אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

לא רואים את הסוף

כרמל כימיקלים. ארכיון צילום: ערן יופי כהן
כרמל כימיקלים. ארכיון צילום: ערן יופי כהן
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 

בעתלית חנוקים: עוד שימוע ל"כרמל כימיקלים"

המפעל כבר זומן לשורה של שימועים, קיבל התראות, היה תחת איום בסגירה ואפילו הושבת זמנית. אבל במשרד להגנת הסביבה טוענים כי הוא מפר שוב ושוב את התקנות ומזהם את הסביבה ברעלים. השבוע זומנו ראשי המפעל לעוד שימוע; התושבים באזור כבר כמעט מיואשים: ההתנהלות הזו עולה לנו בבריאות

יעל דראל
פורסם: 03.11.09, 11:56

התושבים הגרים ליד מפעל "כרמל כימיקלים" בעתלית לא ידעו השבוע אם לבכות או לצחוק. ביום ראשון הם התבשרו שנציגי המפעל הוזמנו לשימוע נוסף במשרדי מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה. השימוע הנוכחי בא בעקבות שורה ארוכה של שימועים והתראות, פשרות בבית המשפט, שלילת היתר רעלים ואפיול השבתה זמנית של המפעל, שלטענת המשרד להגנת הסביבה מפר שוב ושוב את החוק בכל הקשור לזיהום אוויר.

 

ההזמנה לשימוע מקורה בעובדה שבימים אלה פועל "כרמל כימיקלים" ללא היתר רעלים, תוך כדי הפרת תנאי רשיון העסק שלו, ותוך גרימת זיהום מתמשך של הסביבה והקרקע. מכתב הזימון נשלח למנכ"ל המפעל גיל דנקנר, על ידי מנהל מחוז חיפה במשרד, שלמה כץ, והשימוע צפוי להתקיים בעוד כשבועיים.

 

לא ברור מה יאמרו הפעם נציגי המפעל בשימוע, וכיצד יסבירו את התנהלותם. מה שבטוח הוא שתושבי האזור, המנהלים מאבק עיקש על זכותם לנשום אוויר נקי, כבר כמעט מיואשים.

 

כרמל כימיקלים - כרוניקה של זיהום:

 

כמו כל המכתבים הקודמים, גם מכתבו הנוכחי של כץ מפרט שורה ארוכה של הפרות לכאורה מצד המפעל. המכתב מזכיר גם את התכתובות הקודמות, הסיורים הרבים שקיימו אנשי המשרד במקום ואת ההתחייבויות שהמפעל לקח על עצמו, הליקויים שנדרש לתקן והתוכניות שנדרש להגיש לאישור. הסעיפים רבים ומגוונים אך השורה התחתונה בכולם זהה: המשרד להגנת הסביבה דורש מ"כרמל כימיקלים" להפסיק לזהם את האוויר אך לטענתו המפעל עושה ככל העולה על רוחו.

 

בריכת האידוי רוקנה - אך נותרה מפגע מזהם 

הנה דוגמה אחת: מזה זמן נדרש המפעל לפנות את בריכת האידוי שלו, ולסלק את שאריות הרעלים שבתוכה, להתקין גלאים בארובותיו ולהגיש תוכניות לטיפול בזיהום. כל זה אמור היה להתבצע לפני חודשים רבים, אך לטענת המשרד להגנת הסביבה, דבר לא בוצע. גם הסדר הטיעון שנחתם בחסות בית המשפט, תחת איום סגירה של המפעל, לא הועיל. גם לא התבטאות אישית מצידו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן.


בריכת האידוי רוקנה, אך מה מחלחל לאדמה? (צילום: גדעון בצלאל)

 

בריכת האידוי האמורה מוזכרת בכל התכתבות ששלח המשרד למפעל בתקופה האחרונה. החומרים המסוכנים שהוחזקו בה היוו משך תקופה ארוכה סכנה ממשית, בעיקר בחודשי הקיץ החמים אז התריע המשרד כי נפלטים ממנה אדים רעילים. רק לאחרונה, לאחר התערבות של בית המשפט, רוקנה בריכת האידוי ממרבית החומרים שהיו בה.

 

אך תם ולא נשלם: במשרד טענו כי הבריכה רוקנה בניגוד להנחיות המקצועיות וללא הקפדה על הנהלים. ההפרה הזו עלתה לסביבה ביוקר: במכתב הנוכחי מציין שלמה כץ כי האופן שבו רוקנה הבריכה גרם לזיהום משני בקרקע. עוד הוא כותב כי חלק ניכר מהשפכים שפונו מבריכת האידוי הגיעו לאתרים שאינם מורשים לקלוט פסולת מסוכנת.

 

תושבי האזור מתגוררים בחלקם מרחק כמה מאות מטרים מבריכת האידוי, והם מוטרדים מאוד. אם בקיץ הם חששו מאדים רעילים, עם בוא הגשמים הם חוששים מחילחול של החומרים הרעילים למי התהום.

 

התושבים: נשלם בבריאות על מדיניות היד הרכה

לאחרונה רוו התושבים נחת מהקו הנחוש שנקטו במשרד נגד המפעל, אך כעת חלקם סבורים שההתנהלות מולו מבולבלת ולא עקבית. אם השימועים הראשונים שנערכו במשרדי המחוז התפרשו תחילה בעיניהם כצעדים ראשונים לפתרון מצוקתם, הרי שכיום, כשהם שומעים על עוד זימון לשימוע בגין הפרות מצד המפעל, הם קצת פחות אופטימיים.

 

"חשוב לנו לדעת שעוקבים כל העת אחת הפעילות של המפעל ולא מוותרים על אף הפרה", הם אומרים. "מצד שני, אם יש כל כך הרבה הפרות של רשיון העסק, אם המפעל עושה שימוש בחומרים מסוכנים מבלי שהותר לו, ואם הוא מזהם את הסביבה – במה יסייע שימוע נוסף? בזמן שיש שימועים, אנחנו משלמים בבריאותינו".

 

מאחר שבמכתב מציין שלמה כץ מפורשות כי המפעל חשוד בהפרה של רישיון העסק שלו, מפנים התושבים ביקורת גם כלפי הרשות המקומית. "מדוע המועצה האזורית חוף הכרמל אינה מוציאה צו סגירה מנהלי כנגד המפעל?", הם שואלים. 

במועצה המקומית אמרו ל-ynet כי אין באפשרותם לפעול בנושא, וכי התנהלותם מול המפעל מוכתבת אך ורק מהנחיות המשרד להגנת הסביבה. 

 

מ"כרמל כימיקלים" נמסר בתגובה: "שימוע זה הוא אחד מאבני הדרך בהסכם שבין המשרד לאיכות הסביבה ובין הנהלת 'כרמל כימיקלים' לגבי חזרה סדירה של המפעל ו-150 עובדיו לעבודה מלאה. בשימוע תציג הנהלת החברה את כל ההוכחות כי המפעל מילא את התחייבותו, ועמד בתנאים ובלוח הזמנים עליו התחייב. נדגיש כי מפקחי המשרד להגנת הסביבה העידו בפני הנהלת המשרד את התרשמותם החיובית לאור הבדיקות שבוצעו בתקופה האחרונה המעידים כי המפעל תיקן את מרבית הליקויים.

 


תגיות: זיהום | כרמל | איכות הסביבה | זיהום אוויר | כרמל כימיקלים

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמירה   לפורוםלפורום

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as27-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©