מיידי, אך הפלסטינים הם אלה שהעמידו דרישות ותנאים מוקדמים - כאלה שלא העלו בעבר. "אנחנו רוצים להתקדם בשתי החזיתות, בתחום הישראלי-פלסטיני ובתחום האזורי בעניין השלום. אנחנו מוכנים לשבת ליד שולחן הדיונים מיד", אמר.

 

"נתנו הקלות - הפלסטינים העלו דרישות חדשות"

"אנחנו לא בונים התנחלויות חדשות, ומוכנים לאמץ מדיניות של ריסון הבנייה, תוך מתן אפשרות לחיים נורמליים בהתנחלויות", נתניהו. "מזה 16 שנים לא הוצגה שום התנייה מוקדמת פלסטינית בנושא הבנייה. זה לא היה שם כל הזמן. זה לא היה תנאי מוקדם להיכנס למשא ומתן עם הפלסטינים. זוהי דרישה חדשה ושינוי במדיניות הפלסטינית", אמר וטען כי מדובר במכשול שאינו מאפשר את פתיחת המו"מ. "כל הנושאים, כולל הגבולות, יידונו במשא ומתן. אי אפשר לפתור את הבעיות האלה לפני משא ומתן".

 

נתניהו הזכיר את שורת הצעדים שעשתה ישראל, בניסיון להקל על שגרת החיים של הפלסטינים בגדה: "הסרנו מחסומים, פתחנו את אלנבי והורדנו מחסומים ביורוקרטיים כלכליים לפלסטינים". הוא הזכיר גם את נאומו באוניברסיטת בר אילן, שבו קיבל למעשה את נוסחת "שתי מדינות לשני עמים".

 

מזכירת המדינה חזרה על העמדה האמריקנית המוכרת, לפיה "יש להבטיח את ביטחונה של ישראל כמו גם הקמת מדינה פלסטינית. הנשיא אובמה ואני נחושים לקדם את תהליך השלום כדי להבטיח את עתידה של ישראל ולמען השאיפות של הפלסטינים".

 

גם המצב הנפיץ במזרח ירושלים עלה במסיבת העיתונאים, בעקבות שאלה מצד אחד הכתבים. נתניהו סיפר כי כאשר הוזמן לאחרונה לארוע בעיר העתיקה - הופצה ידיעה בכלי תקשורת פלסטינים כי הוא מגיע למקום כדי לחפור מנהרה חדשה מתחת להר הבית. "אני מוטרד מהניסיון ליצור פרובקציות בהר הבית. מילטנטים איסלאמיים מעודדים זאת, ואנו ממשיכים במאמצינו להותיר את ירושלים פתוחה ובטוחה, ליהודים ולאיסלאם", אמר נתניהו.

 

התנאים של ליברמן - האזהרות של ברק

קודם לפגישתה עם נתניהו נועדה מזכירת המדינה עם שר החוץ ליברמן, שאמר לה: "המלצתי לראש הממשלה שכל עוד הפלסטינים לא ימשכו את התביעה מבית הדין בהאג ולא יפסיקו להסית בעניין דו"ח גולדסטון – אין טעם לדבר איתם".

שר החוץ טען עוד כי "לא ייתכן שהפלסטינים יבואו עם תנאים מוקדמים למשא ומתן".

 

בפגישה עם שר הביטחון, הזהיר ברק את מזכירת המדינה: "אם אין משא ומתן זה יעודד את החמאס וגורמים קיצוניים באזור". עוד הוסיף כי "ישראל חייבת לפעול לפתרון של שתי מדינות לשני עמים. שיתוק וקיפאון עלולים ליצור סחף בעולם למדינה דו לאומית".

 

"ישראל חזקה ומרתיעה, ולכן יכולה מעמדה של עוצמה להרשות לעצמה לנהל משא ומתן מדיני, כדי לשנות את המציאות באזור מיסודה ולסיים את השליטה בעם אחר תוך שמירת כל האינטרסים הביטחוניים של ישראל", סיכם ברק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. לחדש את המו"מ
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים