שתף קטע נבחר

דו"ח: כשליש מהחיות והצמחים בסכנת הכחדה

איגוד השימור העולמי פירסם את "הרשימה האדומה" של מיני בעלי חיים וצמחים הנתונים בסכנת הכחדה בטבע בעולם ומזהיר כי מדובר רק "בקצה הקרחון" . "העדויות המדעיות מצביעות על משבר הכחדה רציני שהולך ומתעצם", מזהירים החוקרים

איגוד השימור העולמי (IUCN) פירסם אתמול (ג') את "הרשימה האדומה" של המינים המצויים תחת איום בטבע בעולם ובה 17,291 מיני בעלי חיים וצמחים הנתונים בסכנת הכחדה מתוך 47,677 מינים המופיעים ברשימה וחושף תמונת מצב מדאיגה.

 

תוצאות הדו"ח רק ממחישות את ההשפעה הקשה של האדם והשינוי באקלים העולמי על היעלמותם של מיני בעלי חיים וצמחים בעולם: אנשי האיגוד מגלים כי 21 אחוז מכל מיני היונקים, 30 אחוז מכל מיני הדו-חיים, 12 אחוז מכל מיני הציפורים, 28 אחוז ממיני הזוחלים, 37 אחוז ממיני הדגים במים מתוקים, 70 אחוז ממיני הצמחים ו-35 אחוז ממיני חסרי החוליות שהוערכו עד כה, מאויימים בטבע בדרגת סיכון נמוכה עד כדי הכחדה מוחלטת.

 

צילום: IUCN / Tim Laman

 

 

"העדויות המדעיות מצביעות על משבר הכחדה רציני שהולך ומתעצם", אומרת ג'יין סמארט, מנהלת המגוון הביולוגי באיגוד. "לאחר הניתוח הקפדני של רשימת המינים המצויים בסכנת הכחדה בדו"ח האיגוד, נראה כי המטרה להפחית את הפגיעה במגוון הביולוגי בשנת 2010 לא תושג. זה הזמן של הממשלות להתחיל לפעול ברצינות כדי להציל מיני חיות וצמחים ולשים זאת בראש סדר העדיפויות שלהן בשנה הקרובה, מאחר שלא נותר לנו זמן רב לפעול".

 

מתוך 5,490 מיני יונקים, 79 מהם נכחדו או נכחדו לחלוטין בטבע, 188 מהם מצויים בסכנת הכחדה חמורה, 449 בסכנת הכחדה ו-505 מיני יונקים בסכנת פגיעות בטבע. אחד מהם שהצטרף השנה לרשימת המינים בסכנת הכחדה חמורה הוא החדף המזרחי מוולאוו. המכרסם המצוי אך ורק ביער טרופי במדגסקר נתון תחת איום כתוצאה מחקלאות המשמידה את שטחי היערות.

 


צילום: IUCN / Gelen Rathbun

חדף בסכנה במדגסקר. מצטרף חדש לרשימה

 

ברשימת מיני הזוחלים הידועים למדע בה קיימים 1,677 מינים, התווספו 293 מינים חדשים. 490 מהם מאויימים בסכנת הכחדה, כ-22 מהם כבר נכחדו או נכחדו לחלוטין מטבע. 165 מיני זוחלים שמצויים אך ורק באזור האיים הפיליפינים התווספו השנה לרשימה עקב האיומים המרחפים עליהם באזור.

 

לטאת ה-Panay Monitor, זוחל גדול באי פאנאי בפיליפינים נמצאת בסכנת הכחדה לאחר שאזור בית הגידול שלה מומר במהירות מדאיגה לשטחי חקלאות, אזורי היערות נכרתים והיא אפילו ניצודה על ידי התושבים המקומיים למטרות מזון. הלטאה שעיקר תזונתה היא צמחונית, באורך ממוצע של כ-1.65 מטר מבלה את מרבית מזמנה על עצים. לדברי החוקרים, מצבם של הזוחלים בעולם הוא בכי רע, אך במידה ויערכו מחקרים ותצפיות נוספות, יתכן והתמונה בשטח גרועה יותר מכפי שמשערים.

 


צילום: IUCN / Tim Laman

לטאת ה-Panay Monitor. ניצודה בעבור בשרה בפיליפינים

 

הפטריה הקטלנית שהורגת אלפי מיני דו-חיים ברחבי העולם בשנים האחרונות והמשך הפגיעה בבתי הגידול הלחים של הדו-חיים, הופכת את הקבוצה למאויימת ביותר מבין כל מיני בעלי החיים עלי אדמות. 1,895 מיני דו-חיים מתוך 6,285 עומדים בפני סכנת הכחדה. 39 כבר נכחדו או נכחדו לחלוטין מהטבע, 484 מצויים בסכנת הכחדה חמורה, 754 בסכנת הכחדה ו-657 בסכנת פגיעות בטבע.

 

הקרפדה Kihansi Spray שהיתה בסכנת הכחדה חמורה נכחדה לחלוטין בטבע. אוכלוסיית הקרפדות שהיה ידוע על קיומה רק באזורי מפלי הקיהאנסי בטנזניה נעלמה לחלוטין כתוצאה מהתערבות אדם בטבע, בדמות סכר ענק שהחריב את עשרות אלפי מפלים שהיוו עורק חיים לקרפדות. לאחר שהמין המדובר נדבק גם בפטריה הקטלנית, הדבר הביא לחיסולם המוחלט בטבע.

 

גם מצבם של החרקים באזורים של מים מתוקים מידרדר במהירות. "ישנו איום גדול על מינים רבים של בעלי חיים וצמחים היכולים לשרוד רק באזורי מים מתוקים והדבר משקף את מצבם של מקורות המים יקרי הערך הקיימים בעולם ונחוץ שימוש מושכל בהם", אומרים בארגון.

 


צילום: IUCN / Kai Schuette

היעלמות מקורות המים המתוקים משפיעה גם על החיות

 

יותר ויותר ציפורים בעולם הופכות לנדירות ונמצאות תחת איום ובשנה האחרונה נרשמה העליה הגדולה ביותר במספר מיני הציפורים העומדים בפני סכנת הכחדה בעולם. 1,227 מיני ציפורים המהווים 12 אחוז מכלל מיני הציפורים הידועים למדע, הוגדרו מחדש השנה כמי שנמצאות בסכנת הכחדה עולמית.

 

אובדן שטחי מחייה כתוצאה מהתרחבות שטחי מגורים וחקלאות, כריתת עצים, ציד והתגברות של מינים פולשים, הם הגורמים העיקריים לשלומם של מיני הציפורים. לדעת החוקרים, רק הקצאת משאבים והמשך קיום פרויקטים לשמירה על בעלי הכנף, ימנעו את הכחדתם מהטבע.

 


צילום: AP

מלאו. נותרו רק 7,000 פרטים בעולם

 

כך גם מינים חדשים שרק התגלו לאחרונה נמצאים בסכנה. ציפור ממין Gorgeted Puffleg, בעלת מופע צבעוני מרהיב, סובלת מירידה שנתית מתמשכת באזור המחייה הטבעי שלה בדרום מערב קולומביה. הסיבות הן גידולי חקלאות וקוקה, שנועדו בעיקר לתעשיית הסמים. זו הפעם הראשונה שהיא מופיעה ברשימת המינים בסכנת הכחדה.

 

באיגוד השימור מזהירים כי תוצאות הדו"ח הפסימיות הן רק "קצה הקרחון". "הצלחנו להעריך את מצבם של 47,663 מינים עד כה, אך ישנם מליונים רבים שעשויים להיות תחת איום ממשי. עם זאת, אנו יודעים מתוך ניסיון, כי פעולות השימור להצלת המינים מצליחות, כך שלא כדאי שנחכה עד שיהיה מאוחר מדי, ונתחיל להציל את המינים כעת", מסכם קרייג הילטון-טיילור, מנהל יחידת "הרשימה האדומה" באיגוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדף ענק בטנזניה
צילום: Francesco Rovero
3,120 מיני דגים מתוקים בסכנת הכחדה עולמית
צילום: IUCN
הלמורים במדגסקר ניצודים למוות
צילום: Bristol Zoo Gardens
ציפורים בסימן ירידה בעולם. gorgeted puffleg בקולומביה.
צילום: alex cortes
החוקרים סבורים כי מצב מיני הזוחלים בטבע הוא גרוע במיוחד
צילום: Philippe Geniez
גם מצבם של הכרישים מידרדר עקב ציד סנפירים
צילום: IUCN
בניית סכר בטנזניה מחקה מין של קרפדות נדירות (Kihansi Spray)
צילום: IUCN / Tim Herman
מומלצים