שתף קטע נבחר

עוד שני סגנים חרדים לברקת. כמה זה עולה לנו?

ברוב גדול אישרה הכנסת בקריאה טרומית את ההצעה להעלות ל-8 את מניין הסגנים בעיריית ירושלים. הם יבואו מש"ס ומיהדות התורה. העלות לקופת העירייה: יותר ממיליון שקל בשנה. אלי ישי: זה מחיר הקואליציה

מדוע מנסה סיעת ש"ס להעלות את מספר הסגנים בעיריית ירושלים? אם תשאלו גורמים בעירייה, התשובה טמונה בחלוקת התיקים העתידית. כנסת שלמה התגייסה היום (ד') למען הקואליציה של ראש העיר ניר ברקת, ואישרה בקריאה טרומית הצעת חוק שנועדה להגדיל את מספר סגני ראש העירייה לשמונה.

 

כיום יש לירושלים שישה סגני ראש עירייה בשכר - המקסימום שמתיר החוק. לשם הבהרה, בעוד חבר מועצה עובד בהתנדבות, סגן ראש עיר זוכה למשכורת של מעל ל-30 אלף שקל בחודש. בתוספת משרד ועוזרים לכל סגן, תגיע עלות תוספת הסגנים לקופת העירייה ליותר ממליון שקל בשנה.

 

46 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק ורק 22 התנגדו לה. על ההצעה חתומים חמישה חברי כנסת: אורי מקלב ומשה גפני (יהדות התורה), דוד רותם (ישראל ביתנו), אברהם מיכאלי (ש"ס) ויו"ר הקואליציה זאב אלקין (ליכוד). ח"כ מקלב הסביר כי יש חשיבות שבירושלים תכהן קואליציה רחבה, "שבה יהיה ייצוג לכל האוכלוסיות".

 

הקואליציה העירונית שהקים ברקת מונה כיום כ-30 חברים, מתוכם שישה מכהנים כסגני ראש עיר. כשהקים ברקת את הקואליציה, התעקש על "בסיס ציוני" - המפלגות הלא-חרדיות. רק לאחר שהייתה קואליציה יציבה, הכניס ברקת גם את החרדים. אף שמספר החרדים במועצה עומד על 13, הן מסיעת ש"ס והן מסיעת יהדות התורה, הם זוכים לסגן ראש עיר אחד. החרדים טוענים, כי הובטחו להם סגנים נוספים במידה ויתקבל אישור לכך.

 

בעיריית ירושלים אומרים כי אם הצעת החוק תתקבל גם בקריאה ראשונה ושנייה, הסגן השביעי יהיה מטעם סיעת ש"ס והשמיני מטעם יהדות התורה. בעירייה מסבירים את הצורך בסגנים נוספים בדמוגרפיה, עקב היותה של ירושלים העיר המאוכלסת בארץ, שמספר תושביה גדל משמעותית מאז נחקק החוק המורה על "תקרה" של שישה סגנים.

 

"צריך יציבות בעיר של 800 אלף תושבים"

למהלך יש גם מתנגדים בולטים. במכתב ששלח יו"ר האופוזיציה בעירייה, מאיר תורג'מן, לשר האוצר יובל שטייניץ, הוא קובל על מה שהוא מכנה "שחיתות על חשבון הקופה הציבורית". הוא מזכיר כי בתקופת ראש העיר הקודם, אורי לופוליאנסקי, לא היו מאמצים מצד ש"ס להגדיל את מספר הסגנים. "בקדנציה הקודמת כיהנו שישה סגנים, שניים מהם מסיעת ש"ס", הזכיר. "מדוע אז לא היה חשוב לבקש ולטעון את הטענות המועלות כיום, על המצב הדמוגרפי של עיר הבירה?".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "החוק קובע כי מספר הסגנים נקבע ביחס למספר התושבים בכל עיר, על-פי מפתח של סגן לכל מאה אלף תושבים לערך, והוא מעודכן רק ל-500 אלף תושבים, בעוד בירושלים, המהווה את העיר הגדולה בארץ ובעלת אוכלוסיות שונות ומגוונות, יהיו בקרוב 800 אלף תושבים". בעירייה הוסיפו כי "קואליציה יציבה ורחבה בעיר כמו ירושלים הינה צו השעה, והיא מאפשרת להתמקד במכנה המשותף הרחב. ההבדל בין שישה סגנים לשמונה, לעומת יציבות בירושלים, בטל בשישים". עוד הזכירו בעירייה כי חבר מועצה מן מהמניין אינו יכול להקדיש את כל זמנו לעיר, משום שהוא חייב גם לעבוד לפרנסתו.

 

בעירייה אף מגייסים תרגיל מתמטי כדי להצדיק את המהלך: "בקדנציה הקודמת, ללופוליאנסקי היו שישה סגנים על 20 חברי קואליציה. אם יועלו מספר הסגנים יהיו שמונה על 30 חברי קואליציה - היחס של סגנים לחברי קואליציה יהיה דווקא קטן יותר".

 

"סידור עבודה למפלגות. מביש"

בדברי ההסבר להצעת החוק, מגויס גם ראש העיר לשעבר טדי קולק להצדקת המהלך: "העיר ירושלים, בנוסף להיותה עיר הבירה, הינה עיר רב-גונית שיש בה קבוצות וקהילות מכל הדתות", נכתב בהצעה. "לעיר הבירה יש אינטרס עליון לחבר בין כל הזרמים. גם ראש העיר המנוח טדי קולק ז"ל, לאחר הבחירות לעיריה בשנת 1988, הבין שיש להקים קואליציה מקיר לקיר, ובכדי לחבר בין הזרמים השונים החיים בעיר, המיוצגים בדרך כלל באמצעות סיעות. לצורך כך הוגשה, בתיאום עם הממשלה, הצעת חוק מיוחדת לעיר הבירה, המאפשרת למנות בירושלים סגנים נוספים. בסך הכל כיהנו בירושלים בקדנציות שבין 1989 ל-2003 שמונה סגנים לראש העיר".

  

בתקופה האחרונה התקיים קשר רציף סביב נושא זה בין ברקת ליו"ר ש"ס ושר הפנים אלי ישי. גם שר הדתות יעקב מרגי הפעיל לחצים בנושא. ישי הציג היום בכנסת את עמדת הממשלה: "יש באמת מחיר לשלמות קואליציה. זה לא פופולרי. גם אני הייתי רוצה מאוד שתהיה ממשלה צרה ככל שרק ניתן, שתהיה חסכנית". ואולם, לדבריו, "בירת ישראל, עם כל המורכבות שלה, והניסיון להביא לשלמות הקואליציה... על דעת ראש העיר, ולבקשת ראש העיר, הדבר הזה נעשה וההצעה הוצעה - ואנחנו תומכים".

  

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) ייצג את המתנגדים להצעה, ומעל דוכן הנואמים פנה ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין: "אדוני היו"ר, אני יודע שאתה חרד לתדמית הכנסת. ואתה שואל אותנו: מדוע הפוליטיקה הישראלית סובלת מתדמית כל כך ירודה? ומדוע מדביקים לכנסת תווית של שחיתות?

החוק הזה הוא הדוגמה המובהקת מדוע הציבור חושב שהכנסת מושחתת. בפעם הבאה שתתמרמרו על כך שמדביקים לפוליטיקה תוויות של שחיתות בואו נסתכל על עצמנו ונראה איזה חוקים עוברים כאן בבית הזה... איך משנים חוק של כנסת לצורך סידור עבודה למפלגות מסוימת בעיריית ירושלים - מוסיפים לדעתי משהו כמו יותר מ-120 אלף שקל בחודש בלי שום נימוק ענייני. בשבוע הבא תבוא פה עיריית תל-אביב ותבקש, ועיריית חיפה שתבקש... ונשנה כל חוק לפי צורך קואליציוני מקומי. זה מביש, זו פשוט בושה".

 

ח"כ מקלב ציין לאחר דבריו של הורוביץ כי ראש עיריית ירושלים עצמו, שביקש לשנות את החוק - אינו מקבל שכר מהעירייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוא עצמו לא מקבל שכר. ברקת
צילום: גיל יוחנן
"כל המורכבות של בירת ישראל". ישי
צילום: גיל יוחנן
"שחיתות על חשבון הקופה הציבורית". תורג'מן
גם אצלו היו שמונה. קולק
צילום: דן בלילטי
"פשוט בושה". הורוביץ
צילום: ירון ברנר
מומלצים